Ισραηλινοί επενδυτές στοχεύουν στον τραπεζικό πόλεμο της Τουρκίας – γνώμη

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία επέβαλε πρόστιμο σε έναν μακρύ κατάλογο δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Goldman Sachs, η Bank of America, η JPMorgan, η Credit Suisse, η Barclays και άλλα βαριά πρόστιμα για τις σύντομες πωλήσεις χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση. Η κίνηση έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου οι ξένοι επενδυτές τράβηξαν σχεδόν US $ b. από τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Τουρκίας. Ενώ ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν αυτές τις δυναμικές ως δράση και αντίδραση στην απόλυση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Naci Agbal τον Μάρτιο, πρέπει να γίνει μια ισχυρή υπόθεση ότι αυτές είναι στην πραγματικότητα οι τελευταίες κινήσεις σε μια συνεχιζόμενη τραπεζική συναλλαγή πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Τουρκίας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ προσδιόρισαν τον Σαουδάρα δισεκατομμυριούχο Yassin Al-Kadi ως βασικό ξέπλυμα χρημάτων για τη Χαμάς, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, χρησιμοποιώντας τουρκικές τράπεζες και ένα δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Από τότε, παρά τις πολλαπλές υπηρεσίες επιβολής του νόμου – συμπεριλαμβανομένης της Διακυβερνητικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης G7 (FATF), του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC), της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ – που λαμβάνει μέτρα κατά της Τουρκίας, συνεχίζει να λειτουργεί ως παγκόσμιος κόμβος για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος. Παρεμπιπτόντως, ο Αλ-Κάντι εξακολουθεί να λειτουργεί ελεύθερα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει δημόσια ότι εμπιστεύεται τον Αλ-Κάδι καθώς εμπιστεύεται τον πατέρα του.

Μια έκθεση του 2019 από την Nordic Monitor, η οποία καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά εξτρεμιστικά κινήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία, επισημαίνει το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της al-Qaeda και της al-Shabab μέσω του τραπεζικού της συστήματος . Και δεν σταματά εκεί. Η Τουρκία είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος για καταστρατήγηση κυρώσεων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δημόσιος δανειστής της Τουρκίας, Halkbank, αντιμετωπίζει κατηγορητήριο στη Νότια Περιοχή της Νέας Υόρκης για τη διευκόλυνση ενός συστήματος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Αυτό το κατηγορητήριο της Halkbank είναι η πιθανή πυροδότηση ενός τραπεζικού πολέμου, τα αποτελέσματα του οποίου βλέπουμε σήμερα.

Μερικές από τις πρώτες τουρκικές τράπεζες που τιμωρούνται από τη Δύση, στην πραγματικότητα, εδρεύουν στην κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Κύπρο. Η OFAC έχει ορίσει δύο τέτοιες τράπεζες, την Πρώτη Εμπορική Τράπεζα και την Infobank, ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «πρωτογενούς προβληματισμού για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» και η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκική Τράπεζα με έδρα τη Βόρεια Κύπρο για αποτυχίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι ΙΣΡΑΗΛΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ στοχεύουν και βομβαρδίζονται με διαδικτυακές διαφημίσεις που τους ενθαρρύνουν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων της Βόρειας Κύπρου. Ο υψηλού κινδύνου χαρακτήρας της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βόρεια Κύπρο και στον τραπεζικό της τομέα αποδεικνύεται από πολλές περιπτώσεις όπου ξένοι επενδυτές και καταθέτες έχουν μείνει απροστάτευτοι και αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες ή δυσκολίες απουσία παραδοσιακών ρυθμιστικών διασφαλίσεων. Το 2012, η ​​HSBC αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικών διαδικασιών στις ΗΠΑ που άσκησαν ξένοι επενδυτές, αφού η HSBC ζήτησε τις επενδύσεις τους στον τομέα των ακινήτων της Βόρειας Κύπρου, παρά τις αυτεπαγγέλτως αρχές που δεν είχαν κυρίαρχο δικαίωμα έκδοσης τίτλων ακινήτων.

