Κάνοντας γόνατο, σηκώνοντας μια γροθιά για να τιμωρηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το γόνατο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ή η άρση της γροθιάς για την υποστήριξη της φυλετικής ισότητας θα τιμωρηθεί καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την Τετάρτη διατήρησε την απαγόρευση των διαδηλώσεων των αθλητών μέσα σε γήπεδα, σε τελετές και σε βάθρα.

Ο Κανόνας 50 της ΔΟΕ απαγορεύει κάθε είδους «διαδήλωση ή πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα» σε χώρους και σε οποιονδήποτε άλλο Ολυμπιακό χώρο και το σώμα των Αγώνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί μετά από διαβούλευση με αθλητές.

Στο πλαίσιο του κινήματος Black Lives Matter που διαμαρτύρεται για φυλετική αδικία, οι εκκλήσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες για αλλαγή σε αυτόν τον κανόνα που θα επέτρεπε στους αθλητές να διαμαρτυρηθούν.

Ορισμένοι αρχηγοί της διεθνούς ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Παγκόσμιου Αθλητισμού Sebastian Coe, έχουν πει ότι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κάνουν χειρονομίες πολιτικής διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ Kirsty Coventry, ο οποίος ηγήθηκε της αναθεώρησης του κανόνα, δήλωσε ότι η πλειονότητα των αθλητών που ερωτήθηκαν ήταν ενάντια σε διαμαρτυρίες εντός των αγώνων ή των βάσεων.

«Δεν θα ήθελα κάτι να αποσπάσει την προσοχή από τον ανταγωνισμό μου και να το αφαιρέσω από αυτό. Έτσι αισθάνομαι ακόμα », δήλωσε ο Κόβεντρι, πρώην πρωταθλητής Ολυμπιακής κολύμβησης για τη Ζιμπάμπουε, σε μια διαδικτυακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων του Κανονισμού 50.

Ο Κόβεντρι είπε ότι υπήρξε μια σειρά συστάσεων που εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σαφήνειας σχετικά με τις κυρώσεις, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κανόνα 50, αλλαγή της διατύπωσης του Ολυμπιακού Όρκου με μηνύματα σχετικά με την ένταξη και παραγωγή ενδυμάτων αθλητών με αποκλειστικά μηνύματα.

Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, εάν οι αθλητές θα τιμωρηθούν στο Τόκιο για την πραγματοποίηση πολιτικών δηλώσεων όπως το γόνατο στο βάθρο για την υποστήριξη της φυλετικής ισότητας, ο Κόβεντρι είπε: «Ναι, αυτό είναι σωστό».

«Αυτό οφείλεται επίσης στην πλειονότητα των αθλητών με τους οποίους μιλήσαμε. Αυτό ζητούν », είπε ο Κόβεντρι.

Οι συστάσεις της ΔΟΕ είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και περιελάμβανε πάνω από 3.500 αθλητές.

Ο Κόβεντρι είπε ότι περίπου το 70% των αθλητών δεν ήθελε διαμαρτυρίες σε βάθρα, τελετές και γήπεδα παιχνιδιού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που καθυστέρησαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, ξεκίνησαν στις 23 Ιουλίου.

Source