Η EMA υποστηρίζει το εμβόλιο J&J παρά το ότι βρήκε πιθανή σύνδεση με θρόμβους αίματος

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα ναρκωτικά βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 της Johnson & Johnson και σπάνιων προβλημάτων πήξης αίματος σε ενήλικες που έλαβαν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υποστήριξε τα συνολικά οφέλη του έναντι τυχόν κινδύνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑείπε την Τρίτη η επιτροπή ασφαλείας της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προστεθεί στις ετικέτες του εμβολίου μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, όπως απαιτείται και από τον αντίπαλο κατασκευαστή εμβολίων AstraZeneca.

Τα ευρήματα είναι ένα πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καταπολεμά σημαντικά εμπόδια στην εκστρατεία ανοσοποίησης μετά από πολλά έθνη που ανέστειλαν ή περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για πιθανούς θρόμβους αίματος. (https://bit.ly/3xckNFu)

ο ΕΜΑ διαπίστωσε ότι όλες οι περιπτώσεις πήξης είχαν εμφανιστεί σε ενήλικες κάτω των 60 ετών, κυρίως γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό με τη μοναδική λήψη της J & J.

Ανέφερε ότι όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αμερικανικών αναφορών περιπτώσεων, αποτελούν μέρος της αξιολόγησής του.

Ο φύλακας είπε επίσης ότι οι περισσότεροι θρόμβοι είχαν συμβεί στον εγκέφαλο και την κοιλιά, όπως συνέβη με τη βολή του AstraZeneca, Vaxzevria, η οποία μελετάται επίσης για παρόμοια προβλήματα πήξης του αίματος.

(Reuters)

Source