Λόγω του αμφισβητούμενου πολιτικού καθεστώτος της Βόρειας Κύπρου, το έδαφος είναι κλειδωμένο από το σύστημα πληρωμών διεθνών τραπεζών και SWIFT. Η ασφάλεια και η χρηματοοικονομική της υποδομή μαστίζονται από αναφορές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εμπλοκής στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Η ανεπάρκεια του ρυθμιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κύπρου αφήνει θύματα απάτης χωρίς διεθνή νομική προσφυγή: Η Mondial Private Bank φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει τους ανύπαρκτους κανονισμούς στη Βόρεια Κύπρο για να εκτελέσει ένα περίπλοκο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο απέρριψε αποτελεσματικά μια Βραζιλιάνικη-Ολλανδική εταιρεία για 35 εκατομμύρια δολάρια μετά την αποτυχία της επιστρέψτε τα κατατεθέντα χρήματα. Η εταιρεία δεν έχει άλλη νομική προσφυγή παρά να ασκήσει δίωξη στη Mondial Bank και τον Τούρκο επιχειρηματία Bensen Safa στα εξαιρετικά πολιτικοποιημένα δικαστήρια της Βόρειας Κύπρου, όπου το δικαστικό σώμα στερείται ανεξαρτησίας.

Μέλος της ανώτερης διοίκησης της Mondial Private Bank, η Safa κατέχει επίσης την ισλαμική τράπεζα Kibris Faisal Islam Bankasi και μια θυγατρική εταιρεία επενδύσεων, Faisal Islamic Investment Corporation Ltd με διάφορους μετόχους που αναφέρουν τη διεύθυνσή τους ως έδρα του στρατού του Σουδάν. πέντε άλλα σουδανικά άτομα που αναφέρονται ως μέλη του σουδανικού κοινοβουλίου ή παραθέτουν τις διευθύνσεις τους σε κοινοβούλια · και κυρίως ο πρώην αντιπρόεδρος του Σουδάν Aly Osman Mohamed Taha. Η Τάχα θεωρείται «αρχιτέκτονας» της εκστρατείας γενοκτονίας και μαζικού βιασμού του Σουδάν στην περιοχή του Νταρφούρ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με αποτέλεσμα έως και μισό εκατομμύριο θανάτους που προκλήθηκαν από στρατιωτικές και κρατικές πολιτοφυλακές του Σουδάν. Ο Τάχα έχει επίσης κατηγορηθεί ότι βοηθούσε και συνέπραξε ισλαμιστές φονταμενταλιστές σε μια συνωμοσία για δολοφονία ενός πρώην Αιγύπτου προέδρου και εν γνώσει του παρέχει καταφύγιο σε γνωστούς ηγέτες της τρομοκρατίας όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Isaias Dahlak, ένας μυστικός χρηματοδότης της Ερυθραίας επί του παρόντος χρηματοδοτεί τις δυνάμεις της Ερυθραίας στη σύγκρουση στο Τιγκράι, σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιεί το υπεράκτιο τραπεζικό οικοσύστημα της Βόρειας Κύπρου, του οποίου η Mondial Private Bank συμμετέχει, για τη χρηματοδότηση των παράνομων δραστηριοτήτων του εκτός του πεδίου της διεθνούς κοινότητας και της επιβολής του νόμου.

Οι Ισραηλινοί επενδυτές προειδοποιούνται: Η Διοίκηση του Μπάιντεν μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει κατά 50% το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (FINCEN). Η ανταμοιβή για την τελευταία κίνηση της Τουρκίας θα προκαλέσει σίγουρα ζημιά σε όσους εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται με το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, και ιδίως τους δορυφόρους της Βόρειας Κύπρου.

Βγείτε όσο μπορείτε ακόμα.

Ο συγγραφέας ίδρυσε και ηγήθηκε της Μονάδας Ανίχνευσης Περιουσιακών Στοιχείων του Mossad, όπου ηγήθηκε των εγχώριων και διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τον όρισε αργότερα ως ειδικό σύμβουλό του για τον οικονομικό πόλεμο.

Source