Η χρυσή ευκαιρία του Μπάιντεν να προωθήσει τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία

02/05/2021 Ηνωμένες Πολιτείες (Διεθνής χριστιανική ανησυχία) – Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν πρόσφατα τη συστηματική κατάχρηση της Κίνας εναντίον Μουσουλμάνων Ουιγούρων ως γενοκτονία, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο επικροτούν την κίνηση και έκτοτε ανανέωσαν τις προσπάθειές τους για παρόμοια αναγνώριση από άλλες κυβερνήσεις.

Η γενοκτονία των Ουιγούρων είναι καλά τεκμηριωμένη και συνεχίζεται εδώ και χρόνια – μέρος μιας εκστρατείας κατά της θρησκείας που έχει φέρει τα δεινά σε εκατομμύρια, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να σφίξει την αρμοδιότητά της στην κοινωνία.

Η ονομασία της γενοκτονίας δεν ζητήθηκε μόνο, αλλά ήταν απαραίτητο εάν μια συμβολική χειρονομία υποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα στέκεται με τον καταπιεσμένο κόσμο, ακόμα και όταν ο καταπιεστής είναι στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη. Η Κίνα στοχεύει σε όλα τα είδη της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των πολλών χριστιανικών εκκλησιών που έχουν αντιμετωπίσει αδιάκοπη πίεση από την κινεζική κυβέρνηση για δεκαετίες.

Στην πρώτη του ομιλία εξωτερικής πολιτικής, που παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αποδοκιμασία των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσταση στην Κίνα, λέγοντας ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του είναι να «ωθήσει πίσω τις επιθέσεις της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα». Αργότερα στην ίδια ομιλία τόνισε μια σειρά ειδικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να προστατευθούν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης άσκησης της θρησκείας κάποιου.

Όσο σημαντική είναι η ονομασία της γενοκτονίας και οι δημόσιες δηλώσεις του Μπάιντεν, ο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να κάνει πολύ περισσότερα για να προωθήσει τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, και όχι μόνο όσον αφορά την Κίνα. Αυτός, και οι αρχηγοί του στο Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν πρόσβαση σε ένα ισχυρό καθεστώς κυρώσεων ικανό να ασκήσει μεγάλη πίεση στους παραβιάστες της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι αρχές επιβολής κυρώσεων, που κωδικοποιούνται στον Παγκόσμιο Νόμο Magnitsky και αλλού στον ομοσπονδιακό νόμο, παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ευρεία εξουσία να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ και να απορρίψουν τις αιτήσεις θεώρησης. Παρόμοιες αρχές επιβολής κυρώσεων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη. Αυτά μπορεί να είναι ισχυρά εργαλεία για την αποθάρρυνση των διωγμών, καθώς πολλά από τα άτομα με δύναμη να διώκουν είναι τα ίδια που ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για ψώνια, πηγαίνουν στην Πορτογαλία για διακοπές και στέλνουν τα παιδιά τους στην Αμερική για κολέγιο. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε πολλούς παραβιαστές της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλές, πολλές ακόμη παραμένουν ανέγγιχτες καθώς αναλαμβάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι βίαιες φρικαλεότητες κατά της θρησκείας αξίζουν ισχυρές επιπλήξεις. Αλλά δεν αρκεί να στάσεις, να καταδικάσουμε και να απειλήσουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη διεθνή κοινότητα διαθέτουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να εφαρμόσουν αυτές τις λέξεις και πρέπει να το εκμεταλλευτούν για να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Για συνεντεύξεις, επικοινωνήστε με την Alison Garcia: [email protected].

Source