Ιράκ. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στα περιστατικά στη Νασιρία

Η αστυνομία σκοτώθηκε την Κυριακή, δήλωσε η αστυνομία, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει τις διαδηλώσεις, το αντικυβερνητικό κίνημα Nasiriye βάσης στην πόλη, ανέφεραν μάρτυρες.

Ο βομβιστής χτύπησε λίγο μετά το μεσημέρι μπροστά από ένα κέντρο στρατολόγησης αστυνομικών στο Kisak, 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις αστυνομικούς και τραυματίζοντας τρεις άλλους.

Ο ιρακινός στρατός λέει ότι “33 άλλοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν” στα περιστατικά.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαμαρτυρίες, με έναν να λέει 45 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Αντιμέτωποι με διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους τους πέταξαν πέτρες, η αστυνομία άνοιξε πυρ για να τους διαλύσει, «την εξέγερση του Οκτωβρίου», τον τόπο άνευ προηγουμένου κοινωνικού κινήματος που έλαβε χώρα το 2019. Στο Nasiriyah, πριν εξαπλωθεί σε όλο το Ιράκ.

Τα αξιοθέατα που δημιουργήθηκαν από διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία ξέσπασαν εν μέσω χάους στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οκτώ άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και του Σιίτες ηγέτη Moqtada al-Sadr.

Η πλατεία Habub ξανακτάθηκε την Παρασκευή, με διαδηλωτές που απαιτούν την απελευθέρωση αντικυβερνητικών ακτιβιστών που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η αστυνομία άνοιξε επανειλημμένα πυρ στον αέρα και χρησιμοποίησε χειροβομβίδες για να διώξει τους διαδηλωτές.

Το κίνημα εξαπλώθηκε αρχικά σε άλλες περιοχές.

Δεκατρείς κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την Κυριακή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αντικυβερνητικού κινήματος στο AFP. Πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν υποσχεθεί να απελευθερώσουν τους άλλους ηγέτες του κινήματος.

Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, πολλαπλασιάστηκε ένα κύμα καταστολών, περίπου 600 θύματα, περισσότεροι από 30.000 τραυματίες, απαγωγές, δολοφονίες και συλλήψεις αντι κυβερνητικών ηγετών.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τον τερματισμό της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις κατάλληλες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να καταρρέουν εν μέσω μιας νέας επιδημίας κοροναϊού και μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία η χώρα παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source