Η Huawei υπέβαλε αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της τεχνολογίας που επιτρέπει την ανίχνευση των Ουιγούρων που περπατούν στους δρόμους της Κίνας

Αξιωματούχοι της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας λένε ότι δεν πωλούν τεχνολογίες βάσει εθνοτικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, μια ερευνητική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το σύστημα που επιτρέπει την ανίχνευση των Ουιγούρων έχει κατατεθεί για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Αποδεικνύεται ότι η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei έχει εφαρμόσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός συστήματος που εντοπίζει τους Ουιγούρους μεταξύ πεζών.

Ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από μια εταιρεία έρευνας με έδρα τις ΗΠΑ με το BBC επιβεβαιώνει ότι η αίτηση έχει υποβληθεί.

Ορισμένες άλλες εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στην Κίνα έχουν κάνει παρόμοιες εφαρμογές.

Οι αξιωματούχοι της Huawei είπαν προηγουμένως ότι κανένα τεχνολογικό σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για την ταυτοποίηση εθνικών ομάδων.

Η εταιρεία τώρα σχεδιάζει να αλλάξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Εργατικά στρατόπεδα

Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ζητήσει άδεια από την Εθνική Διοίκηση Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (CNIPA), την αρχή της Κίνας που παρέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για να διαγράψει τυχόν αναφορές στους Ουυγούρους σε κινεζικά έγγραφα.

Κίνα; Κατηγορείται κυρίως ότι χρησιμοποιεί συστήματα παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας εναντίον Μουσουλμάνων Τούρκων Ουιγούρων που ζουν στην Αυτόνομη Περιφέρεια Xinjiang Uyghur στα βορειοδυτικά της χώρας, κρατώντας τις Πρακτικές σε στρατόπεδα εργασίας και χωρίζοντας παιδιά από τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου λέει ότι τα στρατόπεδα προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε εθελοντική βάση.

“Ένα τεχνικό αίτημα των δικτύων παρακολούθησης βίντεο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας είναι επίσης για εθνοτική αποφασιστικότητα, ειδικά για εφαρμογές”, λέει η Maya Wang της Human Rights Watch (HRW).

“Ενώ είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχεύουμε αυτούς τους ανθρώπους και διώξεις βάσει εθνοτικών χαρακτηριστικών στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αντιτίθεται στη διάκριση και τη δίωξη των Ουιγούρων σε πολλούς τομείς της ζωής στην Κίνα, επειδή οι Πρακτικές δεν έχουν εξουσία στην Κίνα.

Κινήσεις σώματος

Η Huawei υπέβαλε αίτηση για πρώτη φορά με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών τον Ιούλιο του 2018 για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας με αυτό το σύστημα.

Στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, περιγράφονται οι μέθοδοι βαθιάς μάθησης που παρέχονται από τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να προσδιοριστούν ορισμένα χαρακτηριστικά των πεζών που έχουν βιντεοσκοπήσει και φωτογραφήσουν στους δρόμους.

Αυτή η λειτουργία επικεντρώνεται στο πώς οι διαφορετικές στάσεις και οι κινήσεις του σώματος επηρεάζουν τα αποτελέσματα, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνεύσει εάν ένα άτομο κάθεται ή στέκεται.

Ωστόσο, το έγγραφο παραθέτει επίσης αναφορές στα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που μπορεί να στοχευτεί, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών στο “φυλή” (Han, Uygur).

Ο εκπρόσωπος της Huawei είπε ότι αυτή η απόδοση δεν έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στο έγγραφο.

«Η Huawei αντιτίθεται σε όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνολογίας για διακρίσεις λόγω εθνοτικών διακρίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Η αναγνώριση της φυλής των ατόμων δεν ήταν ποτέ μέρος του έργου έρευνας και ανάπτυξης. Δεν θα έπρεπε ποτέ να συμπεριληφθεί στην εφαρμογή. Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να το αλλάξουμε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η νέα και μεταβαλλόμενη τεχνολογία αναπτύσσεται και εφαρμόζεται με τη μέγιστη προσοχή και ακεραιότητα. “

«Εμπιστευτικό» έγγραφο

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αποκαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα παρακολούθησης βίντεο IPVM.

Η ομάδα είχε προηγουμένως αποκαλύψει ένα ξεχωριστό “μυστικό” έγγραφο που δείχνει ότι η Huawei εργάζεται στο “σύστημα προειδοποίησης Uyghur”.

Όσον αφορά το έγγραφο, η Huawei δήλωσε ότι το εν λόγω σύστημα “δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό κόσμο, αναφέρεται σε ένα πείραμα” και αρνήθηκε ότι πωλήθηκαν συστήματα που προσδιορίζουν τα εθνικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

“Το γεγονός ότι οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες υποστηρίζουν τις βάναυσες επιθέσεις εναντίον του λαού Uighur μας δείχνει ως καταναλωτές και κοινωνία ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουμε ή ποιες εταιρείες ανταμείβουμε”, δήλωσε ο Tom Tugendhat, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου στο BBC την Τετάρτη. .

“Η τεχνολογία εθνικής σήμανσης που αναπτύχθηκε για χρήση από ένα καταπιεστικό καθεστώς δεν είναι σαφώς μια στάση που συμμορφώνεται με τα πρότυπα μας”, δήλωσε ο Tugendhat, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κινεζικής ερευνητικής ομάδας για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία.

Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου

Η IPVM έλαβε επίσης ορισμένα έγγραφα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αναφέρονται σε Ουιγούρους, που κατατέθηκαν από την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Sensetime και την ειδική αναγνώριση εικόνας Megvii.

Το έγγραφο του Ιουλίου του Sensetime εξετάζει την πιο αποτελεσματική χρήση των μεθόδων “προστασίας ασφάλειας” του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η αναζήτηση για “μεσήλικας Ουιγούρ με γυαλιά και γενειάδα” ή έναν Ουιγούρα που φοράει μάσκα.

Ο εκπρόσωπος της Sensetime είπε ότι οι αναφορές ήταν «θλιβερές» και είπε, «Γνωρίζουμε τη σημασία των ευθυνών μας. Γι ‘αυτό θέσαμε τους κανόνες δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα του 2019. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η παραπομπή γίνεται μέχρι σήμερα.

Εθνοτικές λύσεις ετικετών

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Megvii τον Ιούνιο του 2019 καθορίζει επίσης μεθόδους επαναπροσδιορισμού εικόνων προσώπου που δεν έχουν επισημανθεί στη βάση δεδομένων.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ταξινόμηση μπορεί να βασίζεται σε εθνικά χαρακτηριστικά, όπως “Han, Κατάλληλο, Non-Han, Non-Uyghur και άγνωστο.”

Ο Mevgii παραδέχεται ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην αίτηση ευρεσιτεχνίας μας το 2019 είναι ανοιχτή σε παρανόηση. Η Megvii δεν έχει και δεν θα αναπτύξει πωλήσεις που προσφέρουν λύσεις επισήμανσης βάσει έθνικ και φυλών.

“Η Megvii αναγνωρίζει ότι στο παρελθόν έχουμε επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές εξελίξεις και αποτύχαμε να διατηρήσουμε τους κατάλληλους ελέγχους στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και το επιχειρησιακό υλικό. Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση.”

Διαγνωστικό μοντέλο παραπομπής

Η IPVM έχει τεκμηριώσει ότι δύο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα, η Alibaba και η Baidu, έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για διπλώματα ευρεσιτεχνίας διάγνωσης εικόνας. Στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αυτών των δύο εταιρειών, γίνεται αναφορά στην ταξινόμηση των ατόμων βάσει της εθνικότητάς τους, αλλά συγκεκριμένα, δεν αναφέρονται οι Ουιγούροι.

Η δήλωση της Alibaba έχει ως εξής:

“Η φυλετική ή εθνοτική διάκριση ή οποιοδήποτε είδος σήμανσης αποτελεί παραβίαση της πολιτικής και των αξιών μας. Ποτέ δεν σκοπεύαμε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την τεχνολογία μας να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων.”

Ο Baidu έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι σημειώσεις που λαμβάνονται κατά την υποβολή αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προορίζονται να δώσουν παραδείγματα των τεχνικών εξηγήσεων. Σε αυτό το παράδειγμα, η περιγραφή του προτύπου διάγνωσης παραπομπής χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες για την εφαρμογή της εφεύρεσης. Δεν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μας για να στοχεύσουμε ή να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες και δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση της.”

Το Human Rights Watch εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα. Η Maya Wang του οργανισμού εκφράζει αυτές τις ανησυχίες με τις ακόλουθες λέξεις:

«Κάθε εταιρεία που πωλεί λογισμικό και συστήματα παρακολούθησης βίντεο στην κινεζική αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων που βασίζονται σε εθνοτικά χαρακτηριστικά.

“Το καλύτερο που θα κάνουν αυτές οι εταιρείες είναι να σταματήσουν αμέσως να πωλούν τον εξοπλισμό παρακολούθησης, το λογισμικό και τα συστήματά τους στην κινεζική αστυνομία.”

.Source