Η Pfizer, η BioNTech επιδιώκουν αμερικανική έκπληξη για εμβόλιο Covid σε εφήβους

Από τους Michael Erman και Mrinalika Roy

9 Απριλίου (Reuters) – Η Pfizer Inc και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech SE ζήτησαν την Παρασκευή από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου τους σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Το εμβόλιο είναι προς το παρόν εγκεκριμένο για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι εταιρείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι ζήτησαν επέκταση της άδειας από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να συμπεριλάβουν την ομάδα νεότερων ηλικιών.

Τον Μάρτιο, οι φαρμακοποιοί είπαν ότι το εμβόλιο βρέθηκε να είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρήγαγε ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων σε ηλικίας 12 έως 15 ετών σε μια κλινική δοκιμή.

Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα χρειαστεί η ρυθμιστική αρχή για να ελέγξει τα δεδομένα από τη δοκιμή, αν και η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, Ροσέλ Βάλενσκι, δήλωσε στους ειδήσεις της ABC την Πέμπτη ότι αναμένει ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν η ρυθμιστική αρχή θα απαιτήσει μια συνεδρίαση του ανεξάρτητου συμβουλευτικού συμβουλίου που συνέστησε την αρχική εξουσιοδότηση προκειμένου οι εταιρείες να λάβουν το νεύμα στην ομάδα νεότερων ηλικιών.

Οι Moderna Inc και Johnson & Johnson δοκιμάζουν επίσης τα εμβόλια τους σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών και δεδομένα από τη δίκη της Moderna θα μπορούσαν να έρθουν σύντομα.

Η Pfizer και η Moderna έχουν επίσης ξεκινήσει δοκιμές σε ακόμη μικρότερα παιδιά, ηλικίας έξι μηνών έως 11 ετών. Και οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να μπορέσουν να εμβολιάσουν παιδιά κάτω των 11 ετών στις αρχές του 2022.

Ο εμβολιασμός παιδιών και νέων θεωρείται κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη της ασυλίας των κοπαδιών και την εξάλειψη της πανδημίας, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Οι Pfizer και BioNtech δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από άλλες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως να επιτρέψουν τη χρήση του εμβολίου τους σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών τις επόμενες ημέρες.

Source