Θολό τοπίο για το ανεπίσημο πενταετές Κυπριακό, Κύπρος, πολιτική

Το τοπίο NIKO IA IA είναι ασαφές σχετικά με την ημερομηνία, καθώς και τον τόπο για την άτυπη πενταμερή συνάντηση για την Κύπρο που σκοπεύει να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ η Λευκωσία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τα τουρκικά «παιχνίδια». Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι πρόσφατες αναφορές για μια άτυπη διάσκεψη στις αρχές Μαρτίου φαίνεται να ακυρώθηκαν, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία αναμενόταν “νέες ημερομηνίες” ανά πάσα στιγμή.

Μια άλλη διπλωματική πηγή είπε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν είχε προσδιορίσει πού ή πότε θα πραγματοποιηθεί η πενταήμερη σύνοδος κορυφής, αλλά στην πραγματικότητα φαινόταν αδύνατο να συγκαλέσει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν επί τόπου δυσκολίες և εγκαίρως για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού probably «πιθανώς λόγω τουρκικών παιχνιδιών».

Η ίδια πηγή, που γνωρίζει τις επιταχύνσεις, λέει ότι η Λευκωσία έχει πραγματικά λόγους να φοβάται το «παιχνίδι» της Τουρκίας με τις ημερομηνίες, τόσο σε σχέση με το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάρτιο όσο και στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell στη Λευκωσία έληξε χθες και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί τις κατεχόμενες περιοχές στις 19 Φεβρουαρίου για επαφές με το νησί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και επιλογές για δράση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πλαισίου. την απόφαση που θα συζητηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2021 το αργότερο.

Η εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος περιέγραψε τις προσδοκίες της Λευκωσίας για τις προσεχείς συνόδους κορυφής της ΕΕ. “Θέλει έναν ειλικρινές, εποικοδομητικό διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, απαλλαγμένος από απειλές ή παράνομες ενέργειες”, είπε.

Όσον αφορά τις αναφορές στην ΕΕ στην «θετική ατζέντα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα περιλαμβάνει «θετικές δράσεις» από την Τουρκία.

,Source