Η χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ θα είναι πρόκληση

Ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings ανέφερε ότι η αύξηση του χρέους που σχετίζεται με το νέο είδος κοροναϊού (Kovid-19) αυξάνει τη δυσκολία μεταρρύθμισης των χρηματοοικονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στη δήλωση του Fitch, δηλώθηκε ότι η συμμόρφωση με τον κανόνα ότι ο δείκτης μετοχικού χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν παράτυπη. «Οι τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δείξει ότι οι ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ (ΣΣΑ) είναι πολύ περίπλοκοι και δεν διαθέτουν διαφάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν συμμόρφωση.

Επιπλέον, το SGP απέτυχε να δημιουργήσει buffer σε περιόδους καλής οικονομίας. Αν και ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών συχνά οδήγησε σε δημοσιονομική στάση προς την ίδια κατεύθυνση με την αστάθεια. βρήκε την αξιολόγηση. Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ τέθηκαν σε αναστολή μεταξύ 2020-2022, με το σοκ της επιδημίας και την επιθυμία των χωρών της ΕΕ να παρέχουν οικονομικά κίνητρα μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη της οικονομίας, τονίστηκε ότι η αύξηση των χρεών που συνδέονται με το ξέσπασμα του Kovid-19 αύξησαν τη δυσκολία της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Στη δήλωση του Fitch, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική αποτελεσματικότητα είναι ανισορροπημένη μεταξύ των οικονομιών μελών της Ευρωζώνης, ο υψηλότερος δείκτης χρέους στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, η επιστροφή του χρέους της Ιταλίας στο 135% του ΑΕΠ πριν από την επιδημία είναι τουλάχιστον δέκα.

.Source