Ιμπραήμ: Ψάχνοντας για ελευθερία να ζεις ειρηνικά

Ο Ιμπραήμ Καμάρα έφυγε από τη Γκάμπια και έφτασε στην Κύπρο το 2018. Αν και δεν ήξερε πού ήταν η Κύπρος, ή πραγματικά σκοπεύει να προσγειωθεί εκεί, έχει κάνει το καλύτερο της κατάστασής του. Σήμερα έχει βρει την ευτυχία και έναν τρόπο να ζει ειρηνικά στο νησί της Μεσογείου που έχει γίνει το νέο του σπίτι. Οι InfoMigrants επικοινωνούσαν μαζί του μέσω τηλεφώνου.

Ο Ιμπραήμ είναι απολογητικός μόλις σηκώσει το τηλέφωνο. Ήταν απασχολημένος με τη βοήθεια ενός φίλου του στο νοσοκομείο και έκανε όλη τη μέρα ανάμεσα στην κλινική και το φαρμακείο, πράγμα που σημαίνει ότι ζήτησε να κληθεί πίσω μερικές ώρες αργότερα από την ώρα που είχε αρχικά δηλώσει.

Ακόμα και τώρα έχει χρόνο να μιλήσει, κινείται ήρεμα προς τον επόμενο προορισμό του, απασχολημένος με τα πράγματα. Τα αγγλικά του είναι προσεκτικά και ξεκάθαρα και μιλά ήσυχα. Απαντά σε κάθε ερώτηση που του τίθεται ήρεμα και με ακρίβεια. “Έφτασα στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου 2018”, εξηγεί. Εμφανίζεται ότι ξεκίνησε από τον Bani Walid στη Λιβύη περιμένοντας να φτάσει στην Ιταλία και κάπως το πλοίο πήγε σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

«Ο στόχος ήταν για την Ιταλία»

«Ο στόχος ήταν για την Ιταλία. Ο πράκτορας μας είπε ένα ψέμα. Η ιδέα ήταν να πάμε κατευθείαν στην Ευρώπη και ότι θα ήταν λιγότερο από μια μέρα στη θάλασσα και θα υπήρχε ένα σκάφος διάσωσης για εσάς. Ήμασταν περίπου 65 άτομα το σκάφος μου. “

Η Κύπρος είναι η πιο ανατολική χώρα της ΕΕ και απέχει πολύ από τις ακτές της Λιβύης όπου ξεκίνησε ο Ιμπραήμ Καμάρα |  Πηγή: Γαλλία24
Η Κύπρος είναι η πιο ανατολική χώρα της ΕΕ και απέχει πολύ από τις ακτές της Λιβύης όπου ξεκίνησε ο Ιμπραήμ Καμάρα | Πηγή: Γαλλία24

«Δεν είχα ακούσει ποτέ για την Κύπρο πριν φτάσω εδώ, δεν ήξερα πού ήταν στον κόσμο», λέει ο Ιμπραήμ. «Φτάσαμε στο λιμάνι της Αμμοχώστου όταν προσγειωθήκαμε για πρώτη φορά [in the Turkish controlled northern part of the island]. Ήμασταν στη θάλασσα για περίπου τέσσερις ή πέντε μέρες και καλύψαμε περίπου 800 μίλια, “εξηγεί ο Ιμπραήμ, προτού σπάσει για λίγο, ζητώντας συγγνώμη και πάλι επειδή πρέπει να πληρώσει για το εισιτήριο του λεωφορείου του.

Στο βάθος ακούγεται ευγενικά να ζητάει εισιτήριο και να ευχαριστεί τον οδηγό. Τότε επέστρεψε.

Όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι, ο Ιμπραήμ θυμάται ότι ένας άντρας ήταν «πολύ άρρωστος» στο σκάφος και πραγματικά υπέφερε και «ήταν πολύ αδύναμος και τόσο κουρασμένος». Η θάλασσα ήταν επίσης «τρομερή», λέει ο Ιμπραήμ. “Όταν το αλμυρό νερό αναμιγνύεται με τον ήλιο και καύσιμο καίει το δέρμα σας.”

«Είναι σαν να πεθαίνεις και να επιβιώνεις, πεθαίνεις και επιβιώνεις»

Οι πρώτες του εντυπώσεις για την Κύπρο δεν ήταν τόσο ηλιόλουστες όσο ακούγεται σήμερα. «Ένιωσα τόσο κάτω, είναι σαν να πεθαίνεις και να επιβιώνεις, πεθαίνεις και επιβιώνεις», θυμάται ο Ιμπραήμ, θυμάται το ταξίδι. Ο Ιμπραήμ είπε ότι υπήρχαν τρία ή τέσσερα άτομα στο πλοίο που συνέχιζαν να λένε στους άλλους ότι ήξεραν πού πήγαιναν. Δεν τους αποκαλεί «λαθρεμπόρους», αλλά λέει ότι πιστεύει ότι «είχαν μελετήσει αρκετά καλά τις διαδρομές».

