Η χιονισμένη Μαδρίτη αγωνίζεται με τον καθαρισμό καθώς ο Ισπανικός παγετός χτυπάει

Από την Έλενα Ροντρίγκεζ και τον Belén Carreño

Οι αρχές προσπάθησαν να καθαρίσουν πάγο και πεσμένα δέντρα από τους δρόμους της Μαδρίτης την Τρίτη και οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ισπανίας έφτασαν στο χαμηλό ρεκόρ μετά από μια χιονοθύελλα που προκάλεσε καταστροφή σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Πρώιμη αγαλλίαση στις ιστορικές χιονοπτώσεις, που είδε τους σκιέρ να γλιστρούν στους δρόμους και μαζικές μάχες με χιονοστιβάδες, έτρεξε στην απογοήτευση καθώς οι περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες παρέμειναν ακινητοποιημένες και οι πεζοί αποφεύγουν τους παγωμένους δρόμους.

«Εσείς στη Μαδρίτη δεν είστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Demetrio, Ουκρανός που ζει στη Μαδρίτη, ο οποίος δεν έδωσε το επώνυμό του. “Αν υπάρχει χιόνι, θα πρέπει να καθαριστεί την επόμενη μέρα.”

Περισσότεροι από 800 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της πόλης, όπου πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένοι μετά την πτώση του Storm Filomena περίπου 150.000 δέντρων, την περικοπή γραμμών τροφοδοσίας και τα ράφια των σούπερ μάρκετ γυμνά.

Μόνο το περιστασιακό αστυνομικό αυτοκίνητο ή ταξί ήταν τολμηρό στο κέντρο της πόλης, ενώ μόλις 28 από τις περισσότερες από 200 γραμμές λεωφορείων της Μαδρίτης λειτουργούσαν.

Με τη συλλογή απορριμμάτων σε αναμονή, σακούλες σκουπιδιών συσσωρεύονται παράλληλα με χιονοστιβάδες.

«Στο σπίτι μου οι σωλήνες είναι κατεψυγμένοι, οπότε δεν έχουμε νερό… είναι τρελό», δήλωσε η 29χρονη εργαζόμενη μέσων μαζικής ενημέρωσης, Amaia Huerta.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οι υπηρεσίες υπεραστικών τρένων είχαν ξαναρχίσει και το αεροδρόμιο Barajas είχε σχεδόν επιστρέψει στην ικανότητα.

Τα φρέσκα προϊόντα ήταν ακόμη σε ανεπαρκή προσφορά σε τρία μεγάλα, κεντρικά σούπερ μάρκετ την Τρίτη το απόγευμα, αν και η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να ομαλοποιείται αφού 1.200 φορτηγά παράδοσης έφτασαν στην κύρια αγορά χονδρικής της πόλης.

Η γεωργική ένωση UPA δήλωσε ότι οι αγρότες στην περιοχή θα χάσουν εκατομμύρια ευρώ από ζημιές σε καλλιέργειες και κτίρια και ζήτησαν επιπλέον κρατική ενίσχυση για τον τομέα.

Καθώς το χιόνι μετατράπηκε σε πάγο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από -10 βαθμούς Κελσίου όλη τη νύχτα, το τμήμα υγείας της Μαδρίτης ανέφερε 2.000 τραυματισμούς από πτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες και κάλεσε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

Εκτός της Μαδρίτης, οι θερμοκρασίες μειώθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το χαμηλότερο στην Ισπανία, -25,4C, να καταγράφεται στην επαρχία Teruel στα ανατολικά, ένα τοπικό ρεκόρ.

Δύο άστεγοι που πέθαναν στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα το βράδυ επιβεβαιώθηκαν ως τα τελευταία θύματα ψυχρού καιρού, το οποίο μέχρι στιγμής σκότωσε πέντε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Source