Η Carmakers αγωνίζεται με την έλλειψη μαρκών

Η κρίση του ημιαγωγού που έχει χτυπήσει τον τομέα των αυτοκινήτων αφήνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες με μια εξαιρετική επιλογή: πληρωμή, απόθεμα ή κίνδυνος να κολλήσει στο περιθώριο καθώς οι chipmakers επικεντρώνονται σε πιο επικερδείς επιχειρήσεις αλλού.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen, Ford και General Motors, έχουν μειώσει την παραγωγή καθώς η αγορά τσιπ καθαρίστηκε από κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως smartphone – τους προτιμώμενους πελάτες της βιομηχανίας τσιπ, επειδή αγοράζουν πιο προηγμένες μάρκες υψηλότερου περιθωρίου.

Η έλλειψη ημιαγωγών – πυρίτιο αξίας άνω των 800 δολαρίων είναι συσκευασμένο σε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα – έχει αποκαλύψει την αποσύνδεση μεταξύ μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που χαλάστηκε από δεκαετίες παραδόσεων ακριβώς σε χρόνο και μιας αλυσίδας εφοδιασμού μιας βιομηχανίας ηλεκτρονικών που δεν μπορεί πλέον να λυγίσει στη βούλησή της.

«Ο τομέας των αυτοκινήτων έχει συνηθίσει στο γεγονός ότι ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού επικεντρώνεται στα αυτοκίνητα», δήλωσε ο συνεργάτης της McKinsey, Ondrej Burkacky. «Αυτό που παραβλέφθηκε είναι ότι οι κατασκευαστές ημιαγωγών έχουν στην πραγματικότητα μια εναλλακτική λύση.»

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταποκρίνονται στο έλλειμμα πιέζοντας τις κυβερνήσεις να επιδοτήσουν την κατασκευή περισσότερης παραγωγικής ικανότητας.

Στη Γερμανία, η Volkswagen έδειξε το δάκτυλό της στους προμηθευτές, λέγοντας ότι τους έδωσε έγκαιρη προειδοποίηση τον περασμένο Απρίλιο – όταν η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων ήταν σε αδράνεια λόγω της πανδημίας κοραναϊού – ότι αναμένεται ότι η ζήτηση θα ανακάμψει έντονα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτό το παράπονο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας Νο 2 όγκου κόβει λίγο πάγο με chipmakers, οι οποίοι λένε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι τόσο γρήγορη να ακυρώσει τις παραγγελίες σε μια πτώση και να απαιτήσει επενδύσεις σε νέα παραγωγή σε ανάκαμψη.

«Πέρυσι, έπρεπε να ερευνήσουμε το προσωπικό και να αναλάβουμε το κόστος μεταφοράς σε αδράνεια», δήλωσε μια πηγή σε έναν Ευρωπαίο κατασκευαστή ημιαγωγών, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

“Εάν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μας ζητούν να επενδύσουμε σε νέα χωρητικότητα, μπορούν να μας πείτε ποιος θα πληρώσει για αυτήν την αδράνεια στην επόμενη κάμψη;”

Η αυτοκινητοβιομηχανία δαπανά περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μάρκες – περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας αγοράς. Συγκριτικά, η Apple ξοδεύει περισσότερα για μάρκες μόνο για να κάνει τα iPhone της, εκτιμά ο αναλυτής τεχνολογίας Mirabaud, Neil Campling.

Επιπλέον, οι μάρκες που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα τείνουν να είναι βασικά προϊόντα, όπως μικροελεγκτές που κατασκευάζονται με σύμβαση σε παλαιότερα χυτήρια – σχεδόν η κορυφαία τεχνολογία παραγωγής στην οποία οι κατασκευαστές τσιπ θα ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν.

«Οι προμηθευτές λένε:« Αν συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Η Sony δεν θα το χρησιμοποιήσει για ένα Playstation 5 ή την Apple για το επόμενο iPhone του », δήλωσε ο Asif Anwar στο Strategy Analytics.

