Θεωρία ANT1. Κυπριακό το 2020 Οι εξελίξεις είναι ένα σημαντικό βήμα [ΒΙΝΤΕΟ]

Όλα έδειξαν ότι το 2020 θα είναι η χρονιά του Κυπριακού. Δεν πρέπει να είναι αποφασιστικό, αλλά έχει έντονη κινητικότητα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

2019 Η συνάντηση του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου και η δήλωση μετά από δυόμισι χρόνια ξηρασίας αναφέρθηκαν επίσης στη σύγκλιση μιας άτυπης, πενταμερούς διάσκεψης, ακόμη και μετά τις παράνομες ενέργειες στα κατεχόμενα εδάφη το 2020. Την άνοιξη:

Τελικά, η γραμμή του Γενικού Γραμματέα έπεσε σημαντικά

Ωστόσο, η επιδημία ανέτρεψε τα σχέδια.

Οι λεγόμενες εκλογές στο ψεύτικο κράτος αναβλήθηκαν το φθινόπωρο, μαζί με τυχόν εξελίξεις που σχετίζονται με το Κυπριακό. Οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα πέρασαν απαρατήρητες, τόσο για τις καλές υπηρεσίες του όσο και για την παράταση της εντολής της UNFICYP, παρά τις προφανείς προσπάθειες για διατήρηση της δυναμικής.

Μετά από ένα άκαρπο καλοκαίρι, ενώ στο νησί, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ανακάμψουν από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ο Antonio Guterres δεν έθεσε ξαφνικά το κυπριακό ζήτημα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη στις επόμενες πέντε παράνομες εκλογές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι “η αναμονή για εκλογές στο Βορρά είναι ομόφωνη προτού προχωρήσουμε στις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες”. “Όταν τελειώσουν, σκοπεύω να ενώσω τους πέντε βασικούς εταίρους – τις δυνάμεις εγγυήσεων – τις δύο κοινότητες, καθώς και να συνεχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων μετά από δείπνο στο Βερολίνο πριν από λίγους μήνες.

Αν και σωστά η κίνηση του Γενικού Γραμματέα ερμηνεύτηκε από πολλούς ως παρέμβαση υπέρ του Μουσταφά Άκινκ, ενάντια στην σκληρή στάση του Έρσιν Τατάρ τόσο στη ρητορική του όσο και στη ρητορική της Άγκυρας για λύση δύο κρατών, απέτυχε.

Ο Ερντογάν τελικά μπόρεσε να επιβάλει την επιλογή του στα κατεχόμενα εδάφη μέσω ενός crescendo παρεμβάσεων, το οποίο τελείωσε με μια προκλητική γιορτή στην Άγκυρα για να «ανοίξει» την Αμμόχωστο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε, “Ο κ. Αβούσογλου λέει ότι μπορούμε να κάνουμε πάρτι στην κλειστή Αμμόχωστο. Μπορούμε να κάνουμε πικνίκ σε εσωτερικούς χώρους στη Βαροσιά. Κοιτάζουμε τις οθόνες από εδώ, θέλουμε να την βιώσουμε προσωπικά. Οι πύλες είναι ανοιχτές, τώρα ας ανοίξουμε τους δρόμους. “Οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν δει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν από τώρα και στο εξής.”

Ο Έρσιν Τατάρ δήλωσε ότι “η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνέχιση του ρόλου της ως εγγύηση δεν συζητούνται”.

Η απάντηση του Προέδρου στις καταγγελίες του ΟΗΕ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στις διεθνείς διαμαρτυρίες, δεν εμπόδισε τα τουρκικά προγράμματα.

Και το περίφημο κόμμα του Ερντογάν στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, κατά την επέτειο της παράνομης διακήρυξης ενός ψεύτικου κράτους (15 Νοεμβρίου), έθεσε μια νέα μέρα στο έδαφος, καταστρέφοντας κάθε προοπτική επανέναρξης.

“Τώρα, μέσω της επιτροπής ακινήτων, οποιοσδήποτε στο νότο είναι μεταξύ των νόμιμων ιδιοκτητών μπορεί να ζητήσει την επιστροφή της περιουσίας τους εδώ”, είπε.

Ταυτόχρονα, ο Έρσιν Τατάρ σημείωσε ότι “αναλαμβάνοντας αυτήν την πρωτοβουλία, θεωρήσαμε ανθρωπιστικό ζήτημα να ανοίξουμε το Βάρο για τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα μπορούν να επιστρέψουν και να επανενωθούν επικοινωνώντας με την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας”.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στην περιοχή Hall Lut τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο θα μπορούσε να δείξει μόνο ένα κενό στις απόψεις, καθώς ο Τατάρ και ο av avogoglu επέμειναν σε νέες διαδικασίες διευθέτησης δύο κρατών.

“Προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που θέλει”, δήλωσε ο κ. Guterres.

Ωστόσο, το 2020, κληροδότησε στον Γενικό Γραμματέα την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την άτυπη πενταμερή, αν και διαδικαστική, συνάντηση στις αρχές του 2021.

Source