Η Bad Bank, I KATHIMERINI, kathimerini.com.cy είναι υπό κατασκευή

Η διαδικασία ενημέρωσης της λίστας υποχρεώσεων (κατάλογος υποχρεώσεων) της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (ΚΕΔΙΠΕΣ) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του κρατικού φορέα διαχείρισης πιστώσεων. αναμένεται: (AMC): Το μήνυμα που έστειλε η Andrea Enria, ένας ισχυρός άντρας του Μηχανισμού Ενιαίου Ελέγχου (SSM) πριν από μήνες, σχετικά με τη δημιουργία κακών τραπεζών στα κράτη για τη διαχείριση προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, τα οποία θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της επιδημικής κρίσης, θα εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Το αποκορύφωμα της δήλωσης του υπουργού ήταν η συνέχιση των άρθρων στο LM, καθώς και η συνέχιση των άρθρων σχετικά με τα βήματα της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» στην Κύπρο στο «Κ», που μπορεί να αντικατοπτρίζεται υπό όρους στο «πρόσωπο» του ΚΕΔΙΠΕΣ. Οικονομικά ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξη στο “Φιλελεύθερος”. Με λίγα λόγια, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν να κάνουν ασκήσεις μέσω του KEDIPES για να δημιουργήσουν μια «κακή τράπεζα» στην Κύπρο, αν και πριν από λίγες εβδομάδες το πρόγραμμα είχε έναν «αβέβαιο προσανατολισμό» από το συγκεκριμένο KEDIPES. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει ξεκινήσει διαδικασίες με ιδιωτικούς συμβούλους για την προετοιμασία ενός έργου για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας».

Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται «επί του παρόντος» στη διαδικασία σχεδιασμού μιας κακής τράπεζας, μέρος της οποίας αντιλαμβάνεται η ίδια η Κεντρική Τράπεζα το ρόλο της KEDIPES. Και μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί κατάλληλη διαβούλευση με τις πολιτείες և ευρωπαϊκές αρχές, καθώς δεν είναι απόφαση που πρέπει να ληφθεί μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα ή τις ευρωπαϊκές αρχές. Αλλά το βασικό σημείο της «κακής τράπεζας» είναι η χρηματοδότησή της, δηλαδή πώς θα κεφαλαιοποιηθεί, διότι οι δραστηριότητες της «κακής τράπεζας» δεν είναι ισοδύναμες με μια χρεοκοπημένη τράπεζα, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσουν ανθυγιεινά δάνεια. Με άλλα λόγια, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια που ήρθαν στην Κύπρο, αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από κυπριακές τράπεζες. Και εδώ έρχεται το παιχνίδι KEDIPES. Οι ταμειακές ροές από την έναρξη των εργασιών του KEDIPES, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθαν σε 724,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τη διαχείριση δανείων շ ακινήτων ανήλθαν σε 685,8 εκατομμύρια ευρώ ή 8,5% της ονομαστικής αξίας του αρχικού χαρτοφυλακίου δανείων ձեռնարկ δάνεια που ελήφθησαν μετά τη διάσπαση της Εταιρικής Σχέσης. Επομένως, η «κακή τράπεζα» πρέπει να έχει ταμειακές ροές για να είναι υγιής, κάτι που το KEDIPES φαίνεται να είναι μια καλή λύση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να παραμείνει ένα ίδρυμα που δεν θα κατέχει καταθέσεις. Με άλλα λόγια, καθώς το KEDIPES παραμένει σήμερα, διαφορετικά θα είναι τράπεζα. Και η KEDIPES δεν είναι τράπεζα ακόμη και σήμερα.

Ταυτόχρονα, το έργο πώλησης δανείων συνεχίζεται. Το όνομα “Ledra” προορίζεται για την πώληση σύγχρονων αναδιαρθρωμένων δανείων που εξυπηρετούνται μέχρι το τέλος του έτους είναι “Ledra”. Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν, όπως ανέφερε το “K” πριν από δύο εβδομάδες, είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου, για το οποίο δεν απαιτείται αναστολή ανταλλακτικών 9 μηνών, δηλαδή 500-600 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι το χαρτοφυλάκιο να είναι διαθέσιμο προς πώληση μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, με τη συμφωνία να λήξει στα τέλη Ιουνίου-Ιουλίου και για τα υπόλοιπα η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι ο συνδυασμός των ταμειακών ροών του KEDIPES από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του δίνει μια ιδέα για το πώς θα γίνει Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Πίστωσης χωρίς να χρειάζεται να εισέλθει σε ξένο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο.

