Καθηγητής Δρ. Gulnar Aybet: γίνετε η αρχή μιας θετικής περιόδου στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ της Τουρκίας

Το σοκ της πίεσης του Κογκρέσου που έλαβε χώρα στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, συνεχίζεται. Το ράλι, που διοργανώθηκε από τους υποστηρικτές του Τραμπ, πέρασε από τον έλεγχο και προκάλεσε εικόνες που μοιάζουν με πολιτικό πραξικόπημα; Τι θα συμβεί λοιπόν στις ΗΠΑ από τώρα και στο εξής; Τι μέλλον περιμένει ο Μπάιντεν κατά τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ; Μήπως τα ηχητικά σήματα χαλάρωσης στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ εισήλθαν σε μια περίοδο στασιμότητας τα τελευταία χρόνια; Είναι διατεθειμένη να εισέλθει σε περίοδο αναδιάρθρωσης θα ενισχύσει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία; Επικεφαλής Σύμβουλος Προεδρίας Καθ. Δρ. Ρωτήσαμε τον Gülnur Aybet.

ΡΟΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

– Gülnur Hanım, το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου, το Κογκρέσο των ΗΠΑΜια αιματηρή επιδρομή πραγματοποιήθηκε από τους υποστηρικτές του Τραμπ. Πώς πρέπει να ερμηνεύονται αυτά τα γεγονότα;

Η πόλωση στην Αμερική υπάρχει ήδη εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, αν το δούμε ως αντανάκλαση μιας αλλαγής που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει πιο παγκόσμιο χαρακτήρα από την Αμερική, μπορούμε να αξιολογήσουμε τη φύση της βίας και του θυμού του γεγονότος στο συνέδριο. Βλέπουμε ότι η «διατλαντική δομή», την οποία αποκαλώ παγκόσμιο χαρακτήρα, η οποία είναι ουσιαστικά η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και η Αμερική, και η οποία έχει γίνει ο πυρήνας της παγκόσμιας διακυβέρνησης, χωρίζεται σε δύο από τις δικές της ρωγμές. Από τη μία πλευρά, είναι μια θεσμική φιλελεύθερη τάξη και οι υπερασπιστές της, των οποίων η νομιμότητα έχει αρχίσει να αμφισβητείται κατά των μαζών, από την άλλη πλευρά, είναι ένα εσωστρεφές εμπορικό ρεύμα ενάντια στην καθιερωμένη φιλελεύθερη τάξη. Σε αυτή τη δεύτερη τάση, απλώς «πήρε τον έλεγχο» για τη χώρα τους που έκανε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό του ελκυστικό για τις μάζες.

Η ΡΟΗ ΤΡΟΜΠΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΒΕΠΕΙ

– Στις ΗΠΑ, εκτός από τους Ρεπουμπλικάνους, η νέα τάση που ονομάζεται Trumpism επηρέασε αυτά τα γεγονότα;

Το Brexit στη Βρετανία και τα συνθήματα «να κάνουμε ξανά την Αμερική ισχυρή» στις ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη του λαού να ανακτήσει αυτόν τον έλεγχο. Ομοίως, αυτό προκαλεί στα αυξανόμενα δεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Αλλά σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά παραδείγματα, το γεγονός στην Αμερική άλλαξε επίσης την πολιτική βάση. Ενώ οι ψηφοφόροι του κλασικού ντουέτο Ρεπουμπλικανών / Δημοκρατών ήταν πολύ ξεκάθαροι, ξαφνικά η βάση των Ρεπουμπλικάνων και το ανώτατο επίπεδο χωρίστηκαν. Ένα νέο κοινωνικό ρεύμα που ονομάζεται Trumpism επηρέασε τη βάση και μετέτρεψε το κόμμα. Δεν μπορούσε να δημιουργήσει έναν ηγέτη διαφορετικής φύσης που θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τραμπ. Οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν πάντα πολύ κοντά. Αλλά αυτή τη φορά, η απόρριψη του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρόεδρο τροφοδότησε περαιτέρω μια θυμωμένη βάση που την κυνηγά ήδη.

Η TRUMPİZM ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟ 2024

-Ο Trump παραδέχτηκε την εκλογική του ήττα. Μπορεί αυτή η τάση των Τραμπιστών να επιστρέψει;

Στην πραγματικότητα, αν και αυτό το τελευταίο περιστατικό βλάπτει τον Τραμπ για μελλοντικό πολιτικό ρόλο, οι δημοκράτες γνωρίζουν ότι το κίνημα του Τραμπισμού που ξεκίνησε δεν θα ξεθωριάσει εύκολα και ότι θα επιστρέψει ακόμη πιο έντονα ως κίνημα στις εκλογές του 2024.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ

Πώς -Ποιά περίοδο αναμονής πριν από το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ;

Μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία 7 χρόνια υπήρξαν τεταμένες στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής. Λόγω της συνάντησης της συγκεκριμένης δεύτερης θητείας του Ομπάμα από την ασυνεπής πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία και το 2017, ακολουθούμενη από μια νεοαφιχθέντα κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε τον εξοπλισμό της απόφασης του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, των αναγκών συμμάχων, του ρωσικού τύπου να πάρουν το σύστημα S-400 και ότι Πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ, και στη συνέχεια αφαιρέστε τις απειλές από την Τουρκία, και CAATS σε κυρώσεις που συνοδεύουν … επιπλέον, η εξάντληση της υπομονής ενόψει των ολοένα και πιο απρόθυμων βημάτων που οι ΗΠΑ θέτουν στην ανάθεση ή ρίχνουν τον Feton. Με τη διοίκηση του Μπάιντεν, οι δύο κόκκινες γραμμές μας θα συνεχιστούν: Τέλος της υποστήριξης για το YPG και συγκεκριμένες απαντήσεις στις απαιτήσεις μας για το FETO. Ωστόσο, η αναζήτηση της λύσης του προβλήματος με το S-400 / F-35 μπορεί να συνεχιστεί. Υπό αυτήν την έννοια, θα συνεχίσει να εργάζεται και στις δύο πλευρές για την υπόσχεσή μας να αυξήσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΑΣ

– Οι κινήσεις εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατών επικρίθηκαν πολύ. Ο Τραμπ σκόπευε συγκεκριμένα να αποσυρθεί στη Μέση Ανατολή, αλλά απέτυχε. Ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν;

Θα υπάρξουν ορισμένες θεματικές προτεραιότητες για τη διοίκηση του Μπάιντεν: καταπολέμηση του COVID19, ενδυνάμωση της οικονομίας που κλονίζεται από τον Κόβιντ, αλλαγή του κλίματος, τεχνολογία και τον αυξανόμενο παγκόσμιο ρόλο της Κίνας σε αυτό το θέμα, και πάλι εξασφάλιση ότι το διατλαντικό κέντρο θα αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Για τους τελευταίους, πρόκειται για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης που κλονίζεται στους διεθνείς οργανισμούς, και ειδικά εδώ για να εργαστούμε σκληρότερα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ζητήματα μπορεί να αυξηθούν έρχονται νέοι τομείς συνεργασίας με την Τουρκία. Ένα μέρος της διαχείρισης των υφιστάμενων προβλημάτων του Μπάιντεν μπορεί να είναι πιο σοβαρή αντίδραση, αλλά και για να κοιτάξουν εποικοδομητικά την παγκόσμια αναδιάρθρωση, ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία θα προτιμούσε να διατηρήσει ισχυρούς καλυμμένους δεσμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αναμένεται επίσης να λάβει μια πιο συνεργατική στάση για την καταπολέμηση του COVID.

ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

– Τι γίνεται με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου;

Στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου που κυριαρχεί στις σχέσεις με την ΕΕ, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να διαδραματίσει πιο εποικοδομητικό ρόλο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο ενθαρρυντική για ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για διάλογο. Ενώ ορισμένα από τα τρέχοντα προβλήματα είναι πιθανό να εμφανιστούν στο προσκήνιο, μπορούμε να περιμένουμε θετικές προσεγγίσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε άλλα θέματα.

ΝΑΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το ΝΑΤΟ στην εποχή του ΜπάιντενΥπάρχει λόγος ενίσχυσης. ΤουρκίαΈνα ΝΑΤΟ που προσπάθησε να εξουδετερωθείΕίναι δυνατόν να αναδιαρθρωθεί;

Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν. Η Τουρκία είναι αδύνατο να τρέξει κάτι για να είναι απενεργοποιημένη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία σύμφωνα με το άρθρο 5. κατάσταση ετοιμότητας μάχης, δεξιότητες μάχης, έμπειρη, είναι μία από τις πέντε χώρες που προσφέρουν τη μεγαλύτερη συμβολή στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ με προηγμένη τεχνολογία και σύγχρονες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τέλος, η Τουρκία, η διοίκηση της Κοινής Ομάδας Εργασίας ετοίμασε μια βασική δύναμη που είναι πολύ υψηλή στην Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2021. Εκτός από αυτό, συμβάλλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ σε περιφερειακές αποστολές του ΝΑΤΟ, κυρίως στο Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ. Η Τουρκία, που υπηρετεί στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ως μία από τις τρεις χώρες που συνεισφέρουν τους περισσότερους φρουρούς στη Μεσόγειο Θάλασσα πραγματοποιείται σε χώρες που συνέβαλαν περισσότερο στην Επιχείρηση.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Εξακολουθεί να είναι το μέλλον του Τουρκικού ΝΑΤΟ να προστατεύει αυτό το σημαντικό;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να ενισχύσει την πολιτική δύναμη του ΝΑΤΟ και την ενότητα μεταξύ των συμμάχων της, και όχι μόνο τα ζητήματα «επιμερισμού των βαρών» που καλύπτουν τη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ και τις δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού για την εποχή του Τραμπ. Στρατιωτική και στρατηγική συμβολή της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενου μέρους σε αυτήν τη διαδικασία με μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το εξελισσόμενο ΝΑΤΟ, ο ρόλος της διατλαντικής συμμαχίας στη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας πρέπει να έρθει πριν δώσει μια κατεύθυνση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

– Τι γνωρίζει η ευαισθησία της Τουρκίας έναντι της ασφάλειας του ΝΑΤΟ;

Εδώ, το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ξεπεραστεί για το ΝΑΤΟ είναι οι διαφορές στις αντιλήψεις για απειλές μεταξύ των συμμάχων. Ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, ενώ περιμένει να υπάρξει πιο συγκεκριμένη υποστήριξη από τους συμμάχους, πρέπει επίσης να υπογραμμίσει την ανάγκη τερματισμού της υποστήριξης του YPG τώρα και στη Συρία. Στην προσέγγιση αποτροπής και διαλόγου με τη Ρωσία ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, η περιφερειακή συνεργασία θα προσφέρει επίσης προστιθέμενη αξία στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Εν ολίγοις, αυτή την περίοδο, το ΝΑΤΟ της Τουρκίας θα επαναλάβει αυτήν τη νέα διαμόρφωση και είναι μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά του.

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

-Erdoğένα geΣτις δηλώσεις του τους τελευταίους μήνες, τόνισε την αναζωογόνηση των σχέσεων με την ΕΕ. Πρέπει να περιμένουμε βελτίωση στις σχέσεις μας με την ΕΕ την προσεχή περίοδο;

Ο διάλογος μας με αξιωματούχους της ΕΕ συνεχίστηκε με έντονη διπλωματική κίνηση κατά την περίοδο που κυριαρχούσε από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, οι συναντήσεις του Προέδρου μας με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Michel και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Von Der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell, τις συνεχιζόμενες επαφές του Υπουργού Εξωτερικών μας με αξιωματούχους της ΕΕ και τον κ. Borrell, καθώς και τις πρόσφατες επαφές του İbrahim Bey στις Βρυξέλλες, έχω επίσης Είχα μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

– Πρόεδρος είδε την περιγραφή του Ερντογάν για το μέλλον στην Ευρώπη, τι εκφράζεται με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ;

Η δήλωση του Προέδρου μας ότι βλέπουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μια πραγματική αντανάκλαση της γεωγραφίας της χώρας μας. Επιπλέον, αν θεωρήσουμε ότι οι ευρωπαϊκές μας σχέσεις, οι οποίες έχουν γίνει διεθνή τάση με τις θεσμικές μας σχέσεις με την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πολλά χρόνια, και ότι η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος, μπορούμε να δούμε ότι το μέλλον μας είναι εδώ. Επομένως, δεν πρέπει να θεωρείται νέα τάση.

ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

– Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα στη μέση, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, όπου εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα με τις χώρες της ΕΕ. Μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;

Το τελευταίο έτος εκτέθηκαν σε πιέσεις που προέκυψαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, δυστυχώς, λίγη μαξιμαλιστική ζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και τον περασμένο χρόνο, οπότε δεν μπορούσε να θεωρηθεί καλό για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, η τελωνειακή ένωση, η ενημέρωση του μνημονίου της 18ης Μαρτίου, η ελευθέρωση των θεωρήσεων και η αναζωογόνηση των μηχανισμών πολιτικού διαλόγου, συνεδριάσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου. Υπάρχει δέσμευση από την ΕΕ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε φέτος σε αυτά τα θέματα και θέλουν πρόοδο σε αυτά τα θέματα. Αυτά συζητήθηκαν το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου μας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Von Der Leyen.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

– Περιμένετε να μαλακώσουν οι σχέσεις με την Ελλάδα;

Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν σύντομα. Επιπλέον, οι θετικές προοπτικές για την άτυπη συνάντηση της μορφής 5 + 1 που προτείνει ο ΟΗΕ στην Τουρκία Κύπρος. Εάν ενεργοποιηθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος στους μηχανισμούς διαλόγου, τότε θα είναι σε θέση να οδηγήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην τελειώσουν εδώ μεταξύ των κρατών μελών και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπό πίεση και να υπόκεινται σε μηχανισμό διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος. Ως εκ τούτου, η παρουσία με την Τουρκία και άλυτο θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα.

ΘΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

– Το προεδρικό επίπεδο της Τουρκίας έκανε ένα βήμα μπροστά. Λαμβάνετε θετικά μηνύματα από την ΕΕ;

Είναι δυνατόν να δούμε τον πιο εποικοδομητικό τόνο της ΕΕ στην τελική δήλωση της συνόδου του Συμβουλίου στις προηγούμενες 11 Δεκεμβρίου. Κατά την προσεχή περίοδο, ενώπιον του Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά τον Μάρτιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με το μέλλον των σχέσεων σε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και προετοιμάζεται για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ακολουθούμε τη διαδικασία προετοιμασίας αυτής της έκθεσης. Μια μονάδα από την Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων εντός της Επιτροπής εργάζεται για την αξιολόγηση αυτής της πρότασης. Ακολουθούμε αυτήν τη διαδικασία. Δεδομένου ότι η τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών μας στην Πορτογαλία, η οποία μόλις ανέλαβε τη θητεία του Συμβουλίου της ΕΕ, ήταν πολύ θετική, μπορούμε να περιμένουμε ότι η θετική ατζέντα στις σχέσεις μας με την ΕΕ θα γίνει συγκεκριμένη αυτή την περίοδο.

.Source