Η Jane Holl Lute έρχεται για τις προετοιμασίες

Ο Φιλελεύθερος και άλλες εφημερίδες ανέφεραν ότι ο προσωρινός Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Jane Holl Lute, θα έρθει στο νησί αύριο, ο Έλληνας ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης το πρωί και Πρόεδρος του απογεύματος. Έρσιν ΤατάρΈγραψαν ότι θα συναντηθεί.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος δήλωσε ότι αύριο στις συναντήσεις του Λούτε, δεν αναμένεται να εξεταστούν οι θέσεις των μερών για την επίλυση του Κυπριακού και ότι η συνάντηση προβλέπεται να είναι η προετοιμασία της ανεπίσημης πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το Γενεύη.

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε άλλη επαφή ή πρωτοβουλία για τριμερείς συνομιλίες εκτός από τις συναντήσεις του Λούτε με ηγέτες και τόνισε ότι ο Αναστασιάδης θα προσπαθούσε επίσης να λάβει πληροφορίες από το Λούτε για τη συμμετοχή της ΕΕ στο άτυπο κουιντέτο συνέδριο στη συνάντηση αύριο.

Η εφημερίδα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΕΕ απέτυχε επίσης να λάβει πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα από μακριά για να συμμετάσχει στη διάσκεψη, αλλά είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρευρέθηκαν επίσης στη διάσκεψη δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη εφόσον η ΕΕ δεν αποδέχεται την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα πάει στη Γενεύη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, έτοιμες και αποφασιστικές.

Αναστασιάδης, Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά “εάν ο κανόνας αναγνώρισης ή δύο κράτη προέρχονται από παράνομο καθεστώς ή επιμένουν σε απαράδεκτη θέση όπως η δημιουργία κυριαρχικής ισότητας, η ευθύνη θα βρισκόταν έξω από εμάς και όχι παραμέτρους του ΟΗΕ”, είπε .

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ»

Σε άλλη έκθεση στην εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε ότι διευκρίνισε το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής της ΕΕ στη δήλωσή του σχετικά με το Κυπριακό χθες.

Ο Χριστοδουλίδης ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ ως ενεργός παρατηρητής “σήμαινε ρόλο και φωνή στις διαπραγματεύσεις”, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ παρενέβη πολλές φορές πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων το 2017, αναφέροντας τι ισχύει στην ΕΕ και βοήθησε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια.

.Source