Η Dendia είναι απαισιόδοξη για την Κύπρο. “Η ρητορική Τουρκικών-Ταταρ δεν είναι ενθαρρυντική”

Η ατζέντα είναι ξεχωριστή. Όποιος προσπαθεί να το αλλάξει μονομερώς θα αποδείξει ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις επαφές πληροφοριών όταν ξεκινούν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

“Οι συνομιλητές δεν μπορούν να αποφασίσουν μονομερώς να επεκτείνουν την ημερήσια διάταξη. “Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης αυτών των επαφών.”

Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ανησυχεί ότι “η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016”, όταν ήταν το τελευταίο στάδιο των επαφών πληροφοριών.

“Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν περίμενε με ανυπομονησία την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει την πορεία για λογαριασμό του. Το εύχομαι από το κάτω μέρος της καρδιάς μου. “

Ο κ. Ντέντιας τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό, καθώς “η ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του Τουρκοκυπριακού ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική.”

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Αθήνα, πάντα σε πλήρη συμφωνία με τη Λευκωσία, θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που συγκλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. commun κοινοτικό κεκτημένο »:

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Αθήνα-Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζητούν μια πολυετή συμφωνία για αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

“Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ώστε, αφενός, να μην αξίζει να ανανεώνεται κάθε χρόνο και, από την άλλη πλευρά, να αυξάνεται η σφραγίδα της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα.” Με τη Σαουδική Αραβία, αλλά εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία.

Στοχεύει στην ενίσχυση πολυμερών πρωτοβουλιών με χώρες στην περιοχή της Κύπρου που έχουν τις ίδιες αρχές, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία, ενώ ελπίζουν να ενισχύσουν αυτά τα σχέδια με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την Αλβανία, ο κ. Ντέντιας είπε, “Οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες για το ζήτημα της αίτησης στη Χάγη συνεχίζουν το έργο τους. “Στόχος είναι η υπογραφή της συμφωνίας, η υποβολή της το συντομότερο δυνατό, νομίζω, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο.”

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source