Και δύο ακόμη νεκρές επιχειρήσεις της ΔΕΗ

Διαμαρτυρία για το θάνατο τριών υπαλλήλων της Εύβοιας κοντά σε γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκόντιλ

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ:

έντυπη έκδοση

Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στον υποσταθμό Κοζάνης χθες το απόγευμα όταν έπεσαν από ύψος 80 μέτρων ενώ ζωγράφισαν έναν πύργο ψύξης 5 μονάδων. το ατύχημα.

Η δεύτερη συντριβή σε 15 ημέρες για την ομάδα της ΔΕΗ. Δύο εργολάβοι που ζωγράφισαν τον πύργο ψύξης της ΔΕΗ στο εργοστάσιο ατμού του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη χθες το απόγευμα ανυψώνοντάς τον μέχρι 80 μέτρα έπεσαν από ένα ειδικό ανυψωτικό καλάθι και έχασαν τη ζωή τους.

“Είτε έσπασε το καλάθι ή το καλώδιο που το κράτησε”, είπε στον Ef.Syn. Μόσχος Μόσχος, πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, Το ατύχημα συνέβη λίγο μετά το μεσημέρι την Παρασκευή 12, ενώ οι δύο εργαζόμενοι δούλευαν έξω ενώ ζωγραφίζονταν. Ο ένας ήταν ένας Έλληνας 45 ετών από τη Φλώρινα και ο άλλος ήταν ένας 47χρονος Βουλγάρος. Η πτώση τους, η οποία με την πρώτη ματιά φαίνεται να οφείλεται στην κακή συντήρηση του εξοπλισμού στον οποίο «κρεμούσαν» στον αέρα, ήταν θανατηφόρα.

Ο Άγιος Δημήτριος εκτελεί εδώ και πολύ καιρό τη μονάδα αποσυναρμολόγησης από την AVAX Technical Company και οι δύο ατυχείς υπάλληλοι ήταν υπεργολάβοι της MUEHLHAN Cyprus Ltd. Με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ, αυτά τα έργα έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν λιγότερο θείο στην ατμόσφαιρα.

Πιθανότατα, ωστόσο, το εργοστάσιο θα κλείσει εντελώς μόλις ολοκληρωθεί, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκης άλλαξε το σχεδιασμό της και έκλεισε βιαστικά την παραγωγή λιγνίτη.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Ίνγκας, διευθυντή εργοστασίου της ΔΕΗ, ο ανάδοχος ընկերությունը προσωπικό ունեն έχει την απαραίτητη εμπειρία և όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου.

Τελείωσαν τις εργασίες τους στον πύργο ημίψυξης το περασμένο φθινόπωρο, αλλά σταμάτησαν την άνοιξη λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Ο πύργος ψύξης 5 μονάδων όπου συνέβη το ατύχημα έχει ύψος 108 μέτρα. Եւ Οι δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν σε κενό, περίπου 20-30 μέτρα από την κορυφή, ενώ στον αέρα κρέμονταν από ένα ειδικό καλάθι με ειδικά άγκιστρα. έργα ζωγραφικής.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την 1η Απριλίου, πριν από 15 ημέρες, τρεις εργολάβοι του HEDNO (θυγατρική της ΔΕΗ) πέθαναν αμέσως και ένας τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ενός υπόγειου καλωδιακού έργου στην Ερέτρια της Εύβοιας, όταν χτυπήθηκαν από 20.000 βολτ. Δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα για αυτό το πρωτοφανές περιστατικό ακόμη. Ακόμη και η Επιθεώρηση Εργασίας (SEPE) αναφέρει εάν πληρούνται οι απαιτήσεις ασφάλειας, εάν οι εργαζόμενοι έχουν τις απαραίτητες άδειες για να εκτελέσουν τέτοια επικίνδυνη εργασία.

Η επικαιρότητα των δύο περιστατικών αναφέρεται στη δήλωση GENOP-DEI, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση των περιστάσεων του εργατικού ατυχήματος και αναζήτηση υφιστάμενων ευθυνών. Το GENOP / PPC επαναλαμβάνει τον σημαντικό ρόλο των μηχανισμών ελέγχου, όπως το SEPE, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του για τον αποτελεσματικό έλεγχο των διορθωτικών μέτρων για τον τερματισμό της ατιμωρησίας στο χώρο εργασίας.

Το παράδοξο είναι ότι η ίδια η ΔΕΗ ζητά μια “πλήρη έρευνα” στη δήλωσή της, σαν το ατύχημα να συνέβη σε μια περιοχή όπου δεν έχει καμία ευθύνη. Ωστόσο, υπόσχεται να παρέχει κάθε εγκατάσταση և και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια και τα ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Το Περιβάλλον προσχωρεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ζητώντας να διεξαγάγει έρευνα …

Ευθύνες:

“Ζητήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική υγεία և καθυστερήσεις և ελλείψεις, καθώς και το έργο του προσωπικού του ΣΕΠΕ now είναι τώρα αδυσώπητα”, ανέφεραν ο ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φαμέλλος και η Μαρίλιζα Ξενογιαννακοπούλου σε κοινή δήλωση. Είναι ακατανόητο ότι υπάρχουν τόσο συχνά εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας στον όμιλο ΔΕΗ με βάση την ενεργειακή βάση της χώρας. “Καλούμε τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εργασίας, καθώς και την πολιτική ηγεσία της διοίκησης της ΔΕΗ, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους”, ανέφεραν.

Σε κοινή δήλωση, η Ένωση Τεχνών և Εργαζομένων στην Energy West. Η Ένωση Οικοδόμων του Νομού Κοζάνης της Μακεδονίας διαμαρτύρεται για διπλό θανατηφόρο ατύχημα. Κέρδος ΔΕΗ Α.Ε. և Εργολάβοι που θυσιάζουν τη ζωή των εργαζομένων Ο αποκλεισμός επιδείνωσε την κατάσταση αφού συνέβαλε σε εκπτώσεις στις υπηρεσίες, αναβαθμίσεις εξοπλισμού και ούτω καθεξής. Καθώς η εργασία εντείνεται, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που θα κοστίσει τη ζωή των εργαζομένων. Πρέπει τώρα να προειδοποιήσουμε τους υπαλλήλους να προστατεύσουν τη ζωή μας από εκείνους που δεν μετρούν τη ζωή μας ως κέρδος. Προσφέρουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους, θα παλέψουμε για το τελευταίο αίμα των εργατών, το οποίο ρίχτηκε στο βωμό του κέρδους. “

Διεξάγεται έρευνα από το αστυνομικό τμήμα Eordea για τον προσδιορισμό των ακριβών αιτίων του θανατηφόρου ατυχήματος στην εργασία.

Το ζήτημα των θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Ανδρέας Στοιμίδης, ο εθνικός εκπρόσωπος της χώρας στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας, θα θέσει το ζήτημα των διαδοχικών θανάτων στην Ελλάδα.

Σε σχέση με το “Ef.Syn”. Δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ένα τείχος σιωπής και την έλλειψη προληπτικών μέτρων από το επίσημο κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας δεν είναι παρών στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Ο κ. Στοιμινίδης σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν πολλά θανατηφόρα ατυχήματα με τρακτέρ στον γεωργικό τομέα, τα οποία δεν είναι καταχωρημένα ως εργατικά, αλλά ως κυκλοφορία.

,Source