ιστορικές εκκλησίες στην Τουρκία: “Αυτό αφήνει μόνο τέσσερις τοίχους”

Υπάρχουν επιθέσεις σε χώρους λατρείας που δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες εντολές προστασίας στην Τουρκία παρά τις ιστορικές εκκλησίες και τις προσβολές. Ωστόσο, οι νόμοι επισημαίνουν ότι κάθε θρησκευτική περιοχή πρέπει να προστατεύεται. Από την DW Μπουρκού Καρακάςγραφή…

Η Αρμενική Εκκλησία Surp Toros στην Kütahya δεν υπάρχει πια σήμερα. Τίποτα δεν μένει από την εκκλησία καθώς καταστράφηκε από τον ιδιοκτήτη. Η ιστορία της εκκλησίας, όπου βαφτίστηκε ο παγκοσμίου φήμης μουσικολόγος Γομίδας, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το 2019, η αρμενική κοινότητα ζήτησε από την Αρμενική Εκκλησία Surp Toros, η οποία καταχωρίστηκε ως “Ακίνητη περιουσία που απαιτείται για προστασία”, να γίνει πολιτιστικό κέντρο με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της Kütahya για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά αυτό το αίτημα ήταν δεν πραγματοποιήθηκε. Μια ημερομηνία εξαφανίστηκε επίσης με την καταστροφή του κτηρίου της εκκλησίας, που ήταν η τελευταία αίθουσα γάμου, τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκκλησιαστικές αγγελίες προς πώληση

Ο Rudi Sayat Pulatyan, ο οποίος διεξάγει έρευνα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ίδρυμα Hrant Dink, λέει ότι παρόμοιες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω των προβλημάτων ιδιοκτησίας ιστορικών κτιρίων. «Οι εκκλησίες, όπως τα τζαμιά, δεν αποτελούν ιδιοκτησία κάποιου. Σήμερα, ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να είναι εκκλησίες στην Τουρκία, και μπορεί να διατεθεί προς πώληση », λέει. Λόγω του προβλήματος που επέστησε η Pulatyan, υπάρχουν μερικές φορές διαφημίσεις “Εκκλησία για Πώληση” σε ιστότοπους.

«Για παράδειγμα, εάν λαθρεύετε λαθραία ιστορικά αντικείμενα, δεν μπορείτε να ανοίξετε μια διαφήμιση που λέει« κάνω κάτι παράνομο », αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις εκκλησίες. Το άτομο έχει τον τίτλο πράξη. Εξαρτάται από τον παππού του ή από κάποιον άλλο.

Η Αρμενική Εκκλησία Surp Toros στην Kütahya, δεν υπάρχει πλέον σήμεραΗ Αρμενική Εκκλησία Surp Toros στην Kütahya, δεν υπάρχει πλέον σήμερα

“Πώς μπορεί να καταστραφεί παρά την εντολή προστασίας;”

Το Ίδρυμα Hrant Dink εργάζεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2011. Ωστόσο, η συνέχιση αυτών των μελετών δεν είναι πάντα εύκολη για διάφορους λόγους. Η δουλειά είναι μερικές φορές πιο δύσκολη, ειδικά σε μικρές πόλεις στην Ανατολία. Ο Pulatyan εξηγεί τον λόγο για αυτό: «Είναι δύσκολο να μάθουμε τι είναι εκεί όπου δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος του αρμενικού πληθυσμού ή των Ελλήνων ή των Εβραίων. Φανταστείτε μια υπέροχη εκκλησία, τώρα μόνο τέσσερα τείχη παραμένουν από αυτήν την εκκλησία. “Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι η δομή που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η ίδια με αυτήν που βλέπετε με τα μάτια σας.”

Παρόλο που έχουν ληφθεί αποφάσεις για την προστασία των ιστορικών κτιρίων, όπως στο παράδειγμα της κατεστραμμένης εκκλησίας στην Kütahya, αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται πάντα. Ο βουλευτής του HDP Garo Paylan ρώτησε στην κοινοβουλευτική του ερώτηση σχετικά με την κατεστραμμένη εκκλησία, πώς κατεδαφίστηκε η εκκλησία παρά την εντολή διατήρησης, εάν ξεκίνησε έρευνα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που προκάλεσαν την κατεδάφιση της εκκλησίας και εάν υπήρχε προσπάθεια ανοικοδόμησης εκκλησία σύμφωνα με την αρχική της μορφή.

