Θέματα του 2021 και η εξωτερική μας πολιτική – Serkan Yıldız

2020 “Τουρκία και ο κόσμος” μεταξύ της σχέσης και των γεγονότων στο “ορθολογικό” Ή, “παράλογο” Σύμφωνα με όλα τα αποτελέσματα θα κυκλοφορήσει μετά από εξέταση, κάθε ιδέα και ακόμη και ξεχωριστά από κάθε ιδεολογία / μπορεί να είναι διαφορετική και μεταβλητή.

Τι γίνεται με το 2021; Υπάρχουν πολλές υποθέσεις, στρατηγικές και ακόμη και “θεωρίες συνωμοσίας” σε αυτό το θέμα. Πώς θα έπρεπε λοιπόν η στρατηγική εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας το 2021;

Ωστόσο, είμαι ένα άτομο που ήταν πάντα αντίθετο στην καθιέρωση των «Στρατηγικών Εξωτερικών Σχέσεων» των χωρών με βραχυπρόθεσμο τρόπο σε ετήσια – τριετή – πενταετή βάση. Το να διατηρείτε τόσο τα ενδιαφέροντα της χώρας σας στη διεθνή σκηνή σας αφήνει ατελείς στο όραμα και στο όραμα και στη διαχείριση κρίσεων. Και δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι πρόβλημα 15 – 20 ή ακόμη και 30 ετών για τη χώρα μας. Με κάθε εισερχόμενο και μεταβαλλόμενο σύστημα, οι εξωτερικές μας σχέσεις και προοπτικές έχουν αλλάξει.

Τουρκία και ΕΕ:

Η πρώτη θέση που γυρίσαμε τα μάτια και τα πρόσωπα μας το 2021, όπως είπε ο Πρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών μας. Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που πιστεύαμε ότι ήταν «καλό» για εμάς στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, θεωρήσαμε τις ελαφρές αποφάσεις κυρώσεων ως ένα «καλοπροαίρετο» βήμα και άρχισα να περιμένουμε τον Μάρτιο. Είναι προφανές τι θέλει η ΕΕ από εμάς. Το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο χαρούμενος που αυτή η απόφαση βγήκε επειδή βγάλαμε τους φρουρούς μας και στα δύο. Περίμενα ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επειδή κάναμε ό, τι μας ζητήθηκε. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε την πολιτική της ΕΕ, θέλετε ένα αντικείμενο, το κάνετε. Βγαίνουν τρία ακόμη αντικείμενα. Είναι εδώ και χρόνια. Και δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας εκεί ακριβώς επειδή είναι έτσι. Επειδή θα είμαστε εκείνοι που χάνουν και χάνουν σε μεγάλο βαθμό σε μια μονομαχία με την ΕΕ. Στη Λιβύη – Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, όταν τα χέρια είναι στο πλευρό μας, αυτός ο αγώνας μπορεί να κάνει τη βελόνα να αντιστραφεί. Μετά τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις που θα εφαρμοστούν. κάθε σχέδιο για την εφαρμογή της «χωρίς στρατηγική» της Τουρκίας για αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται με θυμό · η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αδιαπέραστη. Η Τουρκία θα ανακοινώσει τη «δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του εκδημοκρατισμού» και θα φτάσει στο καθεστώς της βοήθειας της Τουρκίας με την ανανέωση του μνημονίου συμφωνίας για τη μετανάστευση στις 18 Μαρτίου. Ωστόσο, το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινωθεί είναι πολύ σημαντικό εδώ. Επειδή η ΕΕ, η Τουρκία για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά ακόμη και εντελώς μακριά, η ελευθερία του τύπου έκφρασης, η μακρά και αυθαίρετη κράτηση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την “Έκθεση χώρας 2020” ήταν ένα σοβαρό έγκλημα. Η συνέχιση της κράτησης των Selahattin Demirtaş και Osman Kavala είναι μεταξύ των δύσκολων κρίσεων μεταξύ μας και της ΕΕ. Αν θέλουμε να στραφούμε προς την ΕΕ και να χαμογελάσουμε, αυτά είναι τα αιτήματά τους προς το παρόν. Φυσικά, αν θέλουμε ένα χαμόγελο σε αντάλλαγμα …

Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες:

Είναι ήδη προφανές ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα όταν ο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, αρχίσαμε να βλέπουμε τα σημάδια του εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η δυσάρεστη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε πριν από τις εκλογές, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι ήταν αυταρχική, έφτασε στο αποκορύφωμά της με την κλιμάκωση του S-400 και των περιφερειακών κρίσεων. Τέλος, ως αποτέλεσμα του ψέματος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μας Mevlüt Çavuşoğlu, “Η πρόταση για συνεργασία στα S-400 προήλθε από τις ΗΠΑ”, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι έγκυες με μια μικρή κρίση. Αλλά πολύ μεγαλύτερα προβλήματα είναι στην πόρτα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να επιβάλλει αυστηρά τις αποφάσεις κυρώσεων που ελήφθησαν στις 14 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της CAATSA, που είναι ο νόμος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των αντιπάλων μέσω κυρώσεων που εκδόθηκε από τον Τραμπ λόγω των S-400. Αφαιρέστε το S-400 στα χέρια της Τουρκίας εάν η Άγκυρα θα συζητηθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2021 – η κρίση μεταξύ της Ουάσινγκτον σίγουρα θα εξαφανιστεί.

Από την άλλη πλευρά, η πιο ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ, μια από τις γεωπολιτικές θέσεις της Τουρκίας, οι θερμές σχέσεις με τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραιτηθούν εντελώς από την Τουρκία / μειώνει την πιθανότητα να απεργήσει. Μπορούμε να στηρίξουμε τη δυνατότητα μείωσης των κυρώσεων σε αυτά τα θέματα. Έχουμε επίσης “τρεις άσους” και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε πολύ καλά ενάντια στις ΗΠΑ. Επειδή μπορούμε να χάσουμε τα πάντα στο τραπέζι με μία λάθος κίνηση.

Τουρκία και Ρωσία:

Νομίζω ότι θα πλησιάσουμε τη Ρωσία, η οποία δικτυώθηκε με επιτυχία το 2020, το 2021 μετά την εφαρμογή των κυρώσεων του Μπάιντεν και των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στη Λιβύη και τη Συρία, η διπλωματία έχει εφαρμοστεί πολύ έξυπνα και οι μεγάλες κρίσεις έχουν μπερδευτεί. Οι αγορές S-400, η ​​θερμή σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν και η διευκόλυνση των αγορών της μεγαλύτερης μας αγοράς, της Ρωσίας, για τουρκικά προϊόντα, μας έδωσαν ανακούφιση στην εξωτερική μας πολιτική. Όμως, η διαχείριση των απομακρυσμένων χωρών του Μπάιντεν και με την ευρωπαϊκή πολιτική «προσέγγισης» μετά την Τουρκία, με την παρέμβαση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ακόμη πιο σφιχτά. Ωστόσο, η αυξανόμενη δύναμη του τουρκικού στρατού στη Λιβύη και η αυξανόμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία και την Τουρκία το 2021 και θα μπορούσαν να είναι η μεγαλύτερη κρίση στην πρώτη, νομίζω. Φυσικά; Οι απώλειες στη Συρία και οι δυνάμεις του καθεστώτος που υποστηρίζονται από τη Ρωσία είναι επίσης οι τίτλοι που ανησυχούν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, αυτά δεν είναι νέα προβλήματα και η σύνοδος κορυφής της Astana μας βάζει στην τάξη μιας χώρας προσανατολισμένης στη λύση.

Τουρκία και Ελλάδα:

Το 2021, πιστεύω ότι οι σχέσεις μας με τις δύο χώρες θα είναι καλύτερες. Η Τουρκία τον Ιούνιο μέχρι τη μέση της εξήγησης του Oruc Reis για την κρίση να κρατήσει το πλοίο στον Κόλπο της Αττάλειας έρευνα που επισημαίνει ή / και φαίνεται να έχει αναβληθεί. Λέγεται ότι οι διαπραγματεύσεις «Έρευνα και αναγνώριση» με την Ελλάδα, που έληξαν το 2016, θα ξεκινήσουν ξανά από τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη κρίση του 2021 σε αυτόν τον τίτλο έγκειται στην «Κύπρο». Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στο Ersin Tatar ήρθε να ασχοληθεί με τις τελευταίες εκλογές, τα Ηνωμένα Έθνη ενάντια σε μια ομοσπονδιακή λύση στην οποία το μοντέλο “Διπλά Κράτη” μισού αιώνα ή το σχέδιο φαίνεται να έχει το νου της Τουρκίας. Και η υποστήριξή τους για το άνοιγμα του κλειστού Varosha δείχνει αυτό. Αλλά εδώ ξεκινά η κρίση. 2021 Στο πρώτο τρίμηνο της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) – Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και οι τρεις εγγυητικές χώρες (Ελλάδα – Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία) παραδέχτηκαν στο τραπέζι με ένα συνδυασμό, περιφραγμένη περιοχή ανοίγματος της Βαρόσας, νομίζω ότι πολλοί ενοχλούν την τουρκοκυπριακή μας διοίκηση.

Τουρκία και Ισραήλ:

Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, οι οποίες έφτασαν στο σημείο διακοπής μετά την αμοιβαία αποχώρηση των πρεσβευτών τον Μάιο του 2018. Έχει φτάσει σε μια εντελώς διαφορετική διάσταση με τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν, «Ευχόμαστε να έχουμε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ». Αλλά με τον ρόλο του Αλίεφ στη διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ νωρίτερα που θα έδινε τον καρπό των προσπαθειών για έναρξη διαλόγου Στα τέλη Μαρτίου 2021, ο διορισμός εκπροσώπων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, έχει προγραμματιστεί να εξομαλύνει τις σχέσεις. Ωστόσο, λέγεται ότι μια πιθανή βελτίωση δεν θα είναι πριν από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2021 στο Ισραήλ.

Φαίνεται ότι; Εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κρίσεις με τις ΗΠΑ, το έτος 2021. Για την Τουρκία, η εξωτερική πολιτική θα είναι ένα έτος παρακάμπτοντας την τάξη. Η πολιτική της πόλης που σχηματίστηκε σε προηγούμενες περιόδους φαίνεται να αντικαθίσταται από μια πιο διπλωματική και γραφειοκρατική ατμόσφαιρα. Φυσικά, αυτό θα έχει πολύ όμορφες και παραγωγικές αντανακλάσεις σε πολλές διαφορετικές περιοχές.

Αφ ‘ετέρου; Υπάρχει μια ιστορία της Ανατολίας που λέει “Δεν θα δώσουμε το κίτρινο βόδι”. Σίγουρα όλοι γνωρίζουν. Ή υπάρχει ένα σύνθημα που λέει “η παραχώρηση δημιουργεί παραχωρήσεις”. Αυτές είναι αρετές που είναι καλές και πρέπει να προστατεύονται ως άτομο ή κοινότητα. Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν σωστό για τις χώρες να λαμβάνουν τέτοιες «ερασιτέχνες» και «ενθουσιασμένες» αποφάσεις κατά τη λήψη του Σχεδίου Εξωτερικών Σχέσεων. Περισσότερες ζημιές προκάλεσαν μεγαλύτερες πληγές. Όταν είναι απαραίτητο, οι υπογραφές υπογράφονται και οι όροι γίνονται αποδεκτοί. Δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Δεν είναι καθόλου να κρατάς το καπάκι του κίτρινου βοδιού και να πεις, “Εδώ είναι δικό σου αδερφέ.” Εάν υπάρχει αμοιβαίο κέρδος, είναι απλώς μια «συμφωνία» και μια «διπλωματική λύση». Εάν αυτό που λαμβάνετε σε αντάλλαγμα για αυτό που δίνετε σας ικανοποιεί, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτήν την κατάσταση ως ρηχή και πρωτόγονη. Τα κράτη δεν είναι ούτε παραχωρήσεις ούτε Κίτρινο Βόδι όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την Εξωτερική Πολιτική. Εάν παίρνετε αυτό που είναι, ονομάζεται “Επίτευγμα στις Διεθνείς Σχέσεις”. Ονομάζεται “κρατικά συμφέροντα”. Ονομάζονται “Αξίες της Χώρας”.

.Source