Η Berecz και η Cardona διατηρούν ευρωπαϊκούς τίτλους στην Πορτογαλία

Ο Zsombor Berecz διατήρησε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn μετά από μια συνεπή, σίγουρη και αποφασιστική εμφάνιση στα νερά της Vilamoura της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ούγγροι δεν έκαναν ποτέ λάθος πόδι και πέτυχαν ένα επίπεδο συνέπειας που δεν ταιριάζει από τον υπόλοιπο στόλο. Έβαλε το πεντάλ στο μέταλλο όταν είχε σημασία να κερδίσει με έναν αγώνα για να κερδίσει.

Η επιστροφή του Giles Scott στη Φινλανδία μετά από έξι μήνες με την ομάδα INEOS Team UK America Cup ήταν επίσης θρίαμβος. Ένα ασταθές ξεκίνημα για τον Βρετανό ακολούθησε μερικές κλασικές στιγμές του Σκοτ, αλλά έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη τεράστια πρόκληση από τους ολοένα και πεπεισμένους νεαρούς ναύτες που χτυπούν το τραβέρσα του για να τερματίσει δεύτερη γενικά.

Με την πίεση και τη γραμμή τερματισμού που φαίνεται, ο Ελβετός Nil Theuninck ανέβηκε στην πρόκληση να κυριαρχήσει στον τελικό αγώνα και να εξασφαλίσει το χάλκινο, το πρώτο ευρωπαϊκό μετάλλιο της Φινλανδίας για την Ελβετία για πάνω από 30 χρόνια.

Ο Ισπανός Joan Cardona ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητος για τον ευρωπαϊκό τίτλο U23, ο τρίτος του στη σειρά, αλλά ο τέταρτος συνολικά ενισχύει την ικανότητά του και την αποφασιστικότητά του πριν από τον τελικό ολυμπιακό αγώνα προκριματικών τον επόμενο μήνα.

Η Joan Cardona κέρδισε τον τίτλο Under 23s και κατέλαβε την τέταρτη θέση – Φινλανδοί Ευρωπαίοι το 2021

Ο Berecz κέρδισε τον πρώτο του φινλανδικό ευρωπαϊκό τίτλο πέρυσι στην Gdynia της Πολωνίας.

Είπε: «Νομίζω ότι μου αρέσει το τρόπαιο. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση πέρυσι και το διόρθωσα και τώρα είναι σε καλή κατάσταση και πάλι, οπότε μας αρέσει ο ένας τον άλλον. Ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, αλλά η συνέπεια απέδωσε ξανά και είμαι πολύ χαρούμενος που το κέρδισα ξανά καθώς είναι ένα υπέροχο τρόπαιο. “

«Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος της Φινλανδικής οικογένειας και νομίζω ότι αυτό είναι το σπουδαίο πράγμα στην ιστιοπλοΐα των Φινλανδών, όχι τόσο το ίδιο το σκάφος, αλλά οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με το σκάφος».

Με πολλούς νέφους και ελαφρύτερους ανέμους, η τελευταία μέρα θα ήταν πάντα η πιο δύσκολη. Μετά από αρκετές προσπάθειες, ο αγώνας 9 ξεκίνησε επιτέλους σε 8-9 κόμβους, με οκτώ σκάφη έξω σε μια μαύρη σημαία, συμπεριλαμβανομένων πολλών διεκδικητών μεταλλίων.

Ο άνεμος ήταν πιο δεξιά από το αναμενόμενο, αλλά η αριστερά εξακολουθούσε να πληρώνεται. Ο Taavi Valter Taveter, από την Εσθονία, ήρθε από την άκρη αριστερά στον πρώτο γύρο από τον Ισπανό Antonio Parra Arrondo και Cardona.

Ο Berecz γύρισε στα μέσα της εφηβείας, αλλά έφτασε στην έκτη θέση από την πύλη με τον Taveter να βρίσκεται στο προβάδισμα μέχρι τον τελικό ρυθμό. Ο Ondrej Teply, από την Τσεχική Δημοκρατία, σπρώχνει τους ηγέτες και στον ελαφρύτερο τελικό, η κατηφορική βρήκε περισσότερη πίεση στα αριστερά για να κινηθεί μέχρι το δεύτερο και πέρασε τον τερματισμό ακριβώς πίσω από τον Taveter που είχε προηγηθεί σε κάθε σημείο. Ο Ιταλός Matteo Iovenitti τερμάτισε τρίτος.

Ένα πέμπτο για τον Berecz ήταν αρκετό για να κερδίσει το πρωτάθλημα με έναν αγώνα για να κερδίσει, αλλά με τους περισσότερους στους 10 πρώτους να έχουν ήδη μια μεγάλη απόρριψη, όλα ήταν έτοιμα για τα άλλα μετάλλια στον τελικό αγώνα.

Κλείστε τις συναντήσεις την 5η ημέρα του διαγωνισμού

Ο αγώνας 10 ήταν μια πολύ ελαφριά υπόθεση και για μια φορά το δικαίωμα πληρώθηκε. Ο Theuninck είχε το δικαίωμα να προχωρήσει μπροστά από τον Josip Olujic της Κροατίας και τον Tom Ramshaw του Καναδά. Με τον άνεμο να πέφτει στους πέντε κόμβους προς τα κάτω, ήταν αρκετά νευρικό σπάσιμο για μερικούς, αλλά ο Theuninck γύρισε την πύλη με ωραίο προβάδισμα.

