Η CBI κινεί την HC εναντίον της εγγύησης του Rajiv Saxena στην απάτη του VVIP, λέει ότι παραπλανήσει τους οργανισμούς διερεύνησης και αρνείται να συνεργαστεί: Λεπτομέρειες

Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI) κίνησε το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί κατά της απόφασης διασφάλισης που εκδόθηκε από ειδικό δικαστήριο CBI στον Rajiv Saxena, ο κατηγορούμενος έγινε δεκτός στην απάτη ελικόπτερο AgustaWestland VVIP των 3.600 εκατομμυρίων.

Επιδιώκοντας τη δικαστική του επιμέλεια, το CBI ισχυρίστηκε ότι η Saxena δεν αξίζει «ισοτιμία» με άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση και ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος που έλαβε έγκριση είχε παραπλανήσει τις υπηρεσίες έρευνας και δεν συνεργάστηκε στην έρευνα. Το κορυφαίο πρακτορείο δήλωσε ότι η Σαξένα πρέπει να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα για μια «αποτελεσματική έρευνα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί την περασμένη εβδομάδα έλαβε γνώση της έφεσης της CBI και εξέδωσε ειδοποιήσεις στη Saxena, ζητώντας του να απαντήσει εντός 15 ημερών σχετικά με το γιατί δεν πρέπει να ακυρωθεί η εγγύηση.

Το CBI υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης διασφάλισης αφού ένα ειδικό δικαστήριο CBI το Φεβρουάριο απέρριψε τον ισχυρισμό του οργανισμού ερευνών ότι η Σαξένα πρέπει να φυλακιστεί και να του χορηγηθεί τακτική εγγύηση.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η CBI επιδιώκει να ακυρωθεί η εγγύηση της Saxena είναι επειδή πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να αποκτήσουν ξένη υπηκοότητα και να αποφύγουν την τιμωρία. Το νησί της Καραϊβικής Ντομίνικα – όπου η Σαξένα φέρεται να έχει ζητήσει υπηκοότητα – δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την Ινδία.

Η CBI ισχυρίστηκε ότι η Saxena δεν αποκάλυψε αυτό το γεγονός στις υπηρεσίες έρευνας. Τα ανακτηθέντα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η Saxena είχε κάνει «προηγούμενες προσπάθειες» για την απόκτηση ιθαγένειας της Ντομίνικα και της Κύπρου, ενώ «σκόπιμα κρατούσε τις ινδικές αρχές στο σκοτάδι σχετικά με τέτοιες απόπειρες», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο οργανισμός υπέβαλε περαιτέρω ενώπιον του Δελχί HC ότι η Saxena είχε αποφύγει την έρευνα και έπρεπε να εκδοθεί από το Ντουμπάι στην Ινδία τον Ιανουάριο του 2019

Ο Rajiv Saxena, που περιγράφεται από τον ΕΔ ως ένας από τους «βασικούς ξεπλύματα χρημάτων», παραλήφθηκε από κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΑΕ στο Ντουμπάι και αργότερα εκδόθηκε στην Ινδία στις 30 Ιανουαρίου 2019.

Αναφέρθηκε ότι ο Rajiv Saxena έχει πολλούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Η OpIndia είχε αποκτήσει τη λίστα των λογαριασμών που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Rajiv Saxena για κωμώσεις στην απάτη AgustaWestland.

Το καθεστώς «έγκρισης» της Saxena αμφισβητείται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2019 ανέστειλε απόφαση του Δελχί HC που αρνήθηκε να ανακαλέσει το καθεστώς «έγκρισης» της Saxena μετά από ένσταση της Διεύθυνσης Επιβολής (ED). Η Σαξένα είναι υπεύθυνος έγκρισης στην υπόθεση της ΕΔ, αλλά συγκαταλέγεται σε υπόθεση που υπέβαλε η CBI.

Σύμφωνα με το δελτίο που κατέθεσε το CBI, ο Christian Michel, ένας άλλος μεσάζων που κατηγορείται στην υπόθεση, πλήρωσε 0,9 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις οντότητες που ανήκουν στη Saxena από τα έσοδα του εγκλήματος. Σύμφωνα με το δελτίο χρέωσης, η AgustaWestland πλήρωσε 37 εκατομμύρια ευρώ στον Michel μέσω της εταιρείας του, σύμφωνα με το δελτίο.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η Saxena συνενώθηκε με τον Michel, τον συνάδελφο Gautam Khaitan και τους ανώτερους αξιωματούχους της AgustaWestland για τη δρομολόγηση των επιστροφών που καταβάλλει η εταιρεία μέσω δύο οντοτήτων: M / s IDS Tunisia και M / s Interstellar Technologies Ltd.

Η Saxena έλαβε 12,40 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό των M / s Interstellar Technologies από τους M / s AgustaWestland. Το δελτίο κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι ο Sandeep Tyagi, αδελφός του τότε αρχηγού της Air Marshal SP Tyagi φέρεται να ξεπλένει κλοπές ύψους 5 εκατομμυρίων Rs μέσω τραπεζικών καναλιών.

Η ED αμφισβήτησε το καθεστώς έγκρισης αφού διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος Rajiv Saxena είχε αποκρύψει πληροφορίες

Είναι σκόπιμο να αναφερθεί εδώ ότι η χρέωση του Rajiv Saxena, ενός από τους μεσάζοντες στην υποτιθέμενη απάτη, αποκτά σημασία αφού του χορηγήθηκε το καθεστώς έγκρισης. Ήταν μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2019, μια άλλη υπηρεσία, η Διεύθυνση Επιβολής, είχε προσεγγίσει το δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του καθεστώτος έγκρισής του ισχυριζόμενη ότι είχε κρύψει γεγονότα από τις υπηρεσίες.

Ένας φάκελος που ελήφθη από τον Μαυρίκιο, μαζί με την εγκληματολογική ανάλυση δεδομένων και τον έλεγχο των συνομιλιών WhatsApp, οδήγησε τη Διεύθυνση Επιβολής να υποψιάζεται την αυθεντικότητα των γνωστοποιήσεων που έκανε ο Rajiv Saxena, ένας από τους κύριους κατηγορούμενους για την απάτη AgustaWestland των 3600 εκατομμυρίων Rs. Σύμφωνα με μια έκθεση στους Economic Times, ο οργανισμός ερευνών έχει πλέον επισημάνει ότι η Σαξένα έχει αποκρύψει και αποκρύψει πληροφορίες στην περίπτωση των συνομιλητών, ειδικά του Ρατούλ Πουρί.

Source