Ιερά Μονή Παναγίας Κίκου

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό (1081-1118), ο οποίος κάλυψε τα κατασκευαστικά έξοδα και το προικίστηκε με βασιλικά προνόμια, δίνοντάς του την αξία ενός σταυρού. Γι ‘αυτό είναι το επίσημο όνομά του. «Ιερά Βασιλική Ստ Μοναστήρι Παναγίας του Κίκκου Σταυροπεπίων». Ο μεγάλος περήφανος και ανεκτίμητος θησαυρός του είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κικοκότα, το έργο του Ουκρανού ευαγγελιστή, σύμφωνα με την προφορική παράδοση. “Το πρόσωπό του είναι καλυμμένο. Δεν αποκαλύπτεται ποτέ, είτε επειδή ο αυτοκράτορας Αλέξιος ήθελε είτε να εμπνεύσει μεγαλύτερο σεβασμό.”

Η ίδρυση του μοναστηριού συνδέεται στενά με τον τότε διοικητή της Κύπρου, Λόρδο Μανουήλ Βουτομίτη – τον παλιό ερημίτη Ησαΐα του Τροόδους, ο οποίος θεράπευσε τον άρρωστο. Τότε της ζήτησε να μεσολαβήσει με τον Αλέξιο, δίνοντάς της την εικόνα της Παναγίας για να βοηθήσει να χτίσει ένα μοναστήρι στο Τρόοδος. Ο αυτοκράτορας αποδέχθηκε το αίτημα, δώρισε την εικόνα και κάλυψε τα έξοδα κατασκευής των κτιρίων. Επιπλέον, αποφάσισε ότι το εισόδημα από τα χωριά Περιστερώνας, Μήλος և Μυλούρι ανήκει στο μοναστήρι του Κίκκου. Κατέχει άλλα γειτονικά κτήματα, όπως το Rose Garden στην Ampelica, που παράγει ροδόσταγμα.

Καθώς τα πρώτα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, ξαναχτίστηκαν με πέτρες μετά τη ζημιά που υπέστησαν κατά τις πυρκαγιές του 1365 41 1541. Ωστόσο, το μοναστήρι υπέστη νέες σοβαρές ζημιές κατά τις πυρκαγιές του 1751 և 1813. Η σημερινή κεντρική εκκλησία, η λεγόμενη «καθολική», είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Ο κεντρικός διάδρομος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, στα αριστερά στους Αρχάγγελους Μιχαήλ և Γαβριήλ, και στα δεξιά στους Όλους. Η γκαλερί είναι έργο του 1755 (δεν είχε καταστραφεί από τη φωτιά του 1813).

Κατά καιρούς χτίστηκαν διαφορετικά κτίρια γύρω από το «Καθολικό», γι ‘αυτό είναι διαφορετικά από την άποψη της αρχιτεκτονικής. Ηγείο, σύνοδος, κελιά, βιβλιοθήκη, μουσείο, τράπεζα, κοιτώνες. Τα πάντα είναι πλήρως ανακαινισμένα. Εσωτερικοί τοίχοι της κύριας εισόδου

Όπως και άλλα κτίρια, οι διάδρομοι έχουν μοντέρνα ψηφιδωτά εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Κύπρος Κατά τη διάρκεια της Λατινικής κατοχής (1191-1571) το μοναστήρι προσέφερε πολλά στους Κυπρίους να διατηρήσουν την Ελληνική Ορθόδοξη ταυτότητα, τη γλώσσα, την ιστορική τους μνήμη. Οι υπηρεσίες του ήταν ακόμη πιο ισχυρές κατά την Τουρκοκρατία (1571-1878), όταν η εκκλησία ήταν η μόνη οργανωμένη δύναμη για την προστασία και την ενδυνάμωση του λαού. Τα κτήματά του στο νησί του Τροόδους χρησίμευαν ως ασφαλές καταφύγιο για τους Κύπριους Χριστιανούς. Με τον πλούτο του, πολλοί μοναχοί (200 το 1678, 400 το 1683, 189 στις αρχές του 19ου αιώνα) ήταν μια προβλέψιμη δύναμη που ο κατακτητής δεν μπορούσε να αγνοήσει, αν και πλήρωσε βαρύ τίμημα πολλές φορές. Υποβλήθηκε σε αιματοχυσία, απαγωγές και εκβιασμός.

Η περίοδος του αγγλικού κανόνα (1878-1960) ήταν επίσης ελαφρώς διαφορετική. Το μοναστήρι ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Λειτουργούσε από την Εκκλησία της Κύπρου (Αρχιεπίσκοπος Κύριλος Γ΄, Πάπας Επιφάνιος լ Μητροπολίτες Κλεοπά, κομιστής της εξέγερσης του 1931, Μητροπολίτης Διονύσιος Κερύνειας, Πατριάρχης Κύπρου և Γρηγόριος) ար Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος Ο Κίκκου ήταν ένας από τους κύριους χορηγούς του ηρωικού καταφυγίου της ΕΟΚΑ, το κομματικό καταφύγιο. Τιμωρήθηκε από τους Βρετανούς, κλείνοντας το 1956-1999. Λειτουργεί και συντηρεί τη θεολογική σχολή του νησιού. Ασχολείται επίσης με τη γεωργία (δενδροφυτεία, κηπουρική, αμπελουργία, μελισσοκομία). Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, το μοναστήρι κάλυψε πολλές από τις ζωτικές και κοινωνικές ανάγκες των διωκόμενων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Και συνεχίζει να ασχολείται με φιλανθρωπικά ιδρύματα μεγάλης κλίμακας, να ενισχύει νοσηλευτικές μονάδες, να καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες, να δημοσιεύει βιβλία, να αγοράζει, να επαναπατρίζει κλεμμένη εκκλησία, πολιτιστικούς θησαυρούς και πολλά άλλα. Υπάρχει μια έκθεση ευσεβών αντικειμένων και ένας ξενώνας στο μοναστήρι.

Ευάγγελος Π. Λέκκος:

θεολόγος, δικηγόρος

,Source