Η WTTC χαιρετίζει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Brexit ως «καλά νέα» για τον ταξιδιωτικό τομέα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού με έδρα το Λονδίνο (WTTC) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Brexit που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ:

Η Gloria Guevara (φωτογραφία), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Ολόκληρος ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός θα αναπνέει ανακούφιση από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μπόρεσαν να συμφωνήσουν μια συμφωνία την 11η ώρα.

«Είναι καλά νέα για έναν τομέα που έχει πληγεί από την πανδημία Covid-19 και που φοβόταν τις συνέπειες του Brexit χωρίς συμφωνία. Ευτυχώς, αυτό το ανησυχητικό αποτέλεσμα έχει αποφευχθεί και τώρα ο τομέας μπορεί να κοιτάξει μπροστά στο 2021 με περισσότερη αυτοπεποίθηση. “

Ωστόσο, οι Βρετανοί ταξιδιώτες στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος υγείας και πρόσθεσαν γραφειοκρατία και μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιες θα ήταν οι πραγματικές συνέπειες, πρόσθεσε ο WTTC.

«Το WTTC είναι έτοιμο να συνεργαστεί στενά με κυβερνήσεις και άλλους βασικούς οργανισμούς στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού για να βοηθήσει στην εφαρμογή δοκιμών και πρωτοκόλλων ασφαλών ταξιδιών WTTC για να καταστήσει δυνατή την ανάκαμψη του τομέα», συνέχισε η δήλωση.

Το WTTC ζήτησε επίσης να αποκαλυφθούν οι «καραντίνες» και να καταστραφούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι οποίοι θα περιορίσουν την οικονομική ανάκαμψη και θα τους αντικαταστήσουν με ένα ολοκληρωμένο, γρήγορο καθεστώς δοκιμών ανάκαμψης κατά την αναχώρηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτός ο τομέας, ο οποίος είναι κρίσιμος για την ενίσχυση του Ηνωμένου Βασιλείου – και της παγκόσμιας οικονομίας – θα επιβιώσει », ανέφερε η δήλωσή τους.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η συμφωνία σήμαινε «μια νέα σταθερότητα και μια νέα βεβαιότητα».

Όσον αφορά τα ταξίδια, οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς βίζα για έως και έξι μήνες το χρόνο και το πολύ 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν απομείνει τουλάχιστον έξι μήνες στα διαβατήριά τους πριν από την αναχώρηση και, από το 2022, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για την επίσκεψη σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Τα βραχυπρόθεσμα επαγγελματικά ταξίδια δεν θα επηρεαστούν, αν και ενδέχεται να απαιτείται θεώρηση για οτιδήποτε περισσότερο από 90 ημέρες για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κανόνες για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία είναι διαφορετικοί, ωστόσο και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να κάνουν ένα ταξίδι 90 ημερών σε οποιοδήποτε από αυτά και να μην χρησιμοποιήσουν το επίδομά σας 90 ημερών για άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) θα εξακολουθήσει να ισχύει προς το παρόν, παρόλο που το ΗΒ θα παρέχει τελικά τη δική του έκδοση της κάρτας.

Από την 1η Ιανουαρίου, πολλές χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου για να λάβουν διεθνή άδεια οδήγησης. Αυτό θα κοστίσει 5,50 £ σε ταχυδρομείο.

Οι πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και της Ελβετίας θα συνεχίσουν να μπορούν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια και διακοπές (επιτρέποντας κανονισμοί για κοροναϊούς) χωρίς να απαιτείται θεώρηση. Ωστόσο, οι εθνικές ταυτότητες ΕΕ, ΕΟΧ ή Ελβετίας δεν θα ισχύουν για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Οκτωβρίου 2021, με μερικές εξαιρέσεις.

Για πλήρη καθοδήγηση σχετικά με θέματα θεώρησης, απαιτήσεις ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης όταν επισκέπτεστε το Ηνωμένο Βασίλειο, ανατρέξτε στο www.gov.uk δικτυακός τόπος.

Source