Καλλιτέχνες και δημιουργοί που έφυγαν το 2020

Οι μεγάλες απώλειες στον κόσμο της τέχνης μετριούνται από το πέρασμα-ήδη αναγκασμένο-2020.

Ας θυμηθούμε μερικούς από τους δημιουργούς που πέθαναν στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι άφησαν ένα βαθύ σημάδι στο μονοπάτι της ζωής.

Κύπρος

Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό Σαββάκης Λάμπρου Είναι αφιερωμένος στην Κυπριακή μουσική παράδοση για περισσότερα από 50 χρόνια, ως βιολιστής, συνθέτης και συγγραφέας του συμβολικού βιβλίου «Η Κυπριακή Παράδοση στη Χώρα και στο Εξωτερικό».

Στις 12 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 92 ετών, ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, πολιτικός και συγγραφέας πέθανε. Τάκης Ευδόκας,

Πέθανε στις 21 Μαρτίου σε ηλικία 86 ετών Κριστάκης Καραγιώργης, δάσκαλος, ακτιβιστής της ΕΟΚΑ հիմն Ιδρυτής του τρίτου προγράμματος RIC.

Στις 9 Αυγούστου, θρηνήσαμε τον διεθνούς φήμης χορογράφο, ιδρυτή και διευθυντή του Κέντρου Χορού της Λεμεσού. Λάμπρου Λάμπρου,

Ένας μαθητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο πρώτος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Frederick απεβίωσε στις 21 Αυγούστου. Μιχάλης ΦρέντερικΉταν 83 ετών.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών Ian Annula Kakogian – ΓουέικφιλντΣτις 22 Αυγούστου, η αδελφή του Μιχάλη Κακογιάννη, ο «φύλακας άγγελος».

Ο βετεράνος δημοσιογράφος πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 85 ετών Γλάφκος Ξένος, που έφυγε από την εποχή ως βιρτουόζος ενός λαϊκού βινιέτα. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της έντυπης δημοσιογραφίας στην εποχή του.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο διάσημος δημοσιογράφος πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 76 ετών Aleka Gravari Preka:“Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα όχι μόνο στους δημοσιογραφικούς κύκλους για τον χαρακτήρα του, την πειστικότητά του, τα ποικίλα ενδιαφέροντά του, τις πλούσιες δράσεις σε πολλούς τομείς.

Η ηθοποιός πέθανε στις 4 Οκτωβρίου σε ηλικία 74 ετών Αλκίστης Παυλίδου, 25 χρόνια στο THOK և Μεγάλη καριέρα στην κυπριακή τηλεόραση. Ο θάνατός του έχει εξαπλώσει πένθος στον κόσμο της τέχνης, όχι μόνο επειδή καταπολεμά τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Μια ξεχωριστή γυναίκα του θεάτρου της Κύπρου և τηλεόραση ալի μια υπέροχη ηθοποιός Και πάλι Κυριακίδου, πέθανε στις 23 Οκτωβρίου σε ηλικία 89 ετών.

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην σκηνοθέτης θεατρικής ανάπτυξης της THOK πέθανε. Ανδρέας Μιχαηλίδης,

Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης πέθανε απροσδόκητα στις 5 Δεκεμβρίου Παντελής ΑντωνάςΜε μακρά, αναδρομική παρουσία στην τηλεόραση στην Κύπρο, στην τηλεόραση.

Ελλάδα

Ο μεγάλος και βραβευμένος Έλληνας ποιητής και μεταφραστής πέθανε στις 21 Ιανουαρίου σε ηλικία 81 ετών. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ«Η ποίησή του ξεχωρίζει σε φανταστικές χώρες με ένα θυελλώδες καταφύγιο», έχει δημοσιεύσει 20 βιβλία ποίησης.

Στις 28 Ιανουαρίου, χάσαμε έναν ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα λόγω ιατρικού σφάλματος Γιώργος λάιρ Κοτανίδης Σε ηλικία 75 ετών.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής απεβίωσε για πάντα Kiki Dimula Σε ηλικία 89 ετών.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 96 ετών, ένας Έλληνας ποιητής, συγγραφέας, δοκίμιο, ακαδημαϊκός και μεταφραστής της αρχαίας λογοτεχνίας απεβίωσε. Ίαν Άνις Ντάλας,

Η 26η Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα του θανάτου ενός ηθοποιού στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και στις 26 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα του θανάτου του. Κώστας Βουτσάς, 88 ετών.

Στις 27 Φεβρουαρίου, μια άλλη μεγάλη απώλεια για την ελληνική λογοτεχνία συνέβη με το θάνατό του Άλκης i Σε ηλικία 97 ετών.

Ο ηθοποιός πέθανε στις 20 Μαρτίου σε ηλικία 74 ετών Panos Hatsikutselis,

Η ψυχή του Φεστιβάλ Δράμας Μικρού Ταινίου είναι ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, έχασε τη μάχη του με τον καρκίνο σε ηλικία 64 ετών στις 27 Μαρτίου.

Μαχητής αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Γλέζος εξαπλώθηκε θλίψη για το θάνατό του στις 30 Μαρτίου. Ήταν 97 ετών.

Ο Έλληνας συγγραφέας πέθανε στις 2 Ιουνίου, σε ηλικία 91 ετών Αμαλία Μεγαπάνου (Φύλο του Κανελόπουλου), πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο θάνατος του ποιητή ήταν μια βαριά απώλεια για τα ελληνικά γράμματα, το άλογο για τη διατύπωση της δημόσιας ομιλίας. Ντίνο ΧριστιανόπουλοςΠέθανε στις 11 Αυγούστου σε ηλικία 89 ετών.

Στις 23 Αυγούστου, σε ηλικία 79 ετών, ο τραγουδιστής του πιο ηλεκτρονικού δίσκου όλων των εποχών πέθανε με χρόνια προβλήματα υγείας. Ian anis Paulopoulos, προδόθηκε από την καρδιά του.

Ο μεγάλος άνθρωπος του θεάτρου, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής πέθανε σε ηλικία 79 ετών. George Lair Vurosστις 27 Αυγούστου.

Παγκόσμιος

Ο Ουαλός χιούμορ, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός πέθανε στις 21 Ιανουαρίου Ελαττωματικά ουγγιά, 78 ετών. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του εμβληματικού Monty Python.

Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου Κερκ Ντάγκλας, 103 ετών, ένα από τα τελευταία ιερά τέρατα στο Χόλιγουντ.

Γάλλος-Σουηδός ηθοποιός Μαξ Φον Σιντόφ Ανακαλύφθηκε από τον Σουηδό σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, πέθανε στις 8 Μαρτίου σε ηλικία 90 ετών.

Έφυγε στις 24 Μαρτίου Άλμπερτ Ουτέρζο, 92 ετών, Γάλλος σχεδιαστής, δημιουργός του Rene Gossini από το Asteri.

Ο διάσημος Χιλής συγγραφέας έχασε τον αγώνα ενάντια στον κοραναϊό στις 16 Απριλίου σε ηλικία 70 ετών Luis Sepulveda,

Ο πρωταθλητής Rock’n’Roll Richard Wayne Penniman πέθανε στις 9 Μαΐου σε ηλικία 87 ετών Μικρή Ρίτσαρντ, 87 ετών.

Αμερικανός σχεδιαστής κοστουμιών σκηνοθέτη Τζόελ Σούμαχερ πέθανε στις 22 Ιουνίου σε ηλικία 81 ετών μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν 6 Ιουλίου όταν Enio Morricone, Ιταλός συνθέτης που: έχει τραγουδήσει τη μουσική περισσότερων από 500 ταινιών, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Συνδέει κυρίως το όνομά του με τον σκηνοθέτη Sergio Leone, με τον οποίο συνεργάστηκε σε ένα σπαγγέτι δυτικό με τον Clint Eastwood.

Ο βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης απεβίωσε στις 31 Ιουλίου σε ηλικία 76 ετών Άλαν Πάρκερ, Σκηνοθέτης της συμβολικής ταινίας “Midnight Express” (1978)

Η βρετανική ηθοποιός απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου, Ντιάνα ΡιγκΗ 82χρονη είναι γνωστή για την εμφάνισή της στη βρετανική σειρά κατασκόπων The Avengers, ενώ τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησε στη δημοφιλή σειρά φαντασίας Game of Thrones, με πρωταγωνιστή την Olena Tyrell.

Αργεντινή γελοιογραφία Joaquin Slavador Lavado, πιο γνωστή ως: κινόα, δημιουργός της διάσημης Maffalda.

Ο θρυλικός κιθαρίστας πέθανε στις 6 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών Έντι Βαν Χάλεν, Αμερικανική βαριά ροκ μπάντα Van Halen.

Ο καλύτερος James Ames Bond, ένας σκωτσέζικος ηθοποιός, εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη Σον Κόνερι, απεβίωσε στην ηλικία των 90 στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός συγγραφέας David John von Moore Cornwall, γνωστός παγκοσμίως για το λογοτεχνικό ψευδώνυμό του Ο John στον Le Karen (John le Carré), πέθανε σε ηλικία 89 ετών, θρηνώντας τον κόσμο του πολιτισμού և, φυσικά, τους φανατικούς αναγνώστες του. Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου στο Trarou της Κορνουάλης.

Λίγο πριν από το τέλος του έτους, στις 29 Δεκεμβρίου, πέθανε ο μεγάλος Γάλλος-Ιταλός σχεδιαστής Πιέρ ΚάρντινΉταν 98 ετών.

Πηγή: philenews

Source