“Ιδέα ζύμωσης” από μια ομάδα δικηγόρων που βλέπουν ένα άτυπο κουιντέτο

Το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα κρίσιμα ζητήματα του κυπριακού, μέσω της «ζύμωσης ιδεών», κατέλαβε μια ομάδα δικηγόρων και συνταγματιστών στη Λευκωσία τη Δευτέρα το βράδυ, λαμβάνοντας υπόψη την άτυπη διάσκεψη, η οποία αναμένεται να συγκληθεί από το Γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με το KYPE, ο κύριος σκοπός της συνάντησης είναι να προετοιμάσει, με βάση συγκεκριμένες ερωτήσεις, θέματα և ερωτήσεις, στα οποία υποβλήθηκαν γραπτές γνώμες και τώρα ακολουθεί μια λεπτομερή συζήτηση για καθεμία από αυτές.

Η συζήτηση για την ανακοίνωση της ημέρας του πενταήμερου συνεδρίου αναφέρεται σε “όλα τα θέματα που τίθενται στο Κυπριακό, νομικά και πολιτικά”, ενώ ασχολείται επίσης με τις κύριες συνταγματικές πτυχές, καθώς τα ζητήματα είναι αλληλένδετα.

Σύμφωνα με μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις συζητήσεις, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι, πώς και πότε θα τεθούν, έτσι “όλα είναι καλά προετοιμασμένα”. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «τα επιχειρήματα της εκπροσώπησής μας ζυμώνονται», αλλά οι θέσεις του κόμματος C / C, με βάση νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από το άλλο μέρος.

Μερικά από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ομάδα σχετίζονται με τις θέσεις που εξέφρασε η τουρκοτουρκική πλευρά στο Κυπριακό, εφιστώντας την προσοχή του κοινού σε μια λύση δύο κρατών που ονομάζεται «κυρίαρχη ισότητα».

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από άλλες συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν τέσσερις ακαδημαϊκοί – μέλη της ομάδας διαπραγματεύσεων, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Μαυρογιάνης, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, πρώην Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεις Σιώνες, αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Βορ Σαββίδης.

Source