Θέλουν ένα μοντέλο «δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών», και πάλι τα Τατάρ κράτη

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε ένα «μοντέλο δύο κυρίαρχων κρατών» που είναι συμβατό με τις «πραγματικότητες της Κύπρου», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στη σύγκληση ενός άτυπου πενταμελούς κόμματος.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση από τα Κατεχόμενα Εδάφη, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι ενώ οι προσπάθειες για σύγκληση ενός άτυπου Πενταγώνου συνεχίζονται, η σταθερή θέση της πλευράς του Κ / Κ στον οικισμό παραμένει σταθερή και δεν θα υποχωρήσει.

“Παρά τις προσπάθειές μας να εφαρμόσουμε το μοντέλο δύο ξεχωριστών ηγεμόνων σύμφωνα με την πραγματικότητα της Κύπρου, οι προκλήσεις ενάντια στη λύση του ελληνοκυπριακού δίδυμου συνεχίζονται”, δήλωσε ο κ. Τατάρ.

Σε γραπτή δήλωση σε απάντηση στις εκθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ույց Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για πολιτική ισότητα, κυριαρχία, προστασία των τουρκικών εγγυήσεων και παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Κύπρος. Όχι για να μετατραπεί σε μειονότητα “Τουρκοκυπρίων”, αλλά “η μόνη ρεαλιστική λύση για την εφαρμογή” του μοντέλου δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών “, είπε.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε επίσης ότι οι μη ρεαλιστικές στάσεις και κατηγορίες εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς, της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σύγκλησης του άτυπου Πενταγώνου “εντείνουν τον διάλογο και τις συναντήσεις”.

Αναφερόμενος στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι στόχος ήταν ο τερματισμός των εγγυήσεων απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων, προσθέτοντας ότι αυτή η δήλωση αντικατοπτρίζει τον ακλόνητο στόχο της ελληνοκυπριακής πλευράς να τερματίσει τις τουρκικές εγγυήσεις.

“Όσο συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο τους”, είπε.

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ήταν ο «πραγματικός εισβολέας» της Κύπρου. “Η Τουρκία έχει φέρει ειρήνη σε όλη την Κύπρο, μια ειρηνευτική επιχείρηση”, είπε, προσθέτοντας ότι τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν και την εμπειρία του Crans Montana έδειξαν ότι “το μοντέλο μιας λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία έχει εξαντληθεί.”

“Ο τουρκικός λαός, που είναι εναντίον της ελληνοκυπριακής μειονότητας, θέλει μια λύση βασισμένη σε δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη”, είπε.

“Αυτός είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι “, κατέληξε.

Πηγή: KYPE

Source