Η EasyJet εξασφαλίζει νέο πενταετές δάνειο 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία easyJet αύξησε τη ρευστότητά της μέσω μιας νέας πενταετούς διευκόλυνσης δανείων ύψους 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηριζόμενη από μερική εγγύηση από τη Βρετανία, συμβάλλοντας στη μείωση των ανησυχιών για τα οικονομικά της καθώς η πανδημία συνεχίζει να σταματά να ταξιδεύει.

Όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, η easyJet που είχε έλλειψη μετρητών ήλπιζε να προετοιμάσει την ανάκαμψη αυτή την άνοιξη, αλλά με τη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά της, πίσω στο κλείδωμα, η πτήση αναμένεται να παραμείνει σε ελάχιστα επίπεδα για αρκετούς ακόμη μήνες.

Η EasyJet είπε ότι η νέα διευκόλυνση δανείων βελτίωσε το προφίλ λήξης του χρέους της και σχεδίαζε να αποπληρώσει και να ακυρώσει την πλήρη ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και όρων δανείων ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων λιρών (540 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο.

Για να επιβιώσει μέχρι τώρα η πανδημία, η easyJet έχει απαλλάξει 4.500 υπαλλήλους, αξιοποίησε μετόχους για μετρητά και πούλησε δεκάδες αεροσκάφη της και δεν αποκλείει περαιτέρω δράση στη δήλωσή της τη Δευτέρα.

“Η easyJet θα συνεχίσει να επανεξετάζει τη θέση ρευστότητάς της σε τακτική βάση και θα συνεχίσει να αξιολογεί περαιτέρω ευκαιρίες χρηματοδότησης, σε περίπτωση ανάγκης”, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.

Το νέο δάνειο 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναλήφθηκε από μια κοινοπραξία τραπεζών και υποστηρίχθηκε από εγγυήσεις που παρέχονται από ένα σύστημα από τη βρετανική Export Finance του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς σχετικά με τις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων.

Άλλες εταιρείες που επλήγησαν από τους περιορισμούς ταξιδιού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Rolls-Royce και British Airways, που ανήκουν στην IAG, έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις εγγυήσεις UK Export Finance.

Η EasyJet είπε ότι η αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου χρέους της θα «απελευθερώσει» ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αεροσκαφών ενισχύοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της.

(Reuters)

Source