Η Ύπατη Αρμοστεία της Ύπατης Αρμοστείας απευθύνει έκκληση στην Ιταλία να μην παρακωλύσει τα σκάφη διάσωσης μεταναστών

ΜΙΛΑΝΟ (AP) – Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει παροτρύνει την Ιταλία να μην παρακωλύει άσκοπα τις ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται μεταναστευτικά πλοία στην Κεντρική Μεσόγειο, καθώς ο θερμότερος καιρός αναμένεται να επιφέρει τη συνήθη εποχιακή αύξηση στην αποχώρηση λαθρεμπόρων σκάφη από τη Λιβύη.

Τα φιλανθρωπικά σκάφη «γεμίζουν ένα σημαντικό κενό» απουσία συλλογικών προσπαθειών της ΕΕ, δήλωσε ο Φίλιππο Γκράντι σε δημοσιογράφους, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio. Συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα σκάφη παραπονούνται ότι τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται από την Ιταλία ισοδυναμούν με τον αποκλεισμό των δραστηριοτήτων τους.


«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία», είπε ο Γκράντι. «Από τη μία πλευρά, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν σωστικές διασώσεις στη θάλασσα, επίσης από ΜΚΟ, σύμφωνα με τα κριτήρια ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να υπάρχουν αιτήματα για υπερβολικά μέτρα που εμποδίζουν αυτήν την ουσιαστική προσπάθεια των ΜΚΟ να σώσουν ανθρώπους που διασχίζουν. “

«Διαφωνώ απολύτως με οποιαδήποτε απόπειρα τιμωρίας των ΜΚΟ για αυτό που κάνουν. Είναι πολύτιμη και ζωτική δουλειά », πρόσθεσε ο Γκράντι. Είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η παρουσία των σκαφών ενθαρρύνει περισσότερες αναχωρήσεις, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές των σωτηρίων.

Η Ιταλία έχει εμποδίσει επί του παρόντος το πλοίο Sea-Watch 3 στη Σικελία, ενώ το Alan Kurdi, το οποίο είχε αποκλειστεί στη Σαρδηνία, επετράπη να ταξιδέψει στην Ισπανία για συντήρηση ρουτίνας ενώ εκκρεμούν διαδικασίες για το διοικητικό μέτρο. Τα σκάφη εκτελούνται αντίστοιχα από τις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας Sea Watch και Sea-Eye, με έδρα και τα δύο στη Γερμανία.

Ο Γκράντι μίλησε επίσης για την κριτική που απευθύνεται στον Ντράγκι για σχόλια που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λιβύη, επαινώντας τη Λιμενική Ακτοφυλακή για τη διάσωση των μεταναστών. Οι επικριτές απάντησαν ότι οι μετανάστες καταλήγουν συχνά σε κέντρα κράτησης, όπου κακοποιούνται και συχνά βασανίζονται.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την ακτοφυλακή της Λιβύης και ο Γκράντι είπε «αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν γίνει οι ίδιες επενδύσεις σε άλλα θεσμικά όργανα της Λιβύης» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους μετανάστες που επέστρεψαν στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο «φαύλος κύκλος κράτησης, κακοποίησης και νέες προσπάθειες διέλευσης. “

Ο Γκράντι είπε ότι οι καταχρηστικές κρατήσεις πρέπει να σταματήσουν, χαρακτηρίζοντάς την «τιτανική πρόκληση» και κάλεσε τις αρχές της Λιβύης να αναλάβουν ισχυρή δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος που κρύβεται πίσω από την κακοποίηση μεταναστών.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων αυξάνονται επίσης, αν και εξακολουθούν να υστερούν σε θαλάσσιες διαδρομές. Ο Γκράντι είπε ότι υπήρξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες κατά μήκος της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένων των «βάναυσων στροφών που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».

Ανέφερε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Κροατία.

Ακόμα, ένας αυξανόμενος αριθμός μεταναστών φτάνει στην Ιταλία μέσω της χερσαίας οδού και ο Γκράντι είπε ότι η οργάνωση της Ιταλίας για την αντιμετώπιση των αριθμών δεν ήταν ακόμη επαρκής και έπρεπε να βελτιωθεί «για να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις». Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να μείνει μόνη της για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της βαλκανικής οδού, είναι σαφές ότι η μόνη απάντηση πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση. Δεν μπορεί να είναι μια ιταλική απάντηση », είπε. «Επίσης, για τις άλλες χώρες στις πρώτες γραμμές, δεν μπορούν να μείνουν μόνοι για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.»

Source