Θάφτηκε ο πρώτος φωτορεπόρτερ του ΤΑΚ Ερντάλ Γκοκάν

Ο Erdal Gökhan, ο πρώτος φωτορεπόρτερ της Τουρκικής Υπηρεσίας Κύπρου (TAK) και φωτογράφος του ιδρυτή Προέδρου Rauf Denktaş, ο οποίος φωτογράφισε και αθάνασε πολλές ιστορικές στιγμές, ειδικά τον αγώνα αντίστασης των Τουρκοκυπρίων, τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου και τη διακήρυξη της ΤΔΒΚ , θάφτηκε στον αιώνιο χώρο ανάπαυσης.

Ο Ερντάλ Γκόκαν, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 77 ετών, θάφτηκε στο Κοιμητήριο Karaoğlanoğlu μετά την προσευχή το μεσημέρι που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τζαμί Girne Nurettin Ersin Pasha.

Εκτός από την οικογένεια και τους συγγενείς του, ο γιος του ιδρυτή Προέδρου Ραούφ Ντενκτάς, ο αναπληρωτής του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς παρευρέθηκε επίσης στην κηδεία.

Οι παλιοί διευθυντές της TAK είπαν στους φίλους τους την δουλειά ERDAL GÖKHAN: «Ήταν ο σόλος άνθρωπος»

Οι πρώην σκηνοθέτες του TAK Emir Ersoy και Perihan Aziz μίλησαν για τον Erdal Gökhan με τους οποίους συνεργάστηκαν.

Ο Emir Ersoy, περιγράφοντας τον Erdal Gökhan ως «ήταν συμπαγής άνθρωπος», δήλωσε ότι έμαθε για το θάνατό του με θλίψη. Σημειώνοντας ότι παρακολούθησαν πολλά ιστορικά γεγονότα μαζί με τον Erdal Gökhan, συμπεριλαμβανομένης της διακήρυξης της ΤΔΒΚ και των διαπραγματεύσεων της Κύπρου, ο Ersoy είπε, “Ήταν ένας αξιόπιστος φίλος που εργάστηκε χωρίς να σκεφτεί την έννοια του χρόνου, εκπαιδεύτηκε καλά, ικανός στη δουλειά του, με κάθε έννοια. “

Ο Perihan Aziz, δηλώνοντας ότι ο Erdal Gökhan είναι ένας πολύ εργατικός φωτορεπόρτερ, είπε: «Πολλές ιστορικές φωτογραφίες ανήκουν στον Erdal Gökhan». Δηλώνοντας ότι όταν ο Ερντάλ Γκόκαν ήταν ο μόνος φωτογράφος του πρακτορείου, πήρε φωτογραφίες, ήρθε στο πρακτορείο, εκτύπωσε τις φωτογραφίες στο σκοτεινό δωμάτιο και ανέλαβε ξανά το αξίωμα, είπε ο Αζίζ, “Συνήθιζε να δουλεύει με αφοσίωση και αφοσίωση.”

Ο Perihan Aziz δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ντενκτάς-Μακάριος και Ντενκτάς-Κυπριανού, οι οποίες κατέληξαν στις συμφωνίες Ντόρουκ, ήταν μερικές από τις σημαντικές ειδήσεις που ακολούθησαν με τον Ερντάλ Γκόχαν. Ο Aziz είπε: «Παρακολουθήσαμε μαζί μια πολύ σημαντική περίοδο»

ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΡΔΑΛ ΓΚΚΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΥΠΡΙΟ ΤΥΠΟΣ

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 22 Μαρτίου 1944. Αποφοίτησε από το Λύκειο Λεμεσού στις 19 Μαΐου. Όταν ήμουν 13χρονος μαθητής το 1957, ο κ. Ήταν ο βοηθός του σκοτεινού δωματίου στον Μπράουν και μετά ο Βάρνταν Μαλιαν.

Κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να δίνει ειδήσεις και υπηρεσίες φωτογραφίας ως δημοσιογράφος της Λεμεσού στην εφημερίδα Bozkurt. Η πρώτη του φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην ηλικία των 15 ετών στην εφημερίδα Bozkurt την 1η Σεπτεμβρίου 1959.

Συνεργάστηκε με τον Don McCoulin και τον Bryan Sed και άλλους ξένους ανταποκριτές στις συγκρούσεις στη Λεμεσό. Ο Ερντάλ Γκόκαν αθάνασε επίσης την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων στη Λεμεσό με αυτοσχέδια όπλα.

Από το 1974, ο δημοσιογράφος Hurriyet της Τουρκίας ξεκίνησε την Κύπρο. Μετά την ανταλλαγή κρατουμένων στις 23 Οκτωβρίου 1974, πέρασε από τη Λεμεσό στη Βόρεια Κύπρο μετά από 94 ημέρες αιχμαλωσίας. Κατά τα πρώτα του χρόνια εκεί, σκηνοθέτησε το σκοτεινό δωμάτιο του Τουρκοκυπριακού Σώματος Ειρηνικών Δυνάμεων.

Εργάστηκε ως ο πρώτος φωτορεπόρτερ του ΤΑΚ το 1975 μετά από σύσταση του υπολοχαγού στρατηγού Vahit Güneri και του Rauf Raif Denktaş στις ειρηνευτικές δυνάμεις στον Said Arif Terzioğlu, διευθυντή του τουρκικού οργανισμού Κύπρου (TAK). Η TAK, η οποία παρουσίασε ειδήσεις μόνο σε κείμενο μέχρι εκείνη την ημέρα, άρχισε επίσης να προβάλλει φωτογραφίες στους συνδρομητές της με τον Gökhan.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στο Κοινοβούλιο στη δήλωση της Δημοκρατίας το 1983. Ήταν το άτομο που φωτογράφισε την ανακοίνωση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Οι φωτογραφίες του προβλήθηκαν στον κόσμο από την εφημερίδα Hürriyet. Επιπλέον, φωτογράφισε την τελετή υπογραφής στα ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, την άφιξη του τουρκικού συντάγματος στο νησί και τη μεταφορά του Βρετανού κυβερνήτη στην προσωρινή κυπριακή διοίκηση.

Αποσύρθηκε από το TAK το 1986. Ο Gökhan, ο οποίος πήρε τουριστικές φωτογραφίες για λίγο έως το 1991 και ήταν υπεύθυνος για το τμήμα φωτογραφίας της Κυπριακής Εφημερίδας, έγινε ο ειδικός φωτορεπόρτερ του Ραούφ Ράιφ Ντενκτάς, ιδρυτικού προέδρου της ΤΔΒΚ. Ήταν το άτομο που φωτογράφισε τις συνομιλίες της Κύπρου τόσο για λογαριασμό του ΤΑΚ όσο και ως φωτογράφος του Ντενκτάς.

Μετά το τέλος της προεδρίας του Ντενκτάς, συνέχισε την ιδιωτική του φωτογραφία. Μέχρι το θάνατο του Ντενκτάς το 2012, ήταν μαζί του σαν τη σκιά του και δούλεψε ως φωτογράφος.

.Source