Θα είναι το 2021 η χρονιά της βιώσιμης ζωής για την Ευρώπη;

Οδήγηση λιγότερο. Επιλογή τρένων αντί για αεροπλάνα. Μειώνοντας το κόκκινο κρέας και καταναλώνοντας πιο τοπικά τρόφιμα. Αγοράζοντας λιγότερα αλλά δαπανώντας περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα.

Εάν αυτές οι προτιμήσεις από πολλές έρευνες με δεκάδες χιλιάδες άτομα σε όλη την Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να περάσει, το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά που η συμπεριφορά των καταναλωτών κάνει μια σημαντική αλλαγή προς την οικολογική ζωή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τώρα θα μπορούσε να είναι η ώρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πράσινους ακτιβιστές να ξεκινήσουν μια διαρκή μετάβαση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη παράλληλα με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ανέφεραν οι ερευνητές Ίδρυμα Thomson Reuters.

«Έχουμε μια στιγμή ευκαιρίας να σχεδιάσουμε μια πλατφόρμα, η οποία αντιμετωπίζει μερικές από τις αλλαγές που οι άνθρωποι είναι τώρα έτοιμοι να κάνουν», δήλωσε ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Timothy Garton Ash, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας πίσω από μία από τις δημοσκοπήσεις .

Ο μετασχηματισμός θα μπορούσε να καλύπτει ταξίδια, εργασιακά περιβάλλοντα και πρότυπα κατανάλωσης, καθώς και να αντιμετωπίζει «τη δυσαρέσκεια για την ανισότητα, την κοινότητα και την ταυτότητα», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Αν είμαστε έξυπνοι, θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.”

Η έρευνα του Σεπτεμβρίου για περισσότερα από 13.000 άτομα σε 28 ευρωπαϊκά έθνη διαπίστωσε ότι δύο στα τρία θα υποστήριζαν την απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων εάν ο προορισμός μπορεί να επιτευχθεί σε 12 ώρες με το τρένο.

Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν οικονομικά τις εθνικές αεροπορικές εταιρείες μόνο εάν οι διασώσεις έχουν συσχετιστεί με περιβαλλοντικές συμβολοσειρές, όπως σταδιακή κατάργηση αεροσκαφών με ανεπαρκή καύσιμα.

Σχεδόν οι μισοί θα υποστήριζαν τα κέντρα των πεζών και περισσότερο από το 50% θα χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητό τους λιγότερο συχνά, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα θα ήταν έτοιμα να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.

Ορισμένες τάσεις, όπως η βιώσιμη διατροφή, δεν είναι νέες, αλλά η φετινή καταστροφική παγκόσμια πανδημία – η οποία αύξησε την καθημερινή ζωή με άνευ προηγουμένου τρόπο – τις «ενίσχυσε και επιτάχυνε», δήλωσε ο Klaus Grunert από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους της Δανίας.

Και πολλές από τις νέες συνήθειες θα μπορούσαν να κολλήσουν, δήλωσε ο Grunert, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης που διεξάγει έρευνα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών εδώ και δεκαετίες.

«Οι συνήθειες λειτουργούν σε σταθερά περιβάλλοντα. Όταν το περιβάλλον διαταράσσεται, αλλάζουν πιο εύκολα », είπε. «Η πανδημία ήταν ένα αναστατωτικό γεγονός… οπότε είναι μια καλή κατάσταση για αλλαγή συμπεριφοράς».

ΚΑΝΕΝΑ GAP ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τον Σεπτέμβριο, ο Ώρχους οδήγησε μια έρευνα 5.000 ατόμων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες για να ανακαλύψει τον αντίκτυπο της πανδημίας στις αγορές και την κατανάλωση τροφίμων και βρήκε σημαντικές αλλαγές.

Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι είχαν μεγαλύτερη επίγνωση της υγιεινής διατροφής και περίπου τρεις στους 10 ήθελαν να συνεχίσουν να μαγειρεύουν στο σπίτι, σύμφωνα με την έρευνα που ανέθεσε το EIT Food, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα τρίτο είπε ότι η αγορά σε τοπικό επίπεδο ήταν πλέον πιο σημαντική, ενώ σχεδόν το 30% θα επέλεγε μη συσκευασμένα προϊόντα ή προϊόντα με βιοαποικοδομήσιμη ή ανακυκλώσιμη συσκευασία. Περισσότερο από το 80% και των δύο ομάδων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη νέα τους συμπεριφορά.

