Καθρέφτης της ηγεμονίας μετά από ζόμπι

Η επιδρομή του Κογκρέσου του όχλου, που βλέπει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως τον επιλεγμένο πολεμιστή του Θεού ενάντια στις μυστικές δυνάμεις του διαβόλου που σχεδιάζουν βρώμικα σχέδια για την ανάληψη της παγκόσμιας τάξης, πιθανότατα δεν θα παραμείνει παρωδία ενός επεισοδίου της αμερικανικής δημοκρατίας. Η ακροδεξιά αφήγηση της λευκής υπεροχής θα προετοιμάζεται για την επόμενη σκηνή ανοίγοντας σταυρούς.
Αυτοί οι φρικτοί σύντροφοι ψυχής, αγκάλιασαν τις θεωρίες συνωμοσίας, η δύναμη που παράγεται από τη λατρεία της προσωπικότητας και οι προσεγγίσεις για τη φροντίδα στην Τουρκία κυριαρχούν στη δύναμη του προπαγανδιστικού μηχανισμού. Εάν ο Τραμπ μπορούσε να συνδυάσει τους νομικούς μηχανισμούς που προσπαθούσε να χειραγωγηθεί με τη μαζική του ανταρσία για να ακυρώσει τις εκλογές, θα είχε αφήσει ένα πρακτικό μοντέλο που εμπνέει τους συναδέλφους του σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη να «έρθουν και να μην πάνε στις εκλογές». Ο ισχυρός θεσμικός χαρακτήρας που αποτελούσε την ανώτερη πλευρά της αμερικανικής δημοκρατίας κατάφερε να το ξεπεράσει γρήγορα.

Εδώ είναι η σοφία του θεσμισμού που κατέστρεψε προσεκτικά το AKP!
Το σοκ που προκλήθηκε από τους φρικούς βοήθησε επίσης μερικούς από τους Ρεπουμπλικάνους να βρουν συνεργασία με τους Δημοκρατικούς. Αρκετά μέλη της ομάδας του Trump δεν συνόδευσαν τα αφεντικά τους σε μια εγκληματική απόπειρα. Το ζήτημα δεν ήταν αμφίδρομο, όπως συνέβη με τις συγκρίσεις των τούρκων εμπειρογνωμόνων εξωτερικών υποθέσεων και παλατιών που διέφυγαν από την παρανοή.
Φυσικά, δεν ψάχνω αυτήν τη θεσμική σοφία στις σκέψεις του αμερικανικού κατεστημένου για την εξωτερική πολιτική. Όλες οι στρατιωτικές, πολιτικές και μυστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται από την παγκόσμια ηγεμονία. Οι βρώμικοι πόλεμοι, πραξικοπήματα και καταστροφές που προέκυψαν από αυτούς είναι εξαιρετικά συμβατοί με τις προτιμήσεις της καθιερωμένης τάξης. Τώρα, εκτός από λίγες, ευτυχισμένες μέρες με τον Μπάιντεν περιμένουν τους εταίρους της αμερικανικής τάξης στη διεθνή σκηνή να επιστρέψουν στον θεσμικό άξονα των σχέσεων που ο Τραμπ έχει βλάψει άσχημα. Ειδικά στην ευρωπαϊκή πλευρά της συμμαχίας, μια σοβαρή ανακούφιση εκδηλώνεται με την αποχώρηση του Τραμπ. Η αποκατάσταση των λίθων στο ΝΑΤΟ και η επιστροφή στη λειτουργικότητα της κλασικής ομπρέλας ασφαλείας μειώνει το βάρος για την Ευρώπη που δεν μπορεί να επενδύσει σε προηγμένες ιδέες όπως η «κοινή άμυνα της ΕΕ» ή «ο στρατός της ΕΕ». Ακόμη και σε αναμέτρηση μεταξύ της Άγκυρας-της Αθήνας ή της Άγκυρας-Παρισιού, η ΕΕ, που λέει «Ας πάρουμε μια απόφαση μετά από μία, ας έρθουμε μαζί», δεν μπορεί να δημιουργήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική χωρίς τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να εισέλθει σε ταραγμένα νερά. Εκτός από τη Γαλλία, η οποία ξεχωρίζει με τη δική της ατζέντα και στρατιωτικές δεσμεύσεις, το «μυαλό» και «χειριστή» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των Βρετανών με το Brexit, κανείς στην ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μια Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει φόβο και βάρος για αυτούς.