Ο Ιμπραήμ, όπως πολλοί άλλοι μετανάστες πριν από αυτόν, έφυγε από τη Γκάμπια τον Δεκέμβριο του 2017 και ταξίδεψε από εκεί στη Σενεγάλη, στο Μάλι, στο Νίγηρα και τελικά στη Λιβύη.

Ο Ιμπραήμ Καμάρα επιλέγει τα λόγια του προσεκτικά όταν μιλά για τις εμπειρίες του στη Λιβύη.  Η παραμονή θετική είναι το μάντρα του |  Φωτογραφία: Project Phoenix / Holly McCamant
Ο Ιμπραήμ Καμάρα επιλέγει τα λόγια του προσεκτικά όταν μιλά για τις εμπειρίες του στη Λιβύη. Το να μένεις θετικός είναι το μάντρα του | Φωτογραφία: Project Phoenix / Holly McCamant

Μιλά με υπερηφάνεια για τη Γκάμπια, αλλά επίσης ήξερε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μείνει εκεί. Σκέφτεται προσεκτικά πώς να εξηγήσει την κατάστασή του εκείνη τη στιγμή. Στη Γκάμπια, δεν είναι «ζώνη πολέμου, δεν υπάρχει γενοκτονία, δεν υπάρχει μάχη, αλλά οι άνθρωποι δεν ζουν εκεί με ειρηνικό τρόπο. Υπάρχουν πολλές διακρίσεις για τη θρησκεία και κάθε είδους πράγματα. θέλω να φύγω, αγαπώ τη χώρα τόσο πολύ, αγαπώ την οικογένειά μου. Αγαπώ τη γιαγιά μου. Με μεγάλωσε. Η μητέρα μου με θηλάζει και στη συνέχεια η γιαγιά μου με μεγάλωσε μέχρι που ήμουν περίπου επτά ετών “, εξηγεί ο Ιμπραήμ.

Η αστυνομία έρχεται να κάνει επιταγή και ο Ιμπραήμ ζητά εκ νέου συγνώμη ότι πρέπει να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις και ρωτά αν μπορούμε να τον καλέσουμε ξανά σε πέντε λεπτά. Καθώς επανασυνδεόμαστε, ζητά συγγνώμη για άλλη μια φορά και στη συνέχεια επιστρέφει στη συνομιλία.

«Είμαι κρουστά»

Ένα από τα πάθη του Ιμπραήμ είναι η μουσική. Παίζει τα ντραμς. «Είμαι κρουστά», λέει, η φωνή του θερμαίνεται σημαντικά. Μπορείτε να φανταστείτε ότι αν ο Ιμπραήμ είχε γεννηθεί σε μια δυτική χώρα θα είχε σπουδάσει μέχρι το πανεπιστήμιο. Αντ ‘αυτού, σταμάτησε την εκπαίδευσή του στις 18. Ωστόσο, λέει ότι ελπίζει να σπουδάσει στην Κύπρο κάποια στιγμή, αν και η δουλειά του φαίνεται να έχει προτεραιότητα τώρα.

Ο Ιμπραήμ είναι γνωστός στην κοινότητα των μεταναστών στην Κύπρο και είναι σημαντικό για αυτόν να βοηθήσει τους άλλους όσο μπορεί. Είναι συνεργάτης με ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) και κοινωνική επιχείρηση που ονομάζεται Project Phoenix.

Στην ιστοσελίδα τους, το Project Phoenix λέει ότι είναι “αφιερωμένο στη συστημική αλλαγή του οικοσυστήματος ένταξης των μεταναστών”. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα καθοδήγησης και βοήθειας σε υποτρόφους που ορίζουν με εκπαίδευση και επαφές για να τους επιτρέψουν να εργαστούν για την πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Ο Ιμπραήμ «αγαπά να βοηθάει τους άλλους και να παρακινεί τους ανθρώπους»

Στην ιστοσελίδα τους, το προφίλ του Ιμπραήμ λέει ότι “αγαπά να βοηθάει τους άλλους και να παρακινεί ανθρώπους.” Το όνειρό του, λέει, είναι «να είναι μέρος της κοινωνίας και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο πολύχρωμου και αποδεκτού και ενωμένου κόσμου».

