Η FM θα φιλοξενήσει ομολόγους στο φόρουμ φιλίας της Αθήνας | Νέα

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας με κράτη από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας θα φιλοξενήσει την Πέμπτη συνομιλίες με ομολόγους της από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την UΑΕ.

Λαμβάνοντας χώρα εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, το λεγόμενο φόρουμ φιλίας αναμένεται να επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις καθώς και στις ευκαιρίες για οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Δεν ήταν σαφές την Τρίτη εάν θα εκδοθεί κοινή δήλωση.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το φόρουμ δεν στρέφεται κατά τρίτης χώρας Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες φαίνεται να μοιράζονται τουλάχιστον κάποιο επίπεδο ανησυχίας για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Οι αναλυτές λένε ότι το φόρουμ, το οποίο έρχεται μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ που εγκαινίασε δημόσιες επαφές μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών, έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, η οποία το βλέπει ως ένα βήμα προς την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Βαγδάτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν.

.Source