Η χαλαρή επίβλεψη επέτρεψε στους φερόμενους απατεώνες να αποκτήσουν διαβατήριο Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κύπρος – Οι αρχές στην Κύπρο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν την ιθαγένεια από δώδεκα άτομα λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε πράξεις κλοπής και απάτης, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας για 42 αλλοδαπούς υπηκόους που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο με αντάλλαγμα εκατομμυρίων επενδύσεων.

Μια αναδιατυπωμένη έκθεση 53 σελίδων από την ανασκόπηση του προγράμματος που έχει πλέον λειτουργήσει ως υπηκοότητα για επενδύσεις στη χώρα δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η κυβέρνηση δημοσίευσε την έκθεση που συνέταξε μια τριμελής επιτροπή σε αυτό που είπε ήταν απόδειξη της δέσμευσής της για διαφάνεια και εν μέσω έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούσε να σκουπίσει το θέμα κάτω από το χαλί.

Μαζί με εκείνους που αντιμετωπίζουν την απώλεια της κυπριακής ιθαγένειας, άλλα πέντε άτομα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για φερόμενη ψέματα στις αιτήσεις τους, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι χαλαρές διαδικασίες ελέγχου επέτρεψαν σε ορισμένους επενδυτές να υποβάλουν ελλιπείς αιτήσεις ή να παρέχουν ψευδείς πληροφορίες. Επεσήμανε επίσης ότι ορισμένοι «υποστηρικτές» – δικηγορικά γραφεία, λογιστές και άλλες εταιρείες που ετοίμασαν αιτήσεις για τους πελάτες τους – προφανώς παραβίασαν τους κανόνες λόγω έλλειψης εποπτείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας επενδυτής χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά ονόματα και είχε προσπαθήσει να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς με καθένα από αυτά. Ένας άλλος επενδυτής πλήρωσε πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ (3,9 εκατομμύρια δολάρια) για να αποκτήσει υπηκοότητα σε 25 δόσεις πιστωτικών καρτών μέσα σε 30 λεπτά χωρίς να σηκώσει κόκκινες σημαίες .

Η έκθεση κατηγόρησε το Κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών ότι ενεργούσε ως «γραφείο αρχειοθέτησης» για αιτήσεις διαβατηρίων χωρίς να ελέγξει σωστά το υπόβαθρο των αιτούντων ή τις πηγές των χρημάτων τους. Σε μια περίπτωση, το υπουργείο απέτυχε να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο – το οποίο είχε τελικό λόγο σχετικά με τις αιτήσεις των επενδυτών – σχετικά με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που έλεγαν ότι ένας επενδυτής εμπλέκεται σε ένα χρηματοοικονομικό σκάνδαλο με εμπιστοσύνη.

Το πρόγραμμα υπηκοότητας για επενδύσεις ξεκίνησε το 2007, αλλά αυξήθηκε μετά το 2013, όταν μια οικονομική κρίση οδήγησε σχεδόν την Κύπρο σε χρεοκοπία. Οι επενδυτές χρειάστηκαν να ρίξουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ (3 εκατομμύρια δολάρια) σε εταιρείες και ακίνητα για να αποκτήσουν υπηκοότητα. Το πρόγραμμα συγκέντρωσε περισσότερα 7 δισεκατομμύρια ευρώ (8,57 δισεκατομμύρια δολάρια) έως ότου η κυβέρνηση το κατάργησε την 1η Νοεμβρίου.

Η ακύρωση πραγματοποιήθηκε μετά από μυστική έκθεση ειδήσεων που φέρεται να τραβάει βίντεο από τον ομιλητή του κοινοβουλίου και έναν άλλο μακροχρόνιο νομοθέτη που υπόσχεται να βοηθήσει στην παράκαμψη των κανόνων για έναν πλασματικό Κινέζο επενδυτή με υποτιθέμενη ποινική καταδίκη. Οι δύο νομοθέτες παραιτήθηκαν έκτοτε.

Τον Οκτώβριο, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, η οποία έχει παρόμοιο πρόγραμμα για μεγάλους επενδυτές, λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις παραβίασαν τις συνθήκες του μπλοκ και υπονόμευαν την «ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ».

Η έκθεση βασίστηκε σε κριτικές δώδεκα αρχείων που αφορούσαν αιτήσεις 42 επενδυτών και των οικογενειών τους κατά την περίοδο 2008-2018. Η αναγνώριση πληροφοριών σχετικά με τους επενδυτές αφαιρέθηκε, αλλά η κυβέρνηση υποσχέθηκε να δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση μετά την ολοκλήρωση των ποινικών ερευνών για το πρόγραμμα.

Ένας ευρύτερος, πιο εις βάθος έλεγχος που διέταξε ο γενικός εισαγγελέας του νησιωτικού νησιού της Μεσογείου περιλαμβάνει τις αιτήσεις περισσότερων από 6.000 επενδυτών και των συγγενών τους που έλαβαν διαβατήριο Κύπρου από το 2013.

Source