Ιδρυτικός Πρόεδρος της ΤΔΒΚ: Rauf Raif Denktaş

Ο Ντενκτάς γεννήθηκε στην Πάφο, Κύπρος, στις 27 Ιανουαρίου 1924.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για σχολική εκπαίδευση το 1930 και αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο, αποφοίτησε από το Βρετανικό Σχολείο Λευκωσίας το 1941.

Ο ηγέτης του αγώνα ελευθερίας του τουρκοκυπριακού λαού, Δρ. Ο Ντενκτάς, ο οποίος άρχισε να γράφει άρθρα για την εφημερίδα Halkın Sesi του Fazıl Küçük, εργάστηκε ως μεταφραστής, αξιωματικός στα δικαστήρια και καθηγητής στην Αγγλική Σχολή της Αμμοχώστου για λίγο.

Ο Ντενκτάς, ο οποίος πήγε στην Αγγλία για να σπουδάσει νομικά το 1944 στο Lincoln’s Inn, επέστρεψε στην Άντα το 1947 και άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος. Ο Ντενκτάς, ο οποίος αργότερα έγινε εισαγγελέας, προήχθη στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα το 1956.

Χρόνια πάλης

Rauf Denktaş, στο πρώτο ράλι που διοργάνωσαν οι Τουρκοκύπριοι στις 27 Νοεμβρίου 1948, ο Δρ. Είχε συνομιλίες με τον Küçük. Ενεργώντας ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο σημαντικών ονομάτων της τουρκικής κοινωνίας, του Faiz Kaymak και του Fazıl Küçük, ο Ντενκτάς έγινε οπαδός των συμφερόντων της κοινωνίας.

Παντρεύοντας τον Aydın Denktaş το 1949, ο Ντενκτάς καθοδήγησε την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων στον αγώνα κατά της Ένωσης, το ιδανικό της σύνδεσης του νησιού με την Ελλάδα, και ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ το 1955.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ίδρυσε τον Τουρκικό Οργανισμό Αντίστασης (TMT) την 1η Αυγούστου 1958 και διαμαρτυρήθηκε για τις ελληνικές επιθέσεις σε τουρκικά χωριά.

Πριν από τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, ο Fazıl Küçük και ο Rauf Denktaş πήγαν στην Άγκυρα για να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών Fatin Rüştü Zorlu και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ντενκτάς εξέφρασε την πρότασή του να στείλει Τούρκους στρατιώτες στην Άντα.

Ο Ντενκτάς κατέβαλε προσπάθειες για την προετοιμασία των Συνθηκών της Ζυρίχης και του Λονδίνου του 1959, των Συνθηκών του 1960 και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξελέγη τον ίδιο χρόνο ως Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στις 16 Αυγούστου 1960, ένα τουρκικό σύνταγμα 650 ανθρώπων βάδισε στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Μετά τα γεγονότα του 1963, ο Ντενκτάς πήγε στην Άγκυρα για συνομιλίες. Ολοκληρώνοντας τις επαφές του, ο Ντενκτάς πήγε στην Κύπρο με πλοίο και άρχισε να οργανώνει την τουρκική αντίσταση.

Ο Ντενκτάς, που δηλώθηκε ως πρόσωπο ως grata από τον Μακάριο μετά τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1964, συνελήφθη το 1967 ενώ κρυβόταν στο νησί. Εντατική επέμβαση που επέστρεψε στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του Ντενκτάς, η απαγόρευση καταργήθηκε το 1968, το νησί επέστρεψε στην Κύπρο.

Πολιτική περίοδος

Ο Ντενκτάς, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά διαπραγματεύσεις με τον Γλαύκο Κληρίδη στη Βηρυτό το 1968 για την επίλυση του Κυπριακού, διαπραγματεύτηκε για χρόνια με πρώην Έλληνες ηγέτες Σπύρο Κυπριανού, Γιώργο Βασιλείου, Γλάφκο Κληρίδη και Θάσο Παπαδόπουλο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διορίστηκε Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοτικού Συμβουλίου στις εκλογές του 1970, ξεκίνησε έτσι την έντονη πολιτική του ζωή. Ο Ντενκτάς, ο οποίος υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Κύπρου και ως Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής διοίκησης έως το 1973, ανέλαβε τις θέσεις του αρχηγού του κράτους και του κοινοβουλίου μετά την ανακήρυξη του τουρκικού ομοσπονδιακού κράτους της Κύπρου στις 13 Φεβρουαρίου 1975.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συντάγματος, ο Ντενκτάς εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές του 1976 και έγινε ο κυβερνήτης για δεύτερη φορά στις εκλογές του 1981. Ο Ντενκτάς, ο οποίος διορίστηκε ως ιδρυτικός πρόεδρος μετά τη διακήρυξη της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 1983, εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1990, το 1995 και το 2000.

Το 2004, αντιτάχθηκε στο Σχέδιο Ανάν που ετοίμασε ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού. Αν και το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους στο δημοψήφισμα, δεν υλοποιήθηκε μετά την απόρριψη των Ελληνοκυπρίων. Ο Ντενκτάς, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Απριλίου 2005, παρέδωσε τη θέση στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 24 Απριλίου.

Ο Ντενκτάς εκπροσώπησε τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για 36 χρόνια.

Κοινωνική ζωή

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ξεχωρίζει με την ταυτότητα του συγγραφέα καθώς και με την πολιτική του ζωή, έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα από το 1985 μέχρι τα τελευταία του χρόνια. Ο Ντενκτάς, που αγαπά τη φωτογραφία, έχει ανοίξει πολλές εκθέσεις φωτογραφίας για την Κύπρο.

Ο Ντενκτάς απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 88 ετών, στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία με τη διάγνωση της ανεπάρκειας οργάνων. Μετά το θάνατο της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε εθνικό κράτος πένθους μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012, θάφτηκε στο πάρκο Cumhuriyet στη Λευκωσία.

13 Ιανουαρίου λόγω του θανάτου που έκανε ο Ντενκτάς κάθε χρόνο σε μνήμη της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας.

Τα νέα που παρουσιάζονται στους συνδρομητές μέσω του AA News Flow System (HAS) συνοψίζονται και δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Anadolu Agency. Παρακαλούμε επικοινωνήστε για εγγραφή.

.Source