Θέλει κοινό έδαφος και όραμα

Αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ήταν πρόθυμος να ακούσει τα κόμματα, ακόμη και για τελευταία φορά.
Η εφημερίδα Φιλελεύθερος χαρακτήρισε «Ο Γκουτέρες θα επιδιώξει κοινό έδαφος και όραμα – Τα μηνύματα του Γκουτέρες με το λαούτο – το Λουτέ συνεχίζει επαφές», στην είδηση ​​ότι η Τζέιν Χολ Λουτ, ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος που διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έγραψε ότι έφερε συγκεκριμένα και σαφή μηνύματα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η εφημερίδα δήλωσε ότι τα μηνύματα αφορούν το παρόν και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει κατά την ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη για την αναζήτηση ενός κοινού εδάφους και οράματος για την επίλυση του Κυπριακού.
Η εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι ο Λούτε έφερε προειδοποιήσεις, σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες δήλωσε ότι το σημαντικό είναι να βρεθεί κοινό έδαφος και ότι η ύφεση σημαίνει να σταματήσει να ασχολείται με το θέμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου της Ελλάδας τις προάλλες, η εφημερίδα ότι ο Λουτέ έφτασε στην Κύπρο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουέτρες, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Λουτέ-Γκουτέρες πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια το Λουτέτο στις 10 Ιανουαρίου. Υπενθύμισε ότι ήρθε στην Κύπρο και συναντήθηκε με ηγέτες στις 11 Ιανουαρίου.
Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι αυτό έδειξε ότι αυτό που είπε ο Λούτε στους ηγέτες δεν ήταν δική του εκτίμηση, αλλά αποτελούσε τα μηνύματα του Γκούτερες προς τους ηγέτες.
Η εφημερίδα έγραψε ότι τα μηνύματα που έστειλε ο Guterres με τον Lute ήταν τα εξής:
“ένας. Θα καλέσει και τα πέντε πάρτι το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Έχει την πρόθεση να ακούσει τα μέρη για να δει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όραμα.
2. Οι καταστάσεις θα είναι διαφορετικές αυτή τη φορά και εάν δεν υπάρξει πρόοδος ή τα αποτελέσματα των προσπαθειών παραμείνουν ίδια, τότε θα είναι δύσκολο για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να το χειριστεί ξανά.
3. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ελέγξει εάν υπάρχει λόγος επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Τα μέτρα δημιουργίας εμπιστοσύνης (GYÖ) θα συζητηθούν αργότερα.
4. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα νέο συνέδριο της Κύπρου θα ξεκινήσουν μετά το άτυπο πενταμελές συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
5. Ο Γενικός Γραμματέας είναι ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες από τα μέρη. Δεν θα ενεργήσει σαν διαιτητής.
6. Είναι έτοιμο να υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ζητήσει μεγαλύτερη ή διαφορετική εντολή εάν τα μέρη το ζητήσουν. Είναι επίσης έτοιμο να υποστηρίξει την αλλαγή παραμέτρων εάν το ζητήσουν τα δύο μέρη. “
Η εφημερίδα δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός της άτυπης συνάντησης 5 + 1, η οποία θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, είναι να βρει κοινό έδαφος και να δείξει ότι τα μέρη έχουν κοινό όραμα και σημειώνουν ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις γνώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν προβλέπεται η έναρξη συνοπτικών συνομιλιών στο πενταμελές άτυπο συνέδριο. τράβηξε.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα της ανεπίσημης διάσκεψης, επισημάνθηκε επίσης ότι αυτό που στοχεύει, ή τουλάχιστον αναμένεται να εμφανιστεί ο ΟΗΕ, ήταν ότι τα μέρη κάλεσαν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα δήλωσε ότι ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Jane Holl Lute, αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές της με τα μέρη στο Διαδίκτυο και τηλεφωνικώς για την προετοιμασία της ανεπίσημης διάσκεψης για το Κυπριακό και είναι επίσης απίθανο να επιστρέψει στην Κύπρο εάν κριθεί απαραίτητο. Έγραψε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «διπλωματική πηγή» που μίλησε στο Ελληνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΚΙΠΕ είπε ότι οι διαβουλεύσεις του Λουτέ με τα μέρη για την προετοιμασία της ανεπίσημης διάσκεψης θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Είπε ότι ο Lute βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συμβουλευτεί τα μέρη online ή τηλεφωνικώς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ίδια πηγή» ανέφερε επίσης ότι ο Λουτέ μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο για να συναντηθεί με ηγέτες εάν το κρίνει απαραίτητο.
Με βάση τις «πληροφορίες που έλαβε», η εφημερίδα πρόσθεσε ότι εκτός από τις επίσημες συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Λούτε με τους ηγέτες κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους διαπραγματευτές Ergün Olgun και Andreas Mavroyiannis.
Η εφημερίδα Πολίτης, από την άλλη πλευρά, έγραψε στο άρθρο της με τίτλο «Προετοιμάζουν τις κινήσεις σχετικά με το 5 + 1», υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό, οι προπαρασκευαστικές δραστηριότητες μεταξύ του Προέδρου της Ελληνικής Διοίκησης Νίκου Αναστασιάδη και των συναδέλφων του συνεχίζονται επειδή το έργο του επίσημου Λούτε του ΟΗΕ για την ανεπίσημη διάσκεψη μόλις ολοκληρώθηκε.
Σημειώνοντας ότι ο Lute συνεχίζει τις επαφές του από τη Νέα Υόρκη και ότι ο Lute αναμένεται να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις με την Άγκυρα και την Αθήνα, η εφημερίδα δήλωσε ότι οι δραστηριότητες και οι προετοιμασίες στα παρασκήνια της τρέχουσας συγκυρίας θα υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης διάσκεψης, ανάλογα με τη στάση και τις επιθυμίες να τεθούν στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά. δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στις προσεγγίσεις.
Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει σε όλα τα σημεία που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, σε μια προσπάθεια να μην δώσει στην Άγκυρα την ευκαιρία να παρουσιάσει αυτό που υποστηρίζει σε σχέση με τις δύο κρατικές λύσεις ή ομοσπονδίες.

Source