Καθυστέρηση επίλυσης και ενδιαφέροντα της Ρωσίας – Valdai Club

Status quo ξανά;

Τι άλλο δεν έχει «λυθεί» στην αντιπαράθεση των Αρμενίων-Αζερμπαϊτζάν; Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι το έγγραφο που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου 2020, από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας, δεν είναι πολιτική συμφωνία, όπως το λένε συχνά δημοσιογράφοι. Αυτή είναι μια κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών, με στόχο τον τερματισμό της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Ορίζει μόνο ένα από τα «καλάθια» της ειρηνευτικής διαδικασίας – την απόσυρση εδαφών εκτός του πρώην NKAO. Αλλά το δεύτερο «καλάθι» – η κατάσταση της αμφισβητούμενης περιοχής, η οποία, στην πραγματικότητα, χρησίμευσε ως έναυσμα για τη σύγκρουση στην εποχή της, δεν λαμβάνεται υπόψη. Δεν αναφέρεται καν. Ο λόγος για αυτή τη σιωπή είναι προφανής. Στο στάδιο όπου το καθήκον προτεραιότητας ήταν η αναστολή εχθροπραξιών, ήταν αδύνατο να τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός. Αυτό αναπόφευκτα θα καταστρέψει την ειρηνευτική πρωτοβουλία σε αποτυχία. Θα επαναλάμβανε απλώς τη μοίρα των τριών προηγούμενων προτάσεων που υπέβαλαν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αυτό το ζήτημα δεν έχει εξαφανιστεί από την ατζέντα του διακανονισμού, όπως αποδεικνύεται από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν μετά από τριμερή συνάντηση στη Μόσχα στις 11 Ιανουαρίου 2021. Αντιθέτως, το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, προσδιορίζοντας το πρόβλημα κατάστασης με την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η επιμονή του Pashinyan οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αρμενία. Η δυσαρέσκεια με τις παραχωρήσεις του Ερεβάν στο Μπακού παραμένει πολύ μεγάλη. Και εξακολουθεί να υπάρχει λύση στο ζήτημα της οριοθέτησης και της οριοθέτησης των συνόρων Αρμενίου-Αζερμπαϊτζάν, η οποία πραγματοποιήθηκε απότομα μετά τον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ. Η δυνατότητα νέων, ακόμη και πενιχρών εδαφικών παραχωρήσεων δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για το Pashinyan. Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν περιορίζεται σε μεμονωμένους πολιτικούς.

Εύρεση λύσης πέρα ​​από την εκεχειρία

Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να επεξεργαστούμε ένα είδος ολοκληρωμένης συμφωνίας που θα επεκταθεί πέρα ​​από την αναστολή των εχθροπραξιών. Με την πρώτη ματιά, υπάρχει ήδη. Αυτές είναι οι «βασικές αρχές» που αποτέλεσαν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις του 2009. Αλλά υιοθετήθηκαν με το παλιό status quo, και ένα σημαντικό μέρος αυτών υλοποιήθηκε, αν και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ειρηνευτές εμφανίστηκαν στο Καραμπάχ. Ο ρόλος τους αξιολογείται θετικά, τόσο στο Μπακού όσο και στο Ερεβάν. Ωστόσο, η εντολή τους περιορίζεται σε πέντε χρόνια, κάτι που, για παράδειγμα, δεν συνέβη στην Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία ή την Υπερδνειστερία. Προφανώς, ο Ερεβάν και το Μπακού βιδώνουν διαμετρικά αντίθετες ελπίδες στη ρωσική αποστολή. Σήμερα βλέπουμε, αφενός, την ενσωμάτωση των εδαφών γύρω από το NKAO στο Αζερμπαϊτζάν και, αφετέρου, τη διατήρηση της υποδομής της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και σε μειωμένη μορφή. Η δική της διοίκηση λειτουργεί στην επικράτειά της, πραγματοποιούνται ανακατατάξεις προσωπικού και καταρτίζονται σχέδια για το μέλλον εκτός της δικαιοδοσίας του Μπακού. Από μόνες τους, τέτοιες συγκρούσεις δεν θα εξαφανιστούν. Οι διαφορετικές απόψεις μεγάλων εξωτερικών παικτών για το πώς να κανονίσουν τον Καραμπάχ δεν θα εξαφανιστούν. Ενώ η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα προτιμούσαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ότι η συμμετοχή των «δυτικών εταίρων» παρέμεινε ελάχιστη, οι τρεις ευρασιατικοί γίγαντες έχουν αξιολογήσει τις προοπτικές του Καυκάσου και τη συμμετοχή τους στην επίλυση των προβλημάτων αυτής της περιοχής διαφορετικά. Έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες αντιθέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν (το τελικό καθεστώς του Καραμπάχ συν μια νέα οριοθέτηση των συνόρων), ο γεωπολιτικός παράγοντας έχει επίσης σημαντική «προστιθέμενη αξία». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί η αναζήτηση λύσης έξω από το πλαίσιο στρατιωτικής κατάπαυσης του πυρός.

Ρωσία: Ισορροπία συμφερόντων ως τρόπος ενίσχυσης της ηγεσίας στον Καύκασο

Αφού η Ρωσία κατάφερε να σταματήσει τη στρατιωτική σύγκρουση και να ηγηθεί της διαδικασίας διαπραγμάτευσης υπό το νέο καθεστώς, η συλλογική Δύση, ως παίκτης στις υποθέσεις του Καραμπάχ, γρήγορα απορρίφθηκε από πολλούς. Ωστόσο, η πιο ενεργή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους δεν φαίνεται να είναι ένα εντελώς κλειστό θέμα. Σήμερα η Ουάσινγκτον και το Παρίσι (οι δύο συμπρόεδροι του Ομίλου του ΟΑΣΕ Minsk) παρακολουθούν τη δραστηριότητα και τις ηγετικές θέσεις της Μόσχας. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την παθητική τήρηση. Αρκεί να εξετάσουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τον Καραμπάχ, που απευθύνεται στον Διευθυντή της Αμερικανικής Εθνικής Πληροφορίας

.Source