Η CMP σημείωσε πρόοδο το 2020

Η Επιτροπή Αγνοουμένων δήλωσε ότι τα αποτελέσματά τους το 2020 ήταν πολύ απογοητευτικά, κυρίως λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με το Ελληνοκύπριο μέλος της επιτροπής Λεωνίδα Παντελίδη.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Παντελίδης είπε ότι ο στόχος ήταν να ενταθούν οι προσπάθειες και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της CMP το 2020, υπήρχαν μόνο 25 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων και εκταφώθηκαν τα ερείπια δέκα ατόμων. Το 2019 υπήρχαν 42 ταυτοποιήσεις, 71 το 2018, 117 το 2017 και 115 το 2016. Το 2019, εκταφίστηκαν περίπου 29 άτομα, 11 το 2018, 39 το 2017 και 83 το 2016.

«Το 2020 ήταν σίγουρα η χειρότερη χρονιά. Χάσαμε 73 ημέρες λόγω πανδημίας και περίπου 25 εργάσιμες ημέρες λόγω καιρικών συνθηκών, 19 λόγω καύσωνα και τα υπόλοιπα λόγω βροχής », δήλωσε ο Παντελίδης.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις εκλογές στο βορρά, το τουρκοκυπριακό μέλος του CMP δεν λειτουργούσε πλήρως μετά την είσοδο σε μια μεταβατική περίοδο και, όπως ο κατεστημένος, η Gülden Plümer Küçük και ο βοηθός της ενημερώθηκαν ότι το συμβόλαιό τους δεν θα ανανεωθεί. Κανένα άλλο μέλος δεν διορίστηκε αμέσως.

Την 1η Ιανουαρίου ο Hakkı Müftüzade διορίστηκε ως το νέο Τουρκοκύπριο μέλος.

«Προς το παρόν, οι ανασκαφικές ομάδες και το εργαστήριο ταυτοποίησης, στελεχωμένες με δικοινοτικές ομάδες, δεν είναι σε θέση να εργαστούν», δήλωσε ο Παντελίδης.

«Οι άνθρωποι πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ Covid-19 κάθε 72 ώρες για να περάσουν στην άλλη πλευρά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ομάδες μπορούν να πάνε μόνο για δύο ημέρες. Σε αυτό το σημείο, όταν οι δικοινοτικές ομάδες απαιτείται να συνεργαστούν, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. “

«Προς το παρόν, γίνεται μόνο εργασία που δεν απαιτεί φυσική παρουσία, δηλαδή έρευνα για δεδομένα και υπάρχουσες πληροφορίες. Εκτός από αυτό, μόνο λίγοι υπάλληλοι που εργάζονται βρίσκονται στο γραφείο, εκ περιτροπής, και το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται από το σπίτι », είπε.

«Έχουμε πάνω από 100 περιπτώσεις που αναμένουν ανασκαφή, αλλά περιμένουμε ακόμα να δούμε πότε θα μπορέσουμε να ανασκαφίσουμε. Το ερευνητικό έργο μπόρεσε να προχωρήσει κατά το πρώτο κλείδωμα, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο », είπε ο Παντελίδης.

Όσον αφορά τα λείψανα αγνοουμένων που ενδέχεται να ταφούν στην Αμμόχωστο, ο Παντελίδης είπε ότι το επίκεντρο ήταν στο νεκροταφείο Σταύρος, στην περιφραγμένη περιοχή της Βαρωσής, προσθέτοντας ότι το CMP εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αποκτήσει πρόσβαση για επιτόπια επίσκεψη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 περιπτώσεις ατόμων που δυνητικά λείπουν που μπορεί να βρεθούν στη Βαρόσα», είπε.

Τέλος, όσον αφορά τις περιπτώσεις κοροναϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού, είπε ότι μόνο δύο άτομα, ένα στο τουρκοκυπριακό γραφείο και το άλλο στο ελληνοκυπριακό γραφείο, βρέθηκαν θετικά μέχρι στιγμής.

Source