Η Iberdrola ανοίγει έδαφος στο ελληνικό αιολικό πάρκο

Η Iberdrola επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και ξεκίνησε τη νέα χρονιά ανοίγοντας έδαφος στο αιολικό πάρκο Mikronos, που βρίσκεται στην επαρχία Ροδόπη της Θράκης, βόρεια Ελλάδα.

Με εγκατεστημένη ισχύ 33,6 MW, η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει οκτώ ανεμογεννήτριες V150 με χωρητικότητα μονάδας 4,2 MW, ύψος πλήμνης 105 m και διάμετρο ρότορα 150 m.

Με αναμενόμενη θέση σε λειτουργία για τα μέσα του τρέχοντος έτους, η εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς της Iberdrola στην Ελλάδα και την Κύπρο θα ανέλθει στα 335 MW.

Το 2022, η εταιρεία αναμένει να θέσει σε λειτουργία άλλα τρία αιολικά έργα, τα οποία θα προσθέσουν συνδυασμένη ισχύ 100,4 MW, ανεβάζοντας τη λειτουργική ικανότητα της εταιρείας στη χώρα σε 435,4 MW.

Τα πρόσθετα έργα είναι τα αιολικά πάρκα Askio II (33,6 MW), Askio III (50 MW) και Rokani (16,8 MW), τα οποία ανατέθηκαν στην Iberdrola στη δημοπρασία χωρητικότητας του περασμένου έτους.

Αυτά τα σχέδια διασφαλίζουν ότι η Iberdrola συνεχίζει τη δέσμευσή της να αναπτύξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης προς ένα μοντέλο άνθρακα και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι προοπτικές της εταιρείας στην Ελλάδα ενισχύουν επίσης τις κύριες πτυχές της παγκόσμιας στρατηγικής της. Η Iberdrola έχει δεσμευτεί για την τεχνολογική καινοτομία για την ανάπτυξη αποδοτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θετικών οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Τον Ιούνιο του 2020, η Ελλάδα είχε 7237 MW εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος, εκ των οποίων 3832 MW ήταν αιολική και 2841 MW ηλιακά φωτοβολταϊκά.

Πράσινες επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης

Η Iberdrola πιστεύει ακράδαντα ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να λειτουργήσει ως βασική κινητήρια δύναμη στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας και στην πράσινη οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία ξεκίνησε ένα ιστορικό επενδυτικό σχέδιο 75 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2020 – 2025, με στόχο τον διπλασιασμό της ανανεώσιμης ικανότητας και την αξιοποίηση των ευκαιριών της ενεργειακής επανάστασης που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Μετά από είκοσι χρόνια προώθησης της ενεργειακής μετάβασης, με επενδύσεις 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Iberdrola είναι ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εγκατεστημένη χωρητικότητα άνω των 33 GW, καθιστώντας τον στόλο παραγωγής της έναν από τους καθαρότερους στον ενεργειακό τομέα.

Με CO2/ kWh εκπομπές ήδη δύο τρίτα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η επενδυτική στρατηγική για καθαρή ενέργεια και δίκτυα θα επιτρέψει στην Iberdrola να γίνει μια ουδέτερη ως προς τον άνθρακα εταιρεία στην Ευρώπη έως το 2030.

Για περισσότερες ειδήσεις και τεχνικά άρθρα από την παγκόσμια ανανεώσιμη βιομηχανία, διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Energy Global.

Το τεύχος Winter Global του Energy Global

Το χειμερινό τεύχος της Energy Global παρέχει μια σειρά τεχνικών άρθρων που καλύπτουν τεχνολογικές εξελίξεις και μελλοντικές προοπτικές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από εταιρείες όπως οι CorPower Ocean, Rystad Energy, Black & Veatch, Voltalia, FUERGY και πολλά άλλα.

Διαβάστε το άρθρο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: https://www.energyglobal.com/wind/13012021/iberdrola-breaks-ground-on-greek-wind-farm/

.Source