Η Borsa İstanbul 2020 ήταν έτσι

Νέος τύπος Κορωνοϊός Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η πανδημία (Kovid-19) επηρέασε σχεδόν όλες τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση με τρισεκατομμύρια δολάρια νομισματικής επέκτασης.

Ο δείκτης BIST 100, ο οποίος έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών με 1.245 μονάδες τον Ιανουάριο, μειώθηκε απότομα παράλληλα με τα παγκόσμια χρηματιστήρια μετά την επιδημία του Kovid-19 που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο τον Φεβρουάριο.

Με τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ να πέφτουν περισσότερο από 10 τοις εκατό τον Μάρτιο, σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μείωσαν το επιτόκιο πολιτικής σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφάρμοσαν πακέτα τόνωσης τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να μειώσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

τρισεκατομμύρια δολάρια υπόσχεσης νομισματικής επέκτασης των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών της Fed σε δολάρια με γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για παροχή ρευστότητας (CBT) ούτε σε όλα τα μέτρα παρά το τι το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς δεν μπορούσε να αποτρέψει την απότομη πτώση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δείκτης BIST 100 στην Borsa Istanbul, ο οποίος εισήλθε στην αγορά αρκούδων με την ταχεία εξάπλωση του Kovid-19 από την Ιταλία στην Ευρώπη, έπεσε σε 819 μονάδες στις 18 Μαρτίου, 52% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ στις 22 Ιανουαρίου.

Ο δείκτης BIST 100, ο οποίος έχει εισέλθει ανοδική τάση υπό την ηγεσία βιομηχανικών και τεχνολογικών δεικτών, με αποτέλεσμα τα βήματα νομισματικής και δημοσιονομικής επέκτασης από αυτήν την ημερομηνία, δεν πέτυχε, αν και προσπάθησε να σπάσει τα επίπεδα 1.200 προς τα πάνω τον Ιούλιο.

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους, ο αριθμός των εγχώριων επενδυτών στην Borsa Istanbul αυξήθηκε κατά 679 χιλιάδες 163 σε 1 εκατομμύριο 867 χιλιάδες 221, υποδηλώνοντας αύξηση 57% του αριθμού των εγχώριων επενδυτών. Έχοντας μια πολύ επιτυχημένη χρονιά στις δημόσιες προσφορές, ο δείκτης δημόσιων προσφορών στην Borsa Istanbul ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που αύξησε το ενδιαφέρον για τις χρηματιστηριακές αγορές με ετήσια αύξηση 197.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Naci Ağbal μεταφέρθηκε στην Προεδρία της CBRT, ο Lütfi Elvan μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, η έμφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη «Νέα εποχή στην οικονομία» και προστέθηκαν θετικές ειδήσεις για το εμβόλιο Kovid-19 στις αγορές. Υπήρξε μια θετική ανάλυση στα τουρκικά λιρέτα.

Ξεκινώντας από αυτήν την περίοδο, ο δείκτης BIST 100, ο οποίος έχει εισέλθει σε μια νέα ανοδική τάση υπό την ηγεσία των τραπεζών και των χαρτοφυλακίων, άρχισε να σπάει ένα ρεκόρ πέρα ​​από το ρεκόρ.

Ο δείκτης BIST 100 αυξήθηκε σχεδόν 33 τοις εκατό τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, δοκιμάζοντας το επίπεδο των 200 σεντ με βάση το δολάριο, το οποίο λένε οι αναλυτές είναι ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Η αύξηση της ζήτησης ξένων θεσμικών επενδυτών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοδική τάση των τραπεζών και των μετοχών.

Με αυτές τις εξελίξεις, ο δείκτης BIST 100 έκλεισε στις 1.476,72 μονάδες με ετήσια απόδοση 29,06% και κατάφερε να γίνει ένα από τα χρηματιστήρια παρέχοντας την καλύτερη απόδοση μεταξύ των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενώ οι μετοχές εκτός του δείκτη BIST 100 στην Borsa Istanbul απέδωσαν 124,7% την περίοδο αυτή, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι μικροί επενδυτές που αναζητούσαν αποδόσεις ήταν αποτελεσματικοί σε αυτήν την απόδοση.

Μεταξύ των βιομηχανικών δεικτών, το χαρτί, η δασοκομία, η εκτύπωση έγινε ο δείκτης που κέρδισε τα περισσότερα με 168,6 τοις εκατό ετήσια απόδοση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπεσε το υψηλότερο με πτώση 2,74%.

Ενώ 89 μετοχές κέρδισαν αξία εντός του δείκτη BIST 100, 10 μετοχές έχασαν αξία. Ενώ το πιο εκτιμώμενο μερίδιο ήταν το Fertilizer Factories με 851,9 τοις εκατό, το Tav Airports σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια με 21,6 τοις εκατό.

Από την άλλη πλευρά, όταν το BIST 100 αναλύεται με βάση τους κύριους δείκτες, όλοι οι δείκτες εκτιμώνται σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τεχνολογίας αυξήθηκε 91,3%, ο βιομηχανικός δείκτης 68,2%, ο δείκτης υπηρεσιών 36,6% και ο χρηματοοικονομικός δείκτης αυξήθηκαν 15,8%.

.Source