Απειλή στον τοίχο της εκκλησίας, ηχητική βόμβα στην πόρτα

Μπορεί να προκύψουν ξεχωριστά προβλήματα για τις υπάρχουσες εκκλησίες. Αυτό που συνέβη στην ιστορική εκκλησία Germuş, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από το Göbeklitepe στην Urfa, είναι μόνο ένα παράδειγμα των προβλημάτων. Το 2011, μετά από πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε την εκκλησία και τα περίχωρά της ως «κέντρο τουριστικής ανάπτυξης». Ωστόσο, στον Τύπο αναφέρθηκαν εικόνες μπάρμπεκιου στην εκκλησία τις τελευταίες εβδομάδες. Μερικές φορές μπορεί να επιτεθεί ασεβής συμπεριφορά απέναντι σε χώρους λατρείας.

Εκκλησιαστικές διαφημίσεις μπορούν να βρεθούν προς πώλησηΕκκλησιαστικές διαφημίσεις μπορούν να βρεθούν προς πώληση

Από την πρωτοβουλία για την ελευθερία της πίστης, ο Δρ. Η δική μου Yıldırım είπε: «Βλέπουμε ότι τα απειλητικά γκράφιτι μπορούν να αυξηθούν ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. “Μπορούν επίσης να γίνουν επιθέσεις όπως απορρίμματα σκουπιδιών μπροστά από κτίρια της εκκλησίας, ρίχνοντας πέτρες στα παράθυρά τους ή ρίχνοντας εύφλεκτα υλικά κατά τη διάρκεια των προσευχών.”

Το κείμενο “Αυτή η πατρίδα απέχει 25 από το Ερζουρούμ είναι δική μας” γραμμένο στον τοίχο της Αρμενικής Εκκλησίας Kadıköy Surp Takavor, όπου συσσωρεύτηκε σκουπίδια μπροστά του τον Απρίλιο του 2018, το ηχητικό εκρηκτικό ρίχτηκε στην πόρτα του κτηρίου της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Προσευχή της Προτεσταντικής Εκκλησίας Mardin Οι απειλητικές δηλώσεις που γράφονται στον τοίχο της Αρμενικής Εκκλησίας Surp Hreshdagabet στην περιοχή Balat είναι μερικές από τις πρόσφατες επιθέσεις. Ο Yıldırım λέει ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις σε νεκροταφεία και απειλές εναντίον θρησκευτικών αξιωματούχων.

“Το στοιχείο της ταπεινωτικής κοινωνίας αγνοείται”

Το άρθρο 153 του τουρκικού ποινικού κώδικα ρυθμίζει τη φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών για όσους καταστρέφουν χώρους λατρείας. Αυτή η τιμωρία αυξάνεται κατά το ένα τρίτο εάν η επίθεση διαπράττεται με σκοπό να εξευτελίζει την κοινότητα σχετικά με τον τόπο λατρείας. Όμως, σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, υπάρχουν και προβλήματα σε αυτό το θέμα.

«Πόσες καταγγελίες γράφουν στους τοίχους κοινωνίες που είναι λιθοστρωμένες, σπασμένα παράθυρα, σκουπίδια ή γκράφιτι; Το στοιχείο της προσβολής ή προσβολής του σχετικού τμήματος της κοινωνίας αγνοείται ως επί το πλείστον. “

Εκκλησία της Παναγίας στο KütahyaΕκκλησία της Παναγίας στην Kütahya

Ο Yıldırım λέει ότι οι ποινές που επιβάλλονται μπορούν να μετατραπούν σε πρόστιμα ή να αναβληθούν μόνο όταν εκτιμηθούν ως ζημιές σε χώρο λατρείας ή νεκροταφείο και ότι η ατιμωρησία που προκύπτει μπορεί επίσης να προκαλέσει την επανάληψη παρόμοιων περιπτώσεων.

Ένωση Προτεσταντικών Εκκλησιών, “Έκθεση παρακολούθησης παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2019”, η ανάγκη που υπενθύμισε τόσο το εθνικό όσο και το διεθνές δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία για τη θρησκεία και την ελευθερία της πίστης που θεωρείται ως ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Η Mine Yıldırım τονίζει ότι υπάρχουν πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την προστασία των τόπων λατρείας. “Σύμφωνα με το νόμο, οι θρησκευτικές περιοχές κάθε θρησκείας ή πεποιθήσεων πρέπει να προστατεύονται”, λέει.

Source