Καθηγητής Δρ. Ο Ali Özek Hodja πέθανε σε ηλικία 89 ετών

Συγγραφέας και ακαδημαϊκός καθηγητής Δρ. Ο Ali Özek Hodja πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Θρησκευτικές υποθέσεις Ali Erbaş, Καθ. Εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του Özek, είπε, «Ας είναι η θέση του αποθανόντος δασκάλου μας και ο βαθμός του». Εύχομαι τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς τους και στην θεολογική κοινότητα.

Εγγραφείτε

Συγγραφέας και ακαδημαϊκός καθηγητής Δρ. Ο Ali Özek περπατούσε προς το Hakk. Διαπιστώθηκε ότι ο Ali Özek Hodja θα ταφεί στο συγκρότημα στο χωριό Doğanlar της Muğla.

Ο Πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων Ali Erbaş δημοσίευσε ένα συλλυπητήριο μήνυμα σχετικά με το θάνατο του Ali Özek Hodja. Κάνοντας μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερμπάς είπε: “Καθηγητής από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, θεμελιώδης καθηγητής Δρ. Έχω μάθει με βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Αλί Αζέκ σε έναν στενό επιζώντα. Είθε ο τόπος του αποθανόντος δασκάλου μας να είναι παράδεισος και να είναι ζωντανός ο βαθμός του. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς τους και στη θεολογική κοινότητα. “

Ποιος είναι ο Ali Özek;: Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Doğanlar της περιοχής Fethiye της Mu ofla. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Çaltılar το 1941. Στη συνέχεια, πήγε στο χωριό Καμπαμπασί της Αττάλειας για να μάθει θρησκευτικές πληροφορίες και να είναι χαφίζ. Εκεί έμαθε το Κοράνι από τον Ömer Ali Hafız. Έγινε χαφίς το 1944. Δούλεψε με τον δικηγόρο Kadı Ahmet Kestepli στο Fethiye για λίγο.

Στη συνέχεια πήγε στο Kestanepazarı Quran Course στη Σμύρνη. Εδώ σπούδασε αραβικές και θρησκευτικές επιστήμες από τον Hacı Salih Tanrıbuyruğu Hodja.

Εν τω μεταξύ, αποφοίτησε από το γυμνάσιο Karataş. Πήγε στην Αίγυπτο το 1950. Εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στο Κάιρο το 1951. Αποφοίτησε από τη Σχολή Usülüddin το 1955. Το 1957, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Κορανίου και Χαντίθ στην ίδια σχολή.

Ήρθε στη Σμύρνη το 1957. Εργάστηκε ως δάσκαλος στο Kestanepazarı Koran Course μέχρι το 1959. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Burdur το 1960 με επιτυχία στις εξετάσεις του γυμνασίου από έξω. Πήγε στο στρατό ως εφεδρικός αξιωματικός και απολύθηκε το 1962.

Ξεκίνησε να διδάσκει στο γυμνάσιο Imam-Hatip της Κωνσταντινούπολης το 1962. Αργότερα, το ακαδημαϊκό έτος 1962-1963, έγινε λέκτορας Αραβικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ανώτερο Ισλαμικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης. Εν τω μεταξύ, αποφοίτησε από τη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1966 από το Τμήμα Αραβικών-Περσικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών. Συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές στην ίδια σχολή. Έλαβε τον τίτλο του γιατρού λογοτεχνίας το 1973.

Θέμα διατριβής: “Zemahşeri και η θέση του στην αραβική λεξικογραφία”. Διορίστηκε ως Διεύθυνση του Ισλαμικού Ινστιτούτου της Ιστανμπούλ το 1979. Κατείχε αυτήν τη θέση για τρεισήμισι χρόνια έως το 1982. Πήγε στην Αγγλία το 1984 για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και να μάθει γλώσσες, και απέμεινε μόνο ένας χρόνος. Αργότερα, έγινε αναπληρωτής καθηγητής στις 12.11.1986 και καθηγητής το 1991.

Αποσύρθηκε το 1998 διδάσκοντας Tafsir και ρητορική στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Marmara, Τμήμα Tafsir. Από το 1994, εργάζεται ως λέκτορας στο κρατικό πανεπιστήμιο των γλωσσών του κόσμου στο Αλμάτι, Καζακστάν. Συνέχισε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2002. Γνωρίζει αραβική, αγγλική και ρωσική γλώσσα. Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Δραστηριότητες εκτός σχολής

1- Το 1970, ίδρυσε το Ίδρυμα Ερευνών Ισλαμικών Σπουδών με 48 φίλους. Από το 1982, είναι ο πρόεδρος αυτού του ιδρύματος. Επιπλέον, M.Ü. Προήδρευσε επίσης του Ιδρύματος Θεολογικής Σχολής.

2- Μεταξύ 1967-1971, εργάστηκε ως ειδικός της Μέσης Ανατολής στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, όπου μετέφρασε το διάσημο έργο του Ιμάμ Έμπου Γιουσούφ, “Kitdbul-Harac” στα Τουρκικά. Το έργο δημοσιεύθηκε από τη Σχολή Οικονομικών.

3- Όταν έγινε διευθυντής του Ισλαμικού Ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης το 1978, έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος Ινστιτούτου και είχε χτίσει το Τζαμί Θεολογικής Σχολής. Ίδρυσε μια βιβλιοθήκη στη σχολή, δημιούργησε ένα εστιατόριο, δημιούργησε ένα σφαγείο και μια ψυκτική αποθήκη. Επίσης, M. Ü. Είχε προετοιμάσει τα σχέδια και τα έργα του Πολιτιστικού Κέντρου Θεολογικής Σχολής και ξεκίνησε την κατασκευή του.

* Χτίστηκε το τζαμί Hacı Emin και το τζαμί Aydın στο Güzelyalı.

* Έφτιαξε ένα μάθημα Κορανίου και δύο κοιτώνες στην Κύπρο με τον Abdullah Ustaosmanoğlu και τον Sedat Çebi.

* Χτίστηκε πέντε τζαμιά στο Αλμάτι, Καζακστάν. Ένας από αυτούς, ο Αλμάτι

Είναι το Κεντρικό Τζαμί και είναι ένα μεγάλο τζαμί χωρητικότητας 5.000 ατόμων. Άλλες, οι συνοικίες του Αλμάτι, βρίσκονται στο Esik, Türgen, Karakemer και Uzunağaç. Στην ίδια πόλη, ίδρυσε το Almaty International University για λογαριασμό του Ιδρύματος Πολιτισμού της Κεντρικής Ασίας.

.Source