Η EUL Academic Özdal επέστησε την προσοχή στη διαφορά της πανδημίας κοροναϊού από άλλες πανδημίες σε όλη την ιστορία.

Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Lefke (EUL) Τμήμα Επιστημών Υγείας Σχολή Διαχείρισης Υγείας Assist. Ανάδοχος Δρ. Macide Artaç Özdal “ Μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά της πανδημίας κοραναϊού από άλλες πανδημίες σε όλη την ιστορία και τη σημασία της προστασίας από τον κοροναϊό.

“Οι πανδημίες προκαλούν οικονομικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις καθώς και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για τις κοινωνίες”

«Οι πανδημίες προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για τις κοινωνίες καθώς και οικονομικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Η πανδημία είναι ένας όρος που προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά όπως και άλλοι ιατρικοί όροι. Ενώ το “pan” σημαίνει “όλα” στα αρχαία ελληνικά, το “demos” σημαίνει ανθρώπους. Η «πανδημία» χρησιμοποιείται για να σημαίνει μια επιδημία ασθένειας που έχει ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην παγκόσμια επιφάνεια », δήλωσε ο Özdal, λέγοντας ότι μια ασθένεια μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων προκειμένου να διαγνωστεί με πανδημία και επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να είναι μεταδοτική, και όταν κοιτάζουμε την ιστορία, υπάρχουν πολλές επιδημικές πανδημίες στον κόσμο.

“Όταν κοιτάζουμε την ιστορία της πανδημίας στον κόσμο, η μεγαλύτερη πανδημία στον κόσμο βίωσε την πανδημία πανούκλας”

Στη συνέχεια της δήλωσης του Özdal, «Όταν κοιτάζουμε την ιστορία της πανδημίας στον κόσμο, η μεγαλύτερη πανδημία στον κόσμο βίωσε την πανδημία πανούκλας. Η πανούκλα προκάλεσε σοβαρή καταστροφή στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 200 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Η νόσος της πανώλης μεταδίδεται από βακτήρια που βρίσκονται στους ψύλλους που μεταφέρονται από ποντίκια. Μετά την πανούκλα, η πανδημία που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο ήταν η πανδημία της χολέρας που ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν η χολέρα, ένα άλλο βακτήριο, που προκάλεσε αυτήν την επιδημία. Η χολέρα προκαλεί διάρροια στο έντερο και αυτή η πανδημία είναι από τις πιο αποτελεσματικές πανδημίες στον κόσμο. Όταν φτάνουμε στον 20ο αιώνα στην ιστορία, η «γρίπη», η οποία είναι μια ιογενής ασθένεια, έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον κόσμο. Η γρίπη άρχισε να επηρεάζει τον κόσμο το 1918. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ενάμισι χρόνο στην επιδημία που ονομάζεται «Ισπανική Γρίπη», η οποία ήταν η πρώτη πανδημία γρίπης. Αργότερα, μια πανδημία που ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ 1968 και 1969 άρχισε να επηρεάζει τον παγκόσμιο πληθυσμό και το εμβόλιο της γρίπης βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μήνα μετά τη μόλυνση της “γρίπης του Χονγκ Κονγκ”, αλλά εξακολουθεί να είναι η επιδημία στο Χονγκ Κονγκ επηρεάζονται. Μεταξύ 1972 και 1973, η πανδημία της γρίπης, που ονομάζεται «γρίπη του Λονδίνου», επηρέασε τον παγκόσμιο πληθυσμό. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2009, για πρώτη φορά στο Μεξικό, ξεκίνησε ένα ξέσπασμα της γρίπης Α (H1N1) μεταξύ των ανθρώπων, γνωστό ως γρίπη των χοίρων. Ο λόγος για τον οποίο αυτή η γρίπη ονομάζεται «γρίπη των χοίρων» είναι ότι μοιάζει με έναν ιό που εμφανίζεται στους χοίρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία της γρίπης των χοίρων ως πανδημία τον Ιούνιο του 2009. Αυτή η ασθένεια προκαλεί πολλούς θανάτους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες », είπε.

“Όπως και με την εποχική γρίπη, ο κοροναϊκός προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνιες παθήσεις”

«Μετά την επιδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 που ξεκίνησε το 2009 και επηρέασε τις παγκόσμιες κοινωνίες ως πανδημία, ο κόσμος βρίσκεται τώρα υπό την επιρροή της πανδημίας Covid-19 που προκαλείται από έναν νέο τύπο SARS, τον ιό της κορώνας. Αν και ο κόσμος ήταν υπό την επιρροή πολλών επιδημιών στο παρελθόν, η τρέχουσα πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και πανικό παγκοσμίως. Λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος για αυτό; Μετά την ισπανική γρίπη που προκλήθηκε από έναν άλλο τύπο ιού H1N1 το 1918, το Covid-19 είναι ένας ιός με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο », δήλωσε ο Özdal, κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης επιδημίας γρίπης των χοίρων πριν από την πανδημία Covid-19, 60.8 Γρίπη των χοίρων αναφέρθηκαν περιπτώσεις και δηλώθηκε ότι μεταξύ αυτών, 12.500 άτομα είχαν πεθάνει. Ο Özdal είπε, «Αυτό δείχνει ότι η γρίπη των χοίρων έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,02 τοις εκατό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον κοροναϊό, το ποσοστό θανάτου κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας στον κόσμο ήταν 2%, δηλαδή, το ποσοστό θνησιμότητας του ιού της κορώνας ήταν πολύ υψηλότερο από τη γρίπη των χοίρων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ασυμπτωματικές ή ήπιες περιπτώσεις στην κοινωνία, μπορεί να ειπωθεί ότι το ποσοστό θανάτου έχει μειωθεί. Ωστόσο, εάν τα ποσοστά θνησιμότητας της εποχικής γρίπης και της γρίπης των χοίρων συγκρίνονται με τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού της κορώνας, τα ποσοστά θανάτου λόγω του κοροναϊού είναι ακόμη υψηλότερα. Όπως και με την εποχική γρίπη, ο ιός της κορώνας προσβάλλει άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνιες ασθένειες αρνητικά και προκαλεί υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού. Τα παιδιά, οι νέοι και οι μεσήλικες που ζουν ενεργά στην κοινωνία, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε στενή επαφή με πολλά άτομα στην επαγγελματική ή σχολική τους ζωή, μπορούν να προκαλέσουν τους ηλικιωμένους και άλλα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου λόγω της κορώνας λοίμωξη από ιό που επηρεάζεται από τον ιό. Επομένως, έως ότου βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και το εμβόλιο φτάσει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όλα τα άτομα πρέπει να κάνουν το ρόλο τους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ιδίως των ομάδων πληθυσμού που κινδυνεύουν », είπε.

“Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τα μέτρα που καθορίζονται με τον κοροναϊό, πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας”

Τέλος, ο Özdal δήλωσε: «Τα πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν μπορούν να απαριθμηθούν ως εξής: ειδικά σε πολυσύχναστα και κλειστά περιβάλλοντα, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο δεν πρέπει να εισέρχονται σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα, εκτός εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να παρέχεται προσωπική υγιεινή και ειδικά τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρέπει να δοθεί προσοχή σε μια ισορροπημένη διατροφή και πρότυπα ύπνου, τα άτομα με συμπτώματα πρέπει να διαχωρίζονται από την κοινότητα και να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα. Ενώ ζούμε με την επιδημία του κοροναϊού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο στην κοινωνία και που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, με πολύ απλές μεθόδους. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τα μέτρα που καθορίζονται με τον κοραναϊό, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, και πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας ».

.Source