Το τελικό ρυθμό του πρωταθλήματος ήταν ίσως το πιο περίπλοκο από ολόκληρο το ρεγκάτα. Ο Theuninck έπαιξε στη μέση, αλλά πέρασε και από τους δύο Filipe Silva, από την Πορτογαλία, στα δεξιά και τον Ramshaw στα αριστερά. Ωστόσο, στο τελευταίο downwind, ο Theuninck πήρε μεγάλα κέρδη στα αριστερά για να ξανακερδίσει το προβάδισμα και να εξασφαλίσει τη νίκη του αγώνα και το χάλκινο μετάλλιο. Ο Ramshaw πέρασε δεύτερος ενώ ο Teply ολοκλήρωσε μια θεαματική μέρα με το τρίτο.

Berecz, «Ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Αν πρέπει να τοποθετήσω αυτό το ρεγκάτα, ήταν τόσο δύσκολο όσο το Gdynia πέρυσι, γιατί η Gdynia ήταν επίσης άκαμπτη και απρόβλεπτη και εδώ στη Vilamoura, παρόλο που ταξιδεύαμε στον ωκεανό, ήταν το ίδιο. “

Scott, «Αυτή την εβδομάδα πρέπει να ηρεμήσω και να είμαι ικανοποιημένος με τη δεύτερη. Ήταν καλό που είμαι σε θέση να επιστρέψω κατευθείαν σε ένα μεγάλο γεγονός μετά από το εξάμηνο μου sabbatical. Έχει επισημανθεί πού βρίσκομαι και τελικά η δουλειά που πρέπει να γίνει για τους Αγώνες σε διάστημα τριών μηνών.

«Στο επόμενο και ανυπομονώ για το Πόρτο. Μια αλλαγή στην τοποθεσία και μια νέα εκδήλωση για να δουλέψετε είναι υπέροχη να έχετε προετοιμαστεί για τους αγώνες. “

Με την Cardona να κερδίζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 για τρίτη συνεχόμενη φορά, ο Μιχαήλ Yatsun της Ρωσίας ήταν ο δεύτερος U23 στην 31η θέση συνολικά, ενώ ο Παναγιώτης Ιορδάνου από την Κύπρο πήρε το χάλκινο στην 36η θέση.

Cardona, «Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για μένα με πολλά σκαμπανεβάσματα. Έμαθα πολλά και είμαι πολύ χαρούμενος για τη δουλειά που κάνουμε. Είμαι προφανώς πολύ χαρούμενος με το τρίτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 στη σειρά, αλλά γνωρίζουμε ότι ο κύριος στόχος μας είναι να προκριθούμε την Ισπανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο διαγωνισμός είναι πολύ υψηλός και θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το επιτύχουμε. “

Για πολλούς εδώ, αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν απλώς μια προθέρμανση στο κρίσιμο Κύπελλο Χρυσού Φινλανδού του επόμενου μήνα στο Πόρτο, λίγες ώρες βόρεια της Vilamoura, που είναι ο τελικός ευρωπαϊκός και αφρικανικός ηπειρωτικός προκριματικός, με μία θέση διαθέσιμη για κάθε μία.

Από τα φαβορί για αυτά τα 10 ήταν στα 20 κορυφαία εδώ, επισημαίνοντας την τεράστια δουλειά που έχει περάσει στο χειμερινό πρόγραμμα προπόνησης.

Στο Πόρτο, θα υπάρχουν έως και 30 ναυτικοί που εκπροσωπούν 16 έθνη που ανταγωνίζονται για την τελική ευρωπαϊκή θέση και τρία έθνη που ανταγωνίζονται για την αφρικανική θέση.

Το Finn Gold Cup ξεκινά στις 5 Μαΐου με μια σειρά δέκα αγώνων από 8-12 Μαΐου.

Η Φινλανδική τάξη και οι ναύτες είναι εξαιρετικά ευγνώμονες στη Vilamoura Sailing και σε όλο το προσωπικό και τους βοηθούς εκεί που έβαλαν μια υπέροχη εβδομάδα ιστιοπλοΐας σε μια κρίσιμη στιγμή για το μάθημα.

Η ενίσχυση και η διοργάνωση ενός σημαντικού γεγονότος με ειδοποίηση λίγων μηνών μετά την ακύρωση από τον αρχικό χώρο είναι ένα απίστευτο επίτευγμα και εκτιμάται πολύ και η τάξη ανυπομονεί να επιστρέψει στο γενικά ηλιόλουστο Vilamoura στο εγγύς μέλλον.

Τελικά αποτελέσματα
1 HUN 40 Zsombor BERECZ 47
2 GBR 41 Giles SCOTT 70
3 SUI 1 Nils THEUNINCK 75
4 ESP 26 Joan CARDONA 98
5 TOUR 21 Alican KAYNAR 102
6 SWE 33 Max SALMINEN 110
7 GBR 71 Henry WETHERELL 115
8 ΑΠΟ 1 Jake LILLEY 119
9 GRE 77 Ioannis MITAKIS 120
10 ΜΠΟΡΕΙΤΕ 18 Thomas RAMSHAW 123

Source