Με το έργο, ο Ιμπραήμ ασχολήθηκε επίσης με τις δεξιότητές του στον τομέα της πληροφορικής, ώστε να μπορεί να “εργάζεται στον τομέα της εφοδιαστικής ή της φιλοξενίας”.

Ο Ιμπραήμ Καμάρα παίζει ντραμς στην Κύπρο |  Πηγή: Σελίδα Facebook του Ibrahim Kamara
Ο Ιμπραήμ Καμάρα ντραμ στην Κύπρο | Πηγή: Σελίδα Facebook του Ibrahim Kamara

Προς το παρόν, ο Ιμπραήμ εργάζεται στη γραμμή παραγωγής σε ένα εργοστάσιο χαρουπιού, λέει. Η σεζόν θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, εξηγεί. “Μου αρέσει αυτή η δουλειά γιατί περιβάλλω από μετανάστες εκεί και αυτό με κάνει ευτυχισμένο, και η τοπική κοινότητα είναι χαρούμενη που είμαστε και εκεί, οπότε είμαι χαρούμενος.” Ο Ιμπραήμ λέει ότι λατρεύει να εμφανίζεται στο ρόλο του ως «μεγαλύτερος αδελφός», βοηθώντας τους συναδέλφους του μετανάστες εργαζόμενους όποτε μπορεί.

Όταν ο Ιμπραήμ έχει δουλειά είναι «ικανός να πληρώσει τους λογαριασμούς μου» και μπορεί να εγκαταλείψει τα οφέλη που χρειάζεται από το κράτος όταν δεν έχει τίποτα. Αυτό τον κάνει επίσης ευτυχισμένο, καθώς σαφώς δεν του αρέσει να μην εργάζεται ή να μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του.

Σύνδεση μέσω μουσικής

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φτάσει ο Ιμπραήμ σε αυτήν την ευτυχισμένη κατάσταση. Λέει ότι «σοκαρίστηκε» όταν έφτασε πρώτος στην Κύπρο. «Ήμουν θλιβερός για περίπου δύο εβδομάδες», λέει ήσυχα. «Ήταν τόσο δύσκολο για μένα να επικοινωνήσω, γιατί δεν μιλούσαν όλοι αγγλικά», θυμάται.

Τώρα μπορεί να καταλάβει μερικές λέξεις ελληνικών, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Μετά από λίγο όμως, ο Ιμπραήμ έκανε κάποιες συνδέσεις “μέσω μουσικής. Έτσι συνδέομαι μέσω μουσικής”.

Η φωνή του γεμίζει με ζεστασιά και ένα μεγάλο χαμόγελο όταν μιλά για τη μουσική του και τα ντραμς. Λέει ότι τον βοηθά να χαλαρώσει και να παραμείνει συγκεντρωμένος. “Σε όλους αρέσει ο ήχος των ντραμς και θέλουν να μάθουν ποια είναι η προέλευση των ντραμς. Μερικές φορές παίζω μουσική και το συνοδεύω με ιστορίες της Αφρικής, εξηγώντας για τον πολιτισμό μου. Οι άνθρωποι το λατρεύουν. Παίζω κομμάτια μουσικής από διαφορετικά Αφρικανικές γλώσσες και πολιτισμοί, για παράδειγμα ένα τραγούδι στα Ζουλού. ” Έχει δώσει πολλές συναυλίες στο νησί και συχνά του ζητείται να παίξει σε εκδηλώσεις.

Ο Ιμπραήμ Καμάρα βρήκε ευτυχία και ελευθερία στην Κύπρο |  Φωτογραφία: Project Phoenix, / Holly McCamant
Ο Ιμπραήμ Καμάρα βρήκε ευτυχία και ελευθερία στην Κύπρο | Φωτογραφία: Project Phoenix, / Holly McCamant

Η μουσική είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για τον Ιμπραήμ, αλλά και για τον πολιτισμό της Γκάμπια. “Η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Στην Αφρική, ειδικά το όργανο που παίζω, το τύμπανο, έχει σχεδόν 200 ρυθμούς με τους οποίους μπορείτε να πείτε κάτι.” Είναι μια ολόκληρη γλώσσα από μόνη της, συμφωνεί ο Ιμπραήμ.

«Σήμερα νιώθω χαρούμενος»

Σήμερα, ο Ιμπραήμ είναι ευτυχής που βρίσκεται στην Κύπρο. «Βοηθάω άλλους μετανάστες και εργάζομαι και βρίσκομαι σε αυτό το πρόγραμμα Phoenix όπου βοηθάω τον εαυτό μου και έτσι ναι, νιώθω ευτυχισμένος στον εαυτό μου. Ναι, σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος»

Ο Ιμπραήμ λέει ότι δεν είχε σχέδιο όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη Γκάμπια. Δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη χώρα στην Ευρώπη. «Ήθελα απλώς να βρω μια ασφαλή χώρα όπου θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος, όπου οι άνθρωποι θα με αγαπήσουν και θα με δεχτούν και μια χώρα όπου μπορώ να μείνω. Νομίζω ότι έχω βρει σχεδόν όλα αυτά τα πράγματα εδώ στην Κύπρο», καταλήγει.

Η χαρούμενη, ευγενική του στάση βοήθησε να ανοίξει πόρτες για αυτόν. Για παράδειγμα, μέσω μαθημάτων υπολογιστών με τον Ερυθρό Σταυρό της Κύπρου συνάντησε τους ηγέτες του Project Phoenix. «Μου άρεσαν και ήθελαν να μου δώσουν μια ευκαιρία», λέει ο Ιμπραήμ.

Το έργο τον βοηθά να πραγματοποιήσει το ταλέντο του. Προς το παρόν όμως, δεν μπορεί να ονειρευτεί πολύ μεγάλο έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ. Ως αιτών άσυλο, ο Ιμπραήμ λέει ότι δεν έχει ιδέα αν θα λάβει ποτέ καθεστώς πρόσφυγα στην Κύπρο. “Είμαι πραγματικά ανίδεος για τη διαδικασία. Απλώς προσπαθώ να περιμένω και να προσπαθώ να τηρήσω τους κανόνες και να κάνω ό, τι πρέπει να κάνω και αυτό είναι όλο.”

Παραμένοντας θετικοί

Μολονότι ακούγεται ήρεμος, το να μην του δοθεί πρόσφυγας ήταν δύσκολο μερικές φορές στην Κύπρο. Η διαμονή, για παράδειγμα, ήταν δύσκολο να βρεθεί, αλλά όταν ο Ιμπραήμ βρήκε μια δουλειά, τα πράγματα έγιναν ευκολότερα, λέει.

Το να μένεις θετικό φαίνεται να είναι λίγο μάντρα γι ‘αυτόν. Ακόμα και όταν μιλά για τις εμπειρίες του στη Λιβύη, είναι προσεκτικός να επιλέξει τα λόγια του. Το ταξίδι ήταν δύσκολο, παραδέχεται. Δεν θα συνιστούσε άλλους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, εκτός εάν η ζωή τους κινδυνεύει πραγματικά.

Ο Ιμπραήμ λέει ότι δεν φυλακίστηκε στη Λιβύη, αλλά το έργο που βρήκε κηπουρική ήταν σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Το χειρότερο πράγμα στη Λιβύη ήταν ο φόβος να συλληφθούν από μια πολιτοφυλακή και να μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης για βασανιστήρια και εκβιασμούς. Ο Ιμπραήμ λέει ότι πέρασαν πολύ χρόνο να προσέχουν, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύλληψη και συχνά δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τη νύχτα.

Το όνειρο του Ibrahim Kamara για το 2021 είναι να βοηθήσει τους μετανάστες να βρουν την ευτυχία που βρήκε στο νησί της Κύπρου |  Φωτογραφία: Project Phoenix / Holly McCamant
Το όνειρο του Ibrahim Kamara για το 2021 είναι να βοηθήσει τους μετανάστες να βρουν την ευτυχία που βρήκε στο νησί της Κύπρου | Φωτογραφία: Project Phoenix / Holly McCamant

«Μερικούς μήνες τρέχαμε από τόπο σε μέρος, κοιμόμασταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι το βράδυ, για να αποφύγουμε να μαζευτούμε από τον στρατό», θυμάται. «Ποτέ δεν ήξερες ποιος ήταν ευγενικός ή ποιος δεν ήταν ευγενικός. Ακόμα κι αν σκέφτηκα ότι κάποιος μπορεί να είναι ευγενικός, τότε θα δεις να κάνουν κάτι που δεν ήταν καθόλου ευγενικό. Το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να συμμορφωθείς με τους κανόνες. “

Δεν φαίνεται να θέλει να παραμείνει στο παρελθόν, αλλά ο Ιμπραήμ παραδέχεται ότι για πολύ καιρό, δεν ένιωθε ελεύθερος. Σήμερα, με μια δουλειά και μια κοινότητα που τον αγαπά, άρχισε να αισθάνεται και να απολαμβάνει αυτήν την ελευθερία. Όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι ελπίδες του για το 2021, λέει με ένα μεγάλο χαμόγελο στη φωνή του: «Το όνειρό μου για το 2021 είναι να βρω καλύτερη δουλειά και να βοηθήσω όλους τους άλλους μετανάστες εδώ στο νησί».

Source