Οι Chipmakers εξεπλάγησαν από την πανικοβλημένη αντίδραση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έπεισε τον υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier να γράψει επιστολή τον Ιανουάριο στον ομόλογό του στην Ταϊβάν για να ζητήσει από τους κατασκευαστές ημιαγωγών να προμηθεύσουν περισσότερες μάρκες.

Δεν προέκυψαν επιπλέον προμήθειες, με μια γερμανική πηγή βιομηχανίας να αστειεύεται ότι οι Αμερικανοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν περισσότερες μάρκες από την Ταϊβάν, επειδή θα μπορούσαν τουλάχιστον να σταθμεύσουν ένα αεροπλανοφόρο εκτός ακτής – αναφερόμενοι στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλουν ενέργεια Ασία.

Πιο κοντά στο σπίτι, μια πηγή σε έναν άλλο ευρωπαίο chipmaker εξέφρασε τη δυσπιστία του για την κακή κατανόηση σε έναν κατασκευαστή για το πώς λειτουργεί.

«Λάβαμε μια κλήση από έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων που ήταν απελπισμένος για προμήθεια. Είπαν: Γιατί δεν τρέχετε μια νυχτερινή βάρδια για να αυξήσετε την παραγωγή; ” είπε αυτό το άτομο.

«Αυτό που δεν κατάλαβαν είναι ότι έχουμε μια νυχτερινή βάρδια από την αρχή.»

Ενώ η Infineon, ο κορυφαίος προμηθευτής τσιπ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, και ο Robert Bosch, ο κορυφαίος προμηθευτής ανταλλακτικών «Tier 1», και οι δύο σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία νέες εγκαταστάσεις τσιπ φέτος, υπάρχει μικρή πιθανότητα να μειωθούν σύντομα οι ελλείψεις εφοδιασμού.

Οι εξειδικευμένοι κατασκευαστές τσιπ όπως η Infineon αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή τσιπ αυτοκινήτων σε κατασκευαστές συμβολαίων με επικεφαλής την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), αλλά τα ασιατικά χυτήρια δίνουν προτεραιότητα στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων υψηλού επιπέδου καθώς έρχονται αντιμέτωποι με περιορισμούς χωρητικότητας.

Μακροπρόθεσμα, η σχέση μεταξύ κατασκευαστών τσιπ και της αυτοκινητοβιομηχανίας θα γίνει στενότερη καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα υιοθετούνται ευρύτερα και αναπτύσσονται χαρακτηριστικά όπως η υποβοηθούμενη και αυτόνομη οδήγηση, που απαιτούν πιο προηγμένα τσιπ.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την έλλειψη τροφοδοσίας chip: Η IHS Markit εκτιμά ότι ο χρόνος που απαιτείται για την παράδοση ενός μικροελεγκτή διπλασιάστηκε σε 26 εβδομάδες και οι ελλείψεις θα μειωθούν μόνο τον Μάρτιο.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή 1 εκατομμυρίου οχημάτων το πρώτο τρίμηνο, λέει ο IHS Markit. Στελέχη και αναλυτές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τσιπ συμφωνούν ότι η προσφορά δεν θα καλύψει τη ζήτηση μέχρι αργότερα μέσα στο έτος.

Οι ελλείψεις τσιπ έχουν «επίδραση χιονόμπαλας», καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αδρανοποιούν την ικανότητα να δώσουν προτεραιότητα στην κατασκευή κερδοφόρων μοντέλων, δήλωσε ο Anwar στο Strategy Analytics, ο οποίος προβλέπει μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά 5% -10% το 2021.

Ο επικεφαλής της γαλλο-ιταλικής chipmaker STMicroelectronics, Jean-Marc Chery, προβλέπει ότι οι περιορισμοί χωρητικότητας θα επηρεάσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τα μέσα του έτους.

«Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, η βιομηχανία θα πρέπει να διαχειριστεί σε επίπεδο άπαχου αποθέματος», δήλωσε ο Chery σε πρόσφατο συνέδριο της Goldman Sachs.

Source