Θα συναντήσουμε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας που απαιτούν μεταμόσχευση μετά την επιδημία.

Πανεπιστήμιο Bezmialem Vakif, Τμήμα Καρδιοαγγειακής Χειρουργικής, μέλος ΔΕΠ καθηγητής Δρ. Ο Cengiz Köksal προειδοποίησε ότι τα παραμελημένα παράπονα λόγω του φόβου των ιών θα δημιουργήσουν μια επικίνδυνη εικόνα μετά την επιδημία: «Τα πιο επικίνδυνα είναι οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές. Ενδέχεται να εμφανιστεί έκρηξη σε περιπτώσεις μετά από πανδημία καρδιακής ανεπάρκειας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς. ”

Σημειώνοντας ότι έχει σημειωθεί σοβαρή μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο, ο καθηγητής Δρ. Ο Köksal συνέχισε τα λόγια του ως εξής:Ωστόσο, δεν υπήρξε μείωση στους ασθενείς. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι ασθενείς μας παραμελούν την υγεία της καρδιάς τους λόγω του φόβου του Covid. Αφού τελειώσει η πανδημία, θα αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή ομάδα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι πολυκλινικές μας θα είναι γεμάτες με ασθενείς που έρχονται με παράπονα δύσπνοιας. Δυστυχώς, οι καρδιακοί ασθενείς που δεν υποβάλλουν αίτηση στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου έχουν καρδιακή προσβολή χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές οδηγούν σε καθυστερημένες βαλβιδικές ασθένειες, οι οποίες οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς καθίστανται ακατάλληλοι. Κινδυνεύουμε να συναντήσουμε πολλούς ασθενείς που έχουν χάσει την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης μετά την πανδημία, που έρχονται με καρδιακή ανεπάρκεια και που είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας άκρων»

Δηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας άκρων, καθηγητής Δρ. Ο Köksal είπε: «Συμπεριλαμβανομένων των αρτηριακών και φλεβικών αποκλεισμών, οι ασθενείς το παραμελούν και φοβούνται να έρθουν στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid. Ωστόσο, μπορεί να χάσουν τα άκρα τους ή επειδή υπάρχει θρόμβος στις φλέβες, αυτός ο θρόμβος μπορεί να ρίξει στους πνεύμονες και να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Η πιο κρίσιμη περίοδος όσον αφορά τους θρόμβους είναι η πρώτη εβδομάδα. Οι ασθενείς που επιβιώνουν από αυτά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, αντιμετωπίζουν μη αναστρέψιμα καρδιακά και αγγειακά προβλήματα στο μέλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια. Αργότερα βλέπουμε αυτούς τους ασθενείς να έχουν μειωμένες καρδιακές συσταλτικές λειτουργίες και χάσαμε την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης. Υπάρχουν επίσης απώλεια άκρων λόγω αγγειακών αποκλεισμών. Με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος απώλειας άκρων αυξάνεται για αυτούς τους ασθενείς. “

Δηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ομάδα κινδύνου είναι 65 ετών και άνω, ο καθηγητής “Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω σε αυτούς τους ασθενείς είναι, παρακαλώ μην παραμελήσετε κανένα από τα καρδιαγγειακά σας προβλήματα” είπε.

Προειδοποίησε ότι η ξαφνική έναρξη του πόνου στο στήθος που συνοδεύεται από δύσπνοια και εφίδρωση, ξαφνικά μπλοκαρίσματα και κάψιμο στο στήθος με κίνηση είναι επείγον καρδιακό πρόβλημα.

«Εάν έχετε ξαφνικό οίδημα στο πόδι σας ή εάν ένα από τα πόδια σας αρχίσει να πρήζεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα θρόμβων στις φλέβες.Είπε ο καθηγητής Δρ. Ο Köksal δήλωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να εφαρμοστεί επείγουσα ανάγκη.

“Ξαφνική κρύα, ερυθρότητα στα δάχτυλα …”

Ο Köksal συνέχισε τις προειδοποιήσεις του ως εξής: «Εάν υπάρχει ξαφνική κρύα, ωχρότητα, κοκκίνισμα των δακτύλων, κρύος, που είναι επίσης σημάδια αρτηριακών προβλημάτων στα πόδια, επικοινωνήστε με το τμήμα έκτακτης ανάγκης. Αυτές είναι καρδιαγγειακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αλλά αν έχετε προβλήματα, για παράδειγμα, η δύσπνοια σας έχει αρχίσει να αυξάνεται λίγο περισσότερο, εάν μπορείτε να ανεβείτε δύο πτήσεις από σκάλες αλλά από έναν όροφο, θα πρέπει να πάτε στις πολυκλινικές και να πάτε στις πολυκλινικές ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

.Source