Ο παγκόσμιος γίγαντας εμπορευμάτων Archer Daniels Midland Co, εν τω μεταξύ, έχει αναγνωρίσει τη «βιωσιμότητα» ως μία από τις κορυφαίες πέντε παγκόσμιες τάσεις τροφίμων για το 2021.

Οι καταναλωτές θέλουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και πολλοί γνωρίζουν τώρα περισσότερα για τις σχέσεις μεταξύ των συστημάτων τροφίμων και των εργατικών ζητημάτων, τη μόλυνση, την ποιότητα του νερού και την αποψίλωση των δασών, δήλωσε η εταιρεία σε μια έκθεση που βασίζεται στη δική της έρευνα.

Σε αντίθεση με τις διαδεδομένες υποθέσεις, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των γενεών στα επίπεδα επιθυμίας για δράση στο κλίμα, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέρος ενός έργου που ονομάζεται Europe’s Stories.

«Αυτό ήταν εξαιρετικά εκπληκτικό για εμάς», δήλωσε η Antonia Zimmermann από την Ευρώπη’s Stories. «Δείχνει ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο για τους νέους».

Αλλά υπήρχε μια διαφορά μεταξύ μιας έρευνας τον Μάρτιο, πριν από αρκετούς μήνες κλειδώματος πανδημίας και μιας τον Σεπτέμβριο, όταν οι ερωτηθέντες φαινόταν πιο ανοιχτοί στην προσαρμογή του τρόπου ζωής τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η λήψη νέων πληροφοριών επηρέασε επίσης τις επιλογές τους, είπε ο Zimmermann.

Για παράδειγμα, μόνο περίπου το 40% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να τρώνε λιγότερο κρέας στην αρχή της έρευνας – αλλά αυτό αυξήθηκε στο 68% αφού έμαθε ότι η ζωική παραγωγή ευθύνεται για σχεδόν το 15% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, είπε. «Είναι ένας από τους τομείς στους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη αρκετά μορφωθεί», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης του αυτοκινήτου ή της πτήσης μας, και πολύ λιγότερο για τον αντίκτυπο των διαιτητικών μας επιλογών».

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΣ?

Το Europe’s Stories σχεδιάζει επίσης να δώσει συνέχεια σε ένα εντυπωσιακό εύρημα από την έρευνα του Μαρτίου ότι το 71% των Ευρωπαίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός καθολικού βασικού εισοδήματος.

«Για μια ιδέα που συχνά απορρίφθηκε ως άγρια ​​μη ρεαλιστική και ουτοπική, αυτή είναι μια αξιοσημείωτη φιγούρα», ανέφεραν οι ερευνητές. Διαπίστωσαν επίσης ότι το 84% υποστήριξε πρόταση της ΕΕ για υποχρεωτικό ελάχιστο μισθό.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομική ύφεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασική πρόκληση για την αυξανόμενη επιθυμία να ζήσουν βιώσιμα.

Η έρευνα του EIT Food διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέφεραν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να χάνουν μέρος ή το σύνολο του εισοδήματός τους και το 55% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί κάθε μήνα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομική προσιτότητα, όπως και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Επιπλέον, πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Βρετανία θα μπορούσαν να αδυνατίσουν ή να κλείσουν ακριβώς όταν οι υπηρεσίες τους χρειάζονται περισσότερο, δήλωσε η βρετανική εταιρεία IT DSA Connect, της οποίας η έρευνα για 1.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 28% είχε μειώσει τις δωρεές τους από την έναρξη της κρίσης COVID-19.

Αυτό ισοδυναμούσε με απώλειες περίπου 140 εκατομμυρίων £ (189 εκατομμύρια $) το μήνα για φιλανθρωπικά ιδρύματα, ανέφερε η εταιρεία δεδομένων.

«Η οικονομική ζωή μετά το COVID, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, θα είναι υψηλότερη ανεργία, περισσότερη ανασφάλεια (και) επίπεδα δημόσιου χρέους σε ορισμένα μέρη έως τα ύψη που δεν έχουν δει από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, »Είπε ο Γκάρτον Αχ.

Τέτοιες συνθήκες μπορεί να ωθήσουν τους ανθρώπους να ανησυχούν για δουλειές και να προσφέρουν «εύφορο έδαφος» για λαϊκιστές, προειδοποίησε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εκείνοι που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ανισότητας πρέπει να βρουν «αξιόπιστα και εφικτά προγράμματα» – είτε καθολικό βασικό εισόδημα, ευέλικτη εργασία ή καλύτερες δημόσιες μεταφορές, είπε.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ερώτηση (πώς) διατηρείτε τη θετική ορμή που βλέπουμε σε μερικές από αυτές τις δημοσκοπήσεις σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Source