Πώς θα λειτουργήσει;

Φυσικά, πρέπει να υπάρχει κατάλληλος συντονισμός: το επιχειρησιακό μοντέλο του ιδρύματος πρέπει να βασίζεται σε μια τεχνική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (AMC). Το συμφωνημένο πλαίσιο, σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές που είναι εξοικειωμένοι με ολόκληρο το έργο, είναι ότι υπάρχει σίγουρα μια λεγόμενη «κατανομή φορτίου» στα Ελληνιστικά, μια «παράμετρος κατανομής φορτίου». Δηλαδή, και τα δύο μέρη πρέπει να είναι υπόλογα για την πρόοδο του δανείου. Για παράδειγμα, το δάνειο που θα αγοράσει το KEDIPES από την Τράπεζα Κύπρου δεν θα πρέπει να είναι απόλυτη ευθύνη του KEDIPES που το αγόρασε για την πορεία του, αλλά η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει επίσης να είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της. Ο ρόλος του “er unbavdening” είναι πιθανό να μοιράζεται τον κίνδυνο του δανείου, ώστε η εμπορική τράπεζα να μην απολαμβάνει τα “φρούτα” της όταν “πράσινα”. Η διαδικασία ελέγχου κάθε πιστωτικής διαχείρισης πρέπει να διεξάγεται «σε συνεχή βάση», և ο συντονισμός πρέπει να είναι στενός μεταξύ του KEDIPES, των εμπορικών τραπεζών, του κράτους, της Κεντρικής Τράπεζας և Ευρωπαίων εποπτών և.

Η Κύπρος έχει δείξει μερικά δείγματα χειρόγραφων πωλήσεων που έχουν ήδη αγοραστεί για την τιμή κάθε δανείου που αγοράστηκε, αλλά ο ρόλος της KEDIPES θα είναι να αγοράζει «δύσκολα δάνεια» που δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν οι τράπεζες. Ούτε έχουν αρκετό εμπορικό ενδιαφέρον για να τα πουλήσουν “έξω”. Ταυτόχρονα, η Altamira Asset Management (Cyprus) LLC είναι ένας διαχειριστής δανείων ακινήτων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από την έναρξη της KEDIPES, η οποία δεν σχετίζεται με τη δική της χρήση. Αυτή η συνεργασία με το KEDIPES συνεχίζεται և, σύμφωνα με τον κατάλογο των δεσμεύσεων, υπόκειται σε αξιολόγηση. Δεν είναι γνωστό εάν θα συνεχιστεί μόνο με αυτήν την εταιρεία, η συνεργασία θα είναι εξαιρετική, ή θα πρέπει να δοθεί μεγάλο ποσό δανείων σε άλλους διαχειριστές στην Κύπρο. Ο κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΔΙΠΕΣ, δήλωσε στον Κ ότι «εμείς στο ΚΕΔΙΠΕΣ μπορούμε να είμαστε έτοιμοι, αν του ζητηθεί, να ενεργήσουμε ως εθνικός οργανισμός διαχείρισης πιστώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στις δεσμεύσεις μας» ,

Πρέπει να σταματήσουν

Φυσικά, ορισμένες συμβάσεις KEDIPES που έχουν συναφθεί έως τώρα πρέπει να είναι περιορισμένες. Μολονότι ο κατάλογος δεσμεύσεων του KEDIPES είναι ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ορίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, το KEDIPES θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Θα δηλώσει εν συντομία τη θέση του σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με τη συμφωνία, σύμφωνα με τον κατάλογο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp), το KEDIPES θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει · δεν θα αναλάβει καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα.

Τα περιουσιακά στοιχεία και τα ίδια κεφάλαια της KEDIPES είναι υπέρ της KD, επομένως τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων θα αντισταθμίσουν την κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε στον πρώην συνεταιρισμό. Τώρα, με ό, τι φαίνεται να είναι απαραίτητη προσαρμογή στον φαινομενικά στρατηγικό επιχειρηματικό σχεδιασμό της εταιρείας, ορισμένες από τις τρέχουσες λειτουργίες της KEDIPES πρέπει να είναι «περιορισμένες». Η υπογραφή της συμφωνίας KEDIPES με την Ελληνική Τράπεζα (Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) είναι ένα άλλο ερώτημα: μπορεί να διαφοροποιηθεί, κάτι που σίγουρα φαίνεται δύσκολο;

Τι είναι το KEDIPES;

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έληξε η συμφωνία για μεταβίβαση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Κύπρου στην Ελληνική Τράπεζα. Οι καταθέσεις όλων των πελατών, τα περισσότερα από τα εξυπηρετούμενα δάνεια μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, με εξαίρεση μερικούς που παρέμειναν μέρος των κρατικών ομολόγων που κατείχε η KEDIPES և SKT. Σύμφωνα με τη συμφωνία, περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι της SKT μεταφέρθηκαν σε υποκαταστήματα της Ελληνικής, αν και αργότερα η Ελληνική έκλεισε πολλά από αυτά. Η συμφωνία περιελάμβανε ένα σύστημα εγγύησης δανείων (σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων) όπου τα υγιή δάνεια που δόθηκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ από την SKT παρέμειναν ανέπαφα, ενώ τα ΚΕΔΙΠΕΣ θα υπέστησαν την απώλεια εάν τα «κοκκινίσει».

Αμέσως πριν από το κλείσιμο της SKT, προηγήθηκε η παροχή κρατικής στήριξης μέσω ομολόγων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εξοφληθούν σταδιακά μέσω της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που απομένουν στο KEDIPES. Δάνεια αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακίνητη περιουσία αξίας 681 εκατομμυρίων ευρώ στις ελεύθερες ζώνες, 81 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα στα κατεχόμενα εδάφη, 81 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικές μεταφορές μετρητών και, τέλος, 121 εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές σε εμπορικές εταιρείες.

Έντυπη έκδοση

,Source