***

Οι στιγμιαίες αποφάσεις του Τραμπ που αγνόησαν τις συστάσεις του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών, που ξεπέρασαν το θεσμικό αντανακλαστικό, έδωσαν στον Ερντογάν την ευκαιρία να πετύχει γκολ. Αυτό το είδαμε στη στάση του Τραμπ ενάντια στο μέτωπο επιβολής κυρώσεων λόγω της αγοράς του S-400 ή των παρεμβάσεών του για την πτώση της υπόθεσης Halk Bank. Αν και έπρεπε να υπογράψει την απόφαση κύρωσης την τελευταία στιγμή, ο Τραμπ υπηρέτησε ως δικηγόρος του Ερντογάν για αρκετά χρόνια στο σύστημα. Ο Τραμπ, ο οποίος ακολούθησε μια τόσο σκληρή πολιτική κατά του Ιράν και φοβόταν να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, αγνόησε το αρχείο σχετικά με τον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων μέσω της Halk Bank. Αυτός ήταν ένας μηχανισμός που επέτρεψε στην Τεχεράνη να μετατρέψει 20 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεων πετρελαίου σε χρυσό. Ο τροχός Rıza Zerrab περιστρέφεται με μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Εξωτερική Πολιτική, ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αναπληρωτής του Τζο Μπάιντεν απέρριψαν τα αιτήματα του Ερντογάν για τερματισμό της έρευνας της Halk Bank. Ο Τραμπ ενήργησε διαφορετικά. Πρώτα, απέλυσε τον Πρέετ Μπαχάρα, τον Γενικό Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα. Ήθελε να μείνει υποτίθεται. Όταν ο νέος γενικός εισαγγελέας επέμεινε στο φάκελο, ζήτησε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλσον να ασχοληθεί με το θέμα. Ο Tillerson απέφυγε αυτήν τη δουλειά. Ο Τραμπ κινητοποίησε τον προσωπικό του δικηγόρο, τον Ρούντι Τζουλιάνι, και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Μάικλ Μουκάσι, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωταγωνιστή, Ρέζα Ζαρράμπ, αυτή τη φορά. Επιπλέον, ανέθεσε στον πρώην Αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα Μάθιου Γουάιτκεκερ και τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ για να παραιτηθεί της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο Τραμπ υποσχέθηκε στον Ερντογάν να «το φροντίσει» στη σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπουένος Άιρες την 1η Δεκεμβρίου 2018. Είπε επίσης στον Ερντογάν τον Απρίλιο του 2019 ότι είχε αναθέσει στον Barr και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να ασχοληθεί με το ζήτημα. Σε αυτό το ζήτημα, ο Berat Albayrak, ο γαμπρός του Ερντογάν, ήταν αλληλεγγύη με τον γαμπρό του Trump, Jared Kushner. Δεν συνέβη όμως, τα εταιρικά εμπόδια είναι εδώ! Ειλικρινά ο Τραμπ έχει εργαστεί σκληρά, αυτό που πήρε σε αντάλλαγμα και όχι αυτό που δεν είναι σαφές. Είναι μόνο για χημική συμβατότητα;

Ενώ η υπόθεση, η οποία αφορά τον Ερντογάν, αναμένεται να ακουστεί την 1η Μαρτίου, το κεφάλαιο της ευνοιοκρατίας από ηγέτη σε ηγέτη θα κλείσει. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ασχοληθεί με τα σκληρυντικά θέματα στο οβάλ γραφείο-Κογκρέσο-Εξωτερικές Υποθέσεις-Πεντάγωνο-Πεντάγωνο δικαστικών.

