Ιρλανδία. 9.000 βρέφη και παιδιά πεθαίνουν σε οικοτροφεία που διευθύνεται από την Καθολική Εκκλησία

Οι συγγενείς κατηγορούν τα νεογέννητα ότι κακοποιούνται επειδή γεννήθηκαν από ανύπαντρες γυναίκες. Ο πρωθυπουργός Μιχάλ Μάρτιν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα συγγνώμη από την πολιτεία της Ιρλανδίας

Μια έρευνα για ένα σκάνδαλο που αφορούσε ανύπαντρες μητέρες και τα νεογέννητα οικοτροφεία τους στην Ιρλανδία έδειξε ότι 9.000 νεογέννητα πέθαναν ενώ ζούσαν σε αυτά τα ιδρύματα μεταξύ 1920 και 1990. Ένα «αηδιαστικό» ποσοστό θανάτου από την Ιρλανδική Καθολική Εκκλησία, που αντανακλά τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης

Η εισαγωγή στα λεγόμενα οικοτροφεία για μητέρες και βρέφη, όπου οι έγκυες γυναίκες είναι κρυμμένες από την κοινωνία εδώ και δεκαετίες, είναι η τελευταία σε μια σειρά κυβερνητικών εντολών για την αποκάλυψη των σκοτεινών σελίδων στην Καθολική ιστορία. Εκκλησία:

Οι συγγενείς κατηγόρησαν τα βρέφη για βία επειδή γεννήθηκαν από ανύπαντρες γυναίκες που, όπως και τα παιδιά τους, θεωρούνταν ένα στίγμα στην εικόνα της Ιρλανδίας ως ευσεβείς καθολικό κράτος.

Τα κρατικά αρχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σε οικοτροφεία όπου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού, που στάλθηκαν για να γεννήσουν είναι συχνά πέντε φορές υψηλότερα από αυτά που γεννήθηκαν από παντρεμένους γονείς.

Αυτά τα ιρλανδικά ιδρύματα για μοναχές, που λειτουργούσαν μέχρι το 1998, φιλοξένησαν νεαρά κορίτσια, νεαρές γυναίκες που είχαν απορριφθεί από τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί που θεωρήθηκαν παράνομα χωρίζονται συχνά από τις μητέρες τους και στη συνέχεια παραδόθηκαν για υιοθεσία, διακόπτοντας όλους τους δεσμούς με τις βιολογικές οικογένειές τους.

Ο πρωθυπουργός Μίκαλ Μάρτιν δήλωσε ότι θα “συγγνώμη επισήμως” στα θύματα του σκανδάλου εκ μέρους του ιρλανδικού κράτους, θα παράσχει οικονομική βοήθεια, θα θεσπίσει νόμους για την υποστήριξη της εκταφής και, εάν είναι δυνατόν, θα αναζητήσει υπολείμματα. στη δήλωσή του.

Η εισαγωγή περιγράφει “το σκοτεινό και επαίσχυντο κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας της Ιρλανδίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας την “κουλτούρα της μισής καρδιάς” που η χώρα γνωρίζει εδώ και δεκαετίες.

Τόνισε τη σοβαρή, συστηματική διάκριση κατά των «γυναικών, ιδίως εκείνων που γεννήθηκαν εκτός γάμου». «Είχαμε μια εντελώς παραμορφωμένη στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα, την« προσωπική ζωή », τη« δυσλειτουργία », για την οποία« οι νέες μητέρες και οι κόρες των γιων τους »έπρεπε να πληρώσουν ένα τρομερό τίμημα σε αυτά τα ιδρύματα», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

“Η έκθεση καθιστά σαφές ότι εδώ και δεκαετίες η Ιρλανδία είχε μια καταπιεστική, καταπιεστική, σκληρή κουλτούρα φτώχειας, όπου το διαδεδομένο στίγμα ανύπαντρων μητέρων και παιδιών τους ληστεύει την ελευθερία τους και μερικές φορές το μέλλον τους”, είπε. Λειτουργός παιδικής ηλικίας Roderick O’Gorman.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της τραγωδίας και τον αφόρητο πόνο που υποφέρουν αυτά τα 9.000 βρέφη και βρέφη», πρόσθεσε ο O’Gorman.

Η επιτροπή ιδρύθηκε το 1922-1989 για να ρίξει φως στο υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε αυτά τα πρώην ιδρύματα. Οι 9.000 θάνατοι αποτελούν το 15% των 57.000 παιδιών σε αυτά τα ιδρύματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. μελετήθηκε από την Εκλογική Επιτροπή. “Όλη η κοινωνία ήταν συνεπής”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η αναζήτηση ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια με την ανακάλυψη στοιχείων σε μαζικό τάφο στο Tuam της Δυτικής Ιρλανδίας, από την ιστορική Catherine Corles, η οποία είπε ότι στοιχειώθηκε από τις παιδικές αναμνήσεις των λεπτών παιδιών σε ένα οικοτροφείο.
Βρέθηκαν οστά 802 παιδιών, τα οποία, σύμφωνα με τον ιστορικό, ήταν βρέφη έως τριών ετών, τα οποία θάφτηκαν στο οικοτροφείο εκεί το 1925-1961, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του 2017.

Η φήμη της Εκκλησίας στην Ιρλανδία έχει αμαυρωθεί από διάφορα σκάνδαλα που περιλαμβάνουν κακομεταχείριση παιδιών, ορφανοτροφεία, αναγκαστικές υιοθεσίες και άλλα οδυνηρά θέματα. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για το ρόλο της Εκκλησίας στα σκάνδαλα κατά την πρώτη του παπική επίσκεψη στη χώρα το 2018, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

Πηγές: Reuters-AFP

Source