Η British Airways Airbus A320neo Diverts αφού ο πρώτος αξιωματικός έγινε ασυνείδητος

Την ημέρα της πυγμαχίας, 26 Δεκεμβρίου, μια πτήση της British Airways από το Λονδίνο προς την Αθήνα αναγκάστηκε να στραφεί προς το αεροδρόμιο της Ζυρίχης όταν ο πρώτος αξιωματικός έγινε αναίσθητος. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε χωρίς συμβάν. Αργότερα συνέχισε στον αρχικό του προορισμό όπου έφτασε με καθυστέρηση εννέα ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος αξιωματικός έχει αναρρώσει και αισθάνεται καλά.

BA A320neo
Ένας αεροσκάφος της British Airways A320neo έφυγε προς το αεροδρόμιο της Ζυρίχης το Σάββατο μετά τον άρρωστο του πρώτου αξιωματικού. Φωτογραφία: Getty Images

Γύρω από την Κροατία

Η British Airways Airbus A320neo εκτελούσε την πτήση BA640 από το Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς Αθήνα, Ελλάδα, την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν ο πρώτος αξιωματικός του αεροσκάφους αρρώστησε. Το αεροπλάνο βρισκόταν περίπου 20 ΝΜ βόρεια του Ζαντάρ της Κροατίας και πετούσε στα 31.000 πόδια όταν ο καπετάνιος αποφάσισε να γυρίσει λόγω του ότι ο συνάδελφός του στο πιλοτήριο ήταν αδιαθεσία.

Η αρχική πρόθεση ήταν να επιστρέψει μέχρι το Λονδίνο, αναφέρει η The Aviation Herald. Ωστόσο, κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καπετάνιος δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί να στραφούν στη Ζυρίχη, στην Ελβετία ή στο Παρίσι, στη Γαλλία. Καθώς ο πρώτος αξιωματικός έγινε ασυνείδητος κοντά στα 45 NM δυτικά της Ζυρίχης, ο καπετάνιος πήρε την απόφαση να εκτρέψει εκεί.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στον διάδρομο του αεροδρομίου της Ζυρίχης 14 κοντά σε μιάμιση ώρα μετά την απόφαση του καπετάνιου να γυρίσει. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε απομακρυσμένη βάση.

Το A320 με εγγραφή G-TTNM παρέμεινε στο έδαφος στην Ελβετία για πεντέμισι ώρες πριν συνεχίσει στην Αθήνα, όπου προσγειώθηκε σχεδόν εννέα ώρες καθυστέρηση.

Διαδρομή πτήσης BA640 26 Δεκεμβρίου
Το αεροπλάνο ήταν πάνω από την Κροατία όταν ο καπετάνιος αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φωτογραφία: FlightRadar24.com

Κανένας κίνδυνος για επιβάτες ή πλήρωμα

Ένας εκπρόσωπος της British Airways επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος αξιωματικός αισθάνεται καλά και θα βρίσκεται στο σπίτι του. Είπαν επίσης ότι δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος για τους επιβάτες ή το πλήρωμα, και μοιράστηκαν την ακόλουθη δήλωση,

«Η ασφάλεια των πελατών και του πληρώματός μας είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα και η πτήση συνεχίστηκε στον προορισμό της όπως είχε προγραμματιστεί».

Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Boxing Day ήταν το νεότερο A320neo της British Airways. Το G-TTNM έφτασε στο Heathrow από την Τουλούζη στις 11 Δεκεμβρίου. Αφού επέστρεψε από την Αθήνα, πραγματοποίησε μία πτήση μετ ‘επιστροφής από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ στις 27 Δεκεμβρίου και μία από το Λονδίνο στη Μάλαγα της Ισπανίας, στις 28 Δεκεμβρίου.

Airbus, Air Corsica, A320neo
Το αεροπλάνο επέστρεψε στις αεροπορικές πτήσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ισπανία τις επόμενες ημέρες. Φωτογραφία: Tom Boon – Simple Flying

Ταξιδεύοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια από τις μειονότητες των χωρών της ΕΕ που δεν επέβαλαν απαγόρευση πτήσεων που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αύξηση των νέων αριθμών υποθέσεων. Μαζί με την Κύπρο, συνέχισε να επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο – δεδομένου ότι λαμβάνουν τουλάχιστον τρεις αρνητικές δοκιμές COVID-19.

Οι επιβάτες πρέπει να έχουν εκδώσει αρνητική πιστοποίηση αποτελεσμάτων δοκιμής PCR πριν από την αναχώρηση. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνουν ένα γρήγορο πλευρικό τεστ κατά την άφιξη. Μετά από μια περίοδο δέκα ημερών αυτο-απομόνωσης, πρέπει να διεξαχθεί μια νέα δοκιμή PCR για έξοδο από την καραντίνα.

Πήγατε ποτέ σε μια πτήση που έπρεπε να εκτρέψει μετά από οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επί του σκάφους; Ποια ήταν η εμπειρία σας και πώς κοινοποιήθηκε το περιστατικό στους επιβάτες; Ενημερώστε μας στα σχόλια.

Source