Καλά νέα για το μοναδικό φίδι της Κύπρου

Τα μέρη όπου το μοναδικό αλλά απειλούμενο νερό φίδι της Κύπρου (Natrix Natrix Cypriaca) έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Terra Cypria.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα το φθινόπωρο του 2020 και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αποκάλυψε ότι τα ενδημικά φίδια του νερού βρέθηκαν για πρώτη φορά κοντά στους ποταμούς Pedieos και Gialia και ότι η παρουσία του αυξήθηκε κοντά στον ποταμό Serahis, έναν από τους φυσικούς του βιότοπους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Terra Cypria σε συνεργασία με το περιβαλλοντικό τμήμα της κυβέρνησης και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση.

«Οι προηγούμενοι γνωστοί κύριοι τομείς διανομής του φιδιού ήταν η λίμνη Παραλιμνίου και οι Μαρουλλένας και Σεραχί», δήλωσε ο Δρ Σάββας Ζώτος, επικεφαλής της μελέτης.

«Ωστόσο, λάβαμε αναφορές για αύξηση της παρουσίας του φιδιού σε περιοχές όπου δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν και έπρεπε να ξεκινήσουμε έρευνα για να ενημερώσουμε τις αναφορές μας».

Μεταξύ των πιο σημαντικών ευρημάτων της έρευνας ήταν ότι ορισμένα δείγματα βρέθηκαν επίσης οκτώ χιλιόμετρα προς τα πάνω από όπου βρίσκονταν συνήθως στον ποταμό Serahis.

“Επιπλέον, μερικά πολύ νεαρά δείγματα βρέθηκαν επίσης στα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 του δάσους Μαχαιρά, από όπου προέρχονται τόσο οι ποταμοί Πεδιάδες όσο και Γιάλια.”

Ο Ζώτος είπε ότι τα νέα δεδομένα που συλλέγονται δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για πρόσθετη έρευνα για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά του φιδιού, το μέγεθος του πληθυσμού, τη δομή της ηλικίας και την αναπαραγωγική ικανότητα, προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη βιωσιμότητα των πληθυσμών του.

Το κυπριακό θαλάσσιο φίδι προστατεύεται από εθνικούς και κοινοτικούς νόμους, είναι ένα σπάνιο είδος, ενδημικό και υπάρχει μόνο στην Κύπρο.

Μπορεί να φτάσει μέχρι ένα μέτρο σε μήκος και είναι εντελώς ακίνδυνο. Η μόνη άμυνά του είναι να εκκρίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά από ένα υγρό από τους αδένες του για να αποτρέψει τους αρπακτικούς να πλησιάσουν ή να πιάσουν. Δεν έχει ούτε δηλητήριο ούτε επιθετικό.

Source