Θα πέσει ο Νετανιάχου στην παγίδα του Ερντογάν;

Η συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας είναι διαφορετική. Τι ψάχνει σε μια φανταστική αλλαγή στάσης απέναντι στο Ισραήλ – τι θα πάρει τελικά – πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση του Νετανιάχου;

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει καύσιμα στη φωτιά της Ανατολικής Μεσογείου, φτάνοντας για συνεργασία με το Ισραήλ. Την ημέρα των Χριστουγέννων, σε αντάλλαγμα διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ότι η χώρα του θα ήθελε να έχει καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ. Μια δήλωση που δεν είναι αρκετά αρκετή για να πείσει τον Νετανιάχου και άλλους «παίκτες» στην περιοχή ότι ο Ερντογάν αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει τη στάση και τη θέση του.

Το «άνοιγμα», φυσικά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, η οποία προετοιμάζεται για τις τέταρτες εκλογές σε μόλις δύο χρόνια.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει δίχτυα για συνεργασία, προσπαθώντας να δράσει εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Πιστεύει ότι η στάση της κυβέρνησης του Νετανιάχου απέναντι στο ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν είναι μια ευκαιρία πρώτης κατηγορίας και για τις δύο πλευρές να θυμούνται τι τους ενώνει. Αλλά μπορούν να ξεχάσουν τι τους χωρίζει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επανάληψη των σχέσεων δεν θα γίνει με τους όρους που έθεσε η Άγκυρα, όχι εν μία νυκτί. Ο Ερντογάν έχει ένα μαχαίρι και ένα καρπούζι στα χέρια του.

Το Ισραήλ, όπως όλα τα τριμερή και τετράπλευρα μέλη, δεν αποκλείει τη συνεργασία με την Τουρκία. Όσο σέβεται όλα τα μέρη և όλους τους κανόνες. Αρκεί να μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα. “Η πόρτα είναι ανοιχτή, οι γείτονές μας γνωρίζουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την επίλυση της διαμάχης”, δήλωσε έγκυρες πηγές, οι οποίοι εξήγησαν ότι η Άγκυρα ήταν ευπρόσδεκτη όσο η ελληνοτουρκική διαμάχη της Κύπρου βασίστηκε στο διεθνές δίκαιο.

Ακόμα και ως ιδέα

Δεν χρειάζεται πολλά επιχειρήματα για να πείσει τον Νετανιάχου ότι δεν θα «δαγκώσει». Δεν πρέπει καν να προχωρήσουμε μακριά, να αναφερθούμε στην ιστορία αυτής της σπασμένης σχέσης, στις σκληρές συζητήσεις που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Αρκεί να αναφερθούμε στην τουρκική πρόταση για τη δημιουργία ΑΟΖ με το Ισραήλ.

Όπως συνέβη με την Αίγυπτο, η Άγκυρα προσέφερε σημαντικά να “αφαιρέσει” την Κύπρο քարտեզ την Ελλάδα από τον χάρτη. Αυτή η διαίρεση θα ήταν πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη για το Ισραήλ, καθώς κατείχε, μεταξύ άλλων, το ήμισυ της Κύπρου. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδέχθηκε, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά την προσφορά.

Source