Καθηγητής Δρ. Vamık Volkan

5 φορές ΝόμπελΟ μόνος Τούρκος υποψήφιος για: Καθ. Δρ. Vamık Volkan

Για 63 χρόνια ABDΈνας από τους πιο επιτυχημένους Τούρκους επιστήμονες στην Τουρκία

Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1932, καθηγητής Δρ. Ο Vamık Volkan έφυγε από την Άγκυρα πριν από 62 χρόνια και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής, ο οποίος άρχισε να εργάζεται ως γιατρός με μισθό 50 δολαρίων, υπόσχεται ότι θα εργαστεί στον τομέα της συγκέντρωσης διεθνών εχθρών όταν ο καλύτερος φίλος του σκοτωθεί από 50 πυροβολισμούς από μια ομάδα Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

Καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια για 45 χρόνια. Ο Volkan ήταν ο επικεφαλής ιατρός του ίδιου πανεπιστημίου για 18 χρόνια. Ο Volkan, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Νόμπελ πέντε φορές για τη δουλειά του, κέρδισε το βραβείο Mary Sigorni, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα βραβεία στον τομέα της ψυχανάλυσης.

Ο σεβαστός επιστήμονας, ο οποίος συνέταξε 55 βιβλία και περισσότερα από χίλια άρθρα, τον καθηγητή. Δρ. Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής μας με τον Vamık Volkan …

Συνέντευξη: Anıl Sural
Φωτογραφία: Rona Doğan
Πρώτη εφημερίδα Vatan Washington DC

Vamık Hocam, πώς ήταν η άφιξή σας στις ΗΠΑ;

Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1956. Επειδή είμαστε Κύπριοι, ήμασταν πολίτες της Αγγλίας και παρόλο που το ήθελα πάρα πολύ, δεν μπορούσα να γίνω Τούρκος πολίτης. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι έφευγαν από την Κύπρο, τα θέματα υπηκοότητας ήταν δύσκολα λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Τελείωσα τη Σχολή Ιατρικής και άρχισα να εργάζομαι. Δεδομένου ότι δεν μπορούσα να είμαι πολίτης, δεν μπορούσα να λάβω μισθό από το κράτος, ο πατέρας μου, δάσκαλος δημοτικού σχολείου, μου έστειλε το μισό του μισθού του. Στη δεκαετία του 1950, ο αριθμός των γιατρών στις ΗΠΑ ήταν διαρροή εγκεφάλων από άλλες χώρες λόγω του χαμηλού αριθμού. Ήρθα επίσης στο Σικάγο τον Φεβρουάριο του 1957 και άρχισα να εργάζομαι στο νοσοκομείο.

Τι έκανες μετά το Σικάγο; Σε ποιο πεδίο ασχολήθηκες;

Ο μισθός μου στο Σικάγο ήταν 50 $ το μήνα. Ο μέσος μισθός των Αμερικανών ήταν πολύ υψηλότερος. Εκείνη τη στιγμή μετακόμισα στη Βόρεια Καρολίνα. Εργάστηκα στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Chapel Hill. Από εκεί, με έστειλαν στο Cherry Hospital και δούλευα εκεί για 2 χρόνια. Αυτό το νοσοκομείο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 για να εξυπηρετήσει τους μαύρους. Δεν υπήρχαν λευκοί γιατροί, όλοι οι γιατροί ήταν μετανάστες, και με γνώρισαν για πρώτη φορά εκεί ο ρατσισμός.

Πόσο μακριά ήταν ο ρατσισμός στις ΗΠΑ τη στιγμή που ήρθες, Vamık;

Οι μαύροι είχαν μικρούς εγκεφάλους στα εγχειρίδια. Τους είδαν ως άτομα δεύτερης κατηγορίας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου μέρα στο νοσοκομείο! Πήγα να δω έναν μαύρο ασθενή και προσπάθησε να με χτυπήσει. Οι φροντιστές ασθενών και οι νοσηλευτές το χειρίστηκαν σκληρά. Ήθελε να μου αντιδράσει γιατί ήμουν λευκός και σήμαινε ότι έχω αυτά τα μέρη. Μια μέρα, πήγα να ελέγξω τους ασθενείς στην αγροικία. Όλοι οι ασθενείς είναι νέοι ηλικίας 20 και 30 ετών. Ένας άλλος νεαρός με μαστίγιο τους οδηγούσε. Μίλησα στους ασθενείς έναν προς έναν. Όλοι είπαν ότι ήταν «δολάρια». Ερεύνησα τι είναι αυτό το δολάριο. Αποδεικνύεται ότι στην εποχή της δουλείας, οι λευκοί επέλεξαν ισχυρούς και ισχυρούς μαύρους και τους έκαναν παιδιά. Το γεννημένο μαύρο αγόρι εκπαιδεύτηκε επίσης για να λειτουργεί καλά ως φυλακισμένος. Υπήρχαν τόσες διακρίσεις, έκαναν δουλεία ακόμη και στο νοσοκομείο ..

Πώς ήταν ο ρατσισμός μεταξύ των παιδιών;

Ο ρατσισμός ήταν παντού. Στη δεκαετία του 1960, όταν ήμουν εκεί, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ και έστειλαν 5 μαύρα παιδιά στο λευκό γυμνάσιο. Αυτά τα 5 μαύρα αγόρια έγιναν σχιζοφρενικοί 2 εβδομάδες αργότερα. Έγραψα την ιστορία τους τότε και έγινε ακούσια πολύ διάσημη. Με προσκάλεσαν σε όλο τον κόσμο. Επειδή αποδείχθηκε ένας από τους πρώτους που έγραψα για τον ρατσισμό …

Είστε ο μόνος Τούρκος που έχει προταθεί 5 φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Volkan Hodja.

Έδειξαν ευχαριστίες, αλλά δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Ο Aziz Bey ήταν πολύ περήφανος όταν έλαβε το βραβείο. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έπαιρνα το Νόμπελ. Όταν διορίστηκα, η σημασία της πολιτικής ψυχολογίας αυξήθηκε. Οι αμοιβαίοι φίλοι μας στην επιτροπή Νόμπελ μου είπαν ότι δεν έδωσαν το Νόμπελ στο έργο που έκανα. Αλλά όταν ανακάλυψα ότι ήμουν στο τελευταίο 3.

Δεν πήρατε το Νόμπελ, αλλά σας έχει απονεμηθεί το Βραβείο Mary Sigorni στην ψυχανάλυση, ένα από τα πιο διάσημα βραβεία στον κόσμο μετά το Νόμπελ, τι μεγάλη επιτυχία!

Μου έδωσαν πολιτική ψυχολογία για να βοηθήσω να κατανοήσω την ψυχανάλυση σε παγκόσμιες υποθέσεις. Είχα επίσης κλινική έρευνα, τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Τον τρίτο μήνα ήρθα στο Σικάγο, έλαβα μια επιστολή από τον πατέρα μου. Όταν σπούδαζα Ιατρική στην Άγκυρα, Έλληνες σκότωσαν τον φίλο μου Έρολ, τον οποίο μείναμε μαζί σε ένα δωμάτιο χωρίς κουζίνα ή τουαλέτα γιατί δεν είχαμε χρήματα. Πυροβόλησαν 50 πυροβολισμούς και τον σκότωσαν. Δεν είχα κανέναν στο Σικάγο για να μοιραστώ τη θλίψη μου. Υποσχέθηκα ότι εκείνη την ημέρα θα προσπαθούσα να θρηνήσω και να ενώσω τους διεθνείς εχθρούς.

Vamık, είσαι το όνομα που έρχεται στο μυαλό στον κόσμο όταν πρόκειται για την πολιτική ψυχολογία. Τι είναι αυτή η πολιτική ψυχολογία;

Η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν επίσης ψυχολογία και ευτυχώς το καθιερώσαμε πρώτα. Υπάρχει πάντα μια διεθνής εχθρότητα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως Αραβικά – Ισραήλ, Πακιστάν – Ινδία. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά έχουν υποσυνείδητο. Με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, ένωσα το Ισραήλ και τους Άραβες και συγκέντρωσα την έρευνά μου εκεί. Προσπαθήσαμε να ενώσουμε πολλά έθνη και κάπως να εξηγήσουμε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για έναν τέτοιο αγώνα.

Τι νομίζετε ότι είναι η ψυχολογία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή;

Ο Πρόεδρος Τραμπ πόλωσε τους ανθρώπους Το πιο περήφανο χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας εξαφανίζεται δυστυχώς. Η ψυχολογία των ΗΠΑ είναι ανάμεικτη. Ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να χτίσει 800 χιλιόμετρα τοίχου … Σε αυτήν την τεχνολογία, πατάτε το κουμπί και παραλείπετε αυτόν τον τοίχο. Υπάρχει εδώ η ψυχολογία των συνόρων. Ο Deniz Ülke έγραψε ένα βιβλίο που ονομάζεται Arıboğan Wall. Υπήρχε το Τείχος του Βερολίνου, όλα κατέρρευσαν. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει στον 21ο αιώνα, αλλά ο Trump εξακολουθεί να θέλει να χτίσει ένα τείχος μεταξύ μας! Τα κάνει για να προστατεύσει την ομαδική μας ταυτότητα και όχι προσωπικά. Το λέω ως άτομο, όχι ως ψυχολόγος από το εξωτερικό. Διαφορετικά, δεν θα ήταν ηθικό … Ακούστε τον Τραμπ σήμερα, σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τις λέξεις “μεγαλύτερη, πρώτη φορά, τίποτα μεγαλύτερο από αυτό” Δεν χρειάζεται να είστε ψυχολόγος. Είτε το γνωρίζει είτε όχι, τα χρησιμοποιεί υποχρεωτικά. Ο Τραμπ με βλέπει ως τον μεγαλύτερο, άλλοι το μικρότερο. Βοηθά στη διαίρεση.

Τέλος, ποιες είναι οι προτάσεις σας στους νέους, Vamık Hocam;

Σχεδόν κάθε χρόνο μετά το 1974, πήγα στην Τουρκία. Ήμουν επισκέπτης ερευνητής βοηθός στα πανεπιστήμια της Άγκυρας, του Ege, της Κωνσταντινούπολης και του Μπαχσεχίρ και μοιράστηκα τις εμπειρίες μου. Υπάρχει ένα πράγμα όπως η επιστήμη. Το λέω με αγενή έκφραση. Προσπαθήστε να μην συνομιλήσετε. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που έχουν αναπτυχθεί στους τομείς της φυσικής, της χημείας και της επιστήμης. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του νου μας και του νου κάποιου άλλου. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι, η ιστορία και ο πολιτισμός είναι διαφορετικοί. Πρέπει να προστατεύσετε τις γνώσεις στην Τουρκία. Πολύ σημαντικές θέσεις εργασίας εμπίπτουν στους νέους …

.Source