***

Φυσικά, δεν υπάρχει σενάριο κατάρρευσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία, η εξάλειψη του ζητήματος της ασυμβατότητας με τη θεσμική δομή του Λευκού Οίκου σε δύο πτυχές είναι αντιφατική πλευρά συμφερόντων. αποφασισμένος να επιστρέψει στην κλασική συνεργασία με το ένα χέρι Τουρκία. Η ομαλοποίηση που επιδιώκεται εδώ απαιτεί την εξάλειψη των ρωγμών ακούγοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας.
Ο άλλος κηρύττει τη συνέχιση του διαχωρισμού και της έντασης σε περιφερειακά ζητήματα, ειδικά στη Συρία. Σε αυτό το κεφάλαιο, οι ενδιαφερόμενοι της εταιρικής σχέσης με την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του μεσαίου εδάφους. Η συνεργασία μεταξύ των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του Πενταγώνου είναι όπου τελειώνει το ζήτημα. Τα θεμέλια για αυτό τέθηκαν ήδη όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Το προφίλ των ονομάτων που επέλεξε ο Μπάιντεν για την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του μας επιστρέφει στην τελευταία σκηνή, όπου ο Ερντογάν είπε ότι «ο Κομπάνι θα πέσει». Εκείνη την εποχή, ο Isidor, βασίστηκε στην πόρτα της Βαγδάτης, ρίχνοντας τη Μοσούλη, με τον Κομπάνι να είχε φτάσει στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, αντιτάχθηκε στη βοήθεια των Κούρδων και προσπαθούσε να κάνει τους Αμερικανούς να αποδεχτούν την άποψη ότι “Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ο Άσαντ, όταν φύγει, το ISIS ή κάτι τέτοιο θα εξαφανιστεί εύκολα”. Το τουρκικό κοινό είχε επίσης πείσει τον ισχυρισμό ότι το ISIS δημιουργήθηκε από τη Συρία πληροφοριών. Εκείνη την εποχή, εκείνοι που είπαν, “Ο Άσαντ άφησε τους μαχητές της Αλ Κάιντα στη φυλακή Σεντάγια για να δηλητηριάσει την επανάσταση και να ιδρύσει τζιχαντιστικές οργανώσεις” δεν ήταν άλλοι από αυτούς τους τζιχαντιστές οπλισμένους στο έδαφος. Σήμερα, ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» του Ερντογάν είναι γεμάτος από αυτά. Το όνομα στο οποίο βρίσκονται όλοι είναι ο Brett McGurk, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι συντονιστής της Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η είσοδος του McGurk στην ομάδα είναι μια προτίμηση που υπογραμμίζει την αμερικανική παρουσία στη Συρία και την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της οποίας το YPG είναι η ραχοκοκαλιά. Το 2017, η Άγκυρα ήθελε να απολυθεί ο McGurk, τον οποίο δήλωσε ανοιχτά ως “υποστηρικτής του PKK”. Ενώ η CENTCOM διατηρεί τη συνεργασία της με το YPG στον τομέα, με την απόφαση του προέδρου και τον προϋπολογισμό του Κογκρέσου, η αντιμετώπιση των αξιωματούχων σαν να ήταν η αρχή λήψης αποφάσεων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Όχι μόνο όλοι οι Αμερικανοί McGurk αρχές στον τομέα, και ακόμη και ο ίδιος ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε ότι η Τουρκία ISID να εμπλακεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη ή μιας τέτοιας πεποίθησης. Ως αποτέλεσμα, αν και ο Τραμπ απέλυσε τον Μακ Γκούρκ, το συριακό σημειωματάριο δεν κυκλοφόρησε όπως ήθελε η Άγκυρα. Οι τρεις πυλώνες του πολέμου κατά του ISIS, ο περιορισμός του Ιράν και η πολιτική μετάβαση στη Δαμασκό έχουν συνδεθεί με την αμερικανική παρουσία στο έδαφος με το SDF.

Ο Μπάιντεν διόρισε επίσης τον Στρατηγό Λόιντ Όστιν, ο οποίος διέταξε τη CENTCOM κατά τη σύναψη εταιρικής σχέσης με το YPG στον τομέα, για το Υπουργείο Άμυνας. Αυτός είναι ένας άλλος δείκτης επιβεβαίωσης της συριακής πολιτικής.
Με ή χωρίς ονόματα όπως οι McGurk και Austin, ο Biden μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε αυτά τα τρία γκολ, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει τη γραμμή που ενοχλεί την Άγκυρα. Ίσως ο Μπάιντεν, ο Τραμπ να στρέφει το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία νοιάζεται για το συγκρότημα χωρίς να διαπραγματευτεί τη σύγκρουση στη Συρία, η σύγκρουση με αυτόν τον τρόπο μπορεί επίσης να προσπαθήσει να σχεδιάσει μια γραμμή μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμη.

