Ινδονησία: “Η δυσλειτουργία του αυτόματου γκαζιού μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου”

Αξιωματούχοι της Ινδονησίας δήλωσαν ότι το ελαττωματικό αυτόματο γκάζι μπορεί να είναι η αιτία του συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Sriwijaya Airlines στις 9 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων KNKT, Nurcahyo Utomo, στη δήλωσή του σχετικά με τη δημοσιευμένη προκαταρκτική έκθεση, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία στο μαύρο κουτί, ο αριστερός κινητήρας του αεροπλάνου έχασε τη δύναμη στα 8 χιλιάδες 150 πόδια και άρχισε να κινείται προς έφυγε στα 10.000 600 πόδια.
Δηλώνοντας ότι το αεροπλάνο άρχισε να κατεβαίνει στα 10.900 πόδια, το υψηλότερο ύψος του, ο Utomo μοιράστηκε τις πληροφορίες ότι ενώ ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος πιλότος, ο μοχλός γκαζιού που ελέγχει τον αριστερό κινητήρα μετακίνησε πίσω και αυτή η κατάσταση εξασθένισε την πρόωση του κινητήρα πριν χτυπήσει τη θάλασσα.
Ο Utomo είπε ότι οι πιλότοι σε προηγούμενες πτήσεις είχαν αναφέρει προβλήματα με το αυτόματο γκάζι του 26χρονου αεροσκάφους.
Εκφράζοντας ότι τα τρέχοντα αποτελέσματα περιέχουν τις πληροφορίες της προκαταρκτικής έκθεσης και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Utomo τόνισε ότι η τελική έκθεση αποτελεσμάτων σχετικά με την ακριβή αιτία της σύγκρουσης του αεροπλάνου πρέπει να περιμένει
Από την άλλη πλευρά, η Sriwijaya Airlines ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε για 9 μήνες λόγω του νέου τύπου κοραναϊού (Kovid-19), επιθεωρήθηκε πριν ξεκινήσει πτήσεις τον Δεκέμβριο του 2020.
Στο πλαίσιο της έρευνας για την αιτία του ατυχήματος, 5 μέρη, συμπεριλαμβανομένου του αυτόματου γκάζι που ελέγχουν την ισχύ του κινητήρα, στάλθηκαν στις ΗΠΑ και την Αγγλία στις 2 Φεβρουαρίου.
Η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού που περιέχει τη συσκευή εγγραφής φωνής μετά το ατύχημα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ανακοινώθηκε ότι η επικοινωνία διακόπηκε περίπου 5 λεπτά μετά την απογείωση, και η πτήση “SJ182” αριθμούσε το επιβατικό αεροσκάφος Boeing 737-500, με 50 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, συνετρίβη μεταξύ του νησιού Laki και Lancang στα βόρεια παράλια της Τζακάρτα στις 9 Ιανουαρίου, και δεν υπήρχαν επιζώντες.

.Source