Θα λάβουμε μέτρα ενάντια στην κίνηση 3 εταιρειών με έδρα την Κίνα να απομακρυνθούν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε σήμερα ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εταιρειών του μετά την απόφαση για την κατάργηση τριών κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, για τις οποίες η Ουάσινγκτον λέει ότι έχει στρατιωτικούς δεσμούς.

Την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τρεις εταιρείες από το χρηματιστήριο ως μέρος των αμερικανικών κυρώσεων σε εταιρείες με έδρα την Κίνα, οι οποίες αναγνωρίζονται ως συνδεδεμένες με τον κινεζικό στρατό.

Στην εν λόγω δήλωση, «China Mobile Ltd., China Telecom Corp Ltd. και China Unicom Hong Kong Ltd. Οι συναλλαγές σχετικά με τις μετοχές των εταιρειών θα ανασταλούν την επόμενη εβδομάδα ».

Σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου είπε, “Η κατάχρηση της εθνικής ασφάλειας και της κρατικής εξουσίας για να ασκήσει πίεση στις κινεζικές εταιρείες δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της αγοράς και παραβιάζει τη λογική.”

“Αυτό δεν βλάπτει μόνο τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών, αλλά και βλάπτει τα συμφέροντα των επενδυτών σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ”, ανέφερε η δήλωση.

Ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των κινεζικών εταιρειών, προέτρεψε τις ΗΠΑ να συμφιλιωθούν με την Κίνα και να επανατοποθετήσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα στις 18 Δεκεμβρίου που απαιτούσε από τις εταιρείες με έδρα την Κίνα να απομακρυνθούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εάν δεν συμμορφώνονταν με τα πρότυπα ελέγχου.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες δεν επιτρέπεται να κατέχουν μετοχές απευθείας ή μέσω κεφαλαίων από εταιρείες με έδρα την Κίνα που υποστηρίζουν τον κινεζικό στρατό.

.Source