Τελικά, τα ονόματα της ομάδας μπορεί να προσθέσουν κάποια σαφήνεια στη στρατηγική της Συρίας, αλλά η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεν θα διαμορφωθεί από τον δείκτη tweet του McGurg. Αναμένεται, η Τουρκία, δείχνοντας δόντια με εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στο κλασικό σχέδιο συνεργασίας αμοιβαίας κατανόησης, διαμορφώνει μια ισορροπία μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ του δρόμου. Επιπλέον, η τουρκοαμερικανική εταιρική σχέση, η οποία συνεχίζεται παρά όλα τα προβλήματα, έχει νέα όρια. Ο Μπάιντεν είπε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχόταν βοήθεια στην YPG. Ο Ερντογάν γνωρίζει επίσης ότι η κόκκινη γραμμή της Ουάσιγκτον στους Κούρδους δεν θα ανυψωθεί εύκολα. Κατά συνέπεια, οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα προτιμούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον βάσει κοινών συμφερόντων προτού κλειδώσουν σε αυτήν την κατάσταση. Εκείνοι που έχουν μεγάλη ελπίδα στο Μπάιντεν και εκείνοι που περιμένουν καταστροφή από αυτό μπορεί να μην δουν τι περιμένουν. Αναμφίβολα, οι άνθρωποι γύρω από το Μπάιντεν ενδιαφέρονται για το μέλλον της Συρίας και θα είναι πιο πρόθυμοι να το μετατρέψουν σε κουκούλι όταν τους έχει δώσει χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, παρά ως σύμπραξη Assad, η Astana Turkey «κοινός στόχος της επανεστίασης» μπορεί επίσης να προτείνει.

Η διείσδυση κυρώσεων στο Ιράν υπερασπίζεται τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που η Τουρκία McGurk “, η Τουρκία, οι τρομοκράτες των Ηνωμένων Πολιτειών λένε ότι ο Ismail Haniyeh στην Κωνσταντινούπολη καλωσορίζει τους Ερντογάν Μουσουλμάνους” να ενωθούν ενάντια στη Δύση “που ονομάζεται” ως tweets που υπενθυμίζουν στις ΗΠΑ ” Ο Μπάιντεν, που αποκαλεί τον Ερντογάν «αυτοκράτορα» και ορίζεται ως «Σιωνιστής», δεν έχει αφήσει τίποτα πίσω από την ομάδα του. “Δεν επηρέασε τη χημική συνοχή μεταξύ των δύο ηγετών. Ο χαρακτήρας των διακρατικών σχέσεων είναι τόσο περίπλοκος όσο αυτός των ηγετών.”

Τελικά ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και πήγε επίσης στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μάικ Πομπέο για την «ισλαμική ολοκληρωτική δικτατορία», είπε. Πρόσφατα είχε άλλες σαρκαστικές παρατηρήσεις.
Τι θα πούμε; Για χάρη των διμερών σχέσεων, τα αυστηρά λόγια σκουπίζονται εύκολα κάτω από το χαλί.

***

Ωστόσο, προτού έρθει ο Μπάιντεν, οι ευαισθησίες του αμερικανικού ιδρύματος ξεπέρασαν την αντίσταση του Τραμπ στο ζήτημα S-400. Η τουρκο-ρωσική προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιο αλλεργική προσέγγιση λόγω της χρόνιας αντι-Ρωσίας του Μπάιντεν. Ομοίως, αν και ο Μπάιντεν θέλει να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία, θα συνεχίσει να ασχολείται με την Τεχεράνη. Και σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να μην δείχνει την κατανόηση που έδειξε ο Τραμπ για την καταστρατήγηση των κυρώσεων. Το χέρι του Μπάιντεν, καθώς ο παραδοσιακός Ατλαντικός που ενδιαφέρεται για τη συμμόρφωση με το ΝΑΤΟ λόγω της σημασίας που αποδίδει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ξεχωρίζει. Αυτός ο προσανατολισμός Βικτώρια Νουλάντ και Αμάντα που πρέπει να έχουν στο τιμόνι των ξένων ονομάτων κυριαρχούν στο αρχείο, όπως η Ευρώπη και η Τουρκία Sloat. Με άλλα λόγια, μπαίνουμε σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ευρασιατικοί που έχουν τεμαχίσει ψωμί για τον Ερντογάν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουν δυσκολία. Ο Ερντογάν συναντά έναν άνεμο δύο χασμουρητών “Η θέση της Τουρκίας είναι στην ΕΕ” Έχουν επίσης μάταια;

Και τέλος, ας υπενθυμίσουμε ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι πιο εξελιγμένοι στην ανοικοδόμηση ή επισκευή της αμερικανικής ηγεμονίας στην εξωτερική πολιτική, που σημαίνει «λεπτός πόνος» για ορισμένους συνομιλητές και «βρώμικος πόλεμος» για τους αντιπάλους. Φυσικά, αυτό δεν μειώνει την αξία μιας απρόβλεπτης, εγωιστικής, αλαζονικής, αδαής και επικίνδυνης προσωπικότητας κατά την επαίσχυντη αποχώρηση από